Lufthansa ve Etihad, Türkiye'de büyümek istiyor...

Türk Hava Yollarının ve Türk havacılık sektörünün inanılmaz büyüme rakamları, yabancı havayollarının Türkiye planlarını bir daha düşünmelerine sebep oldu: Alman Lufthansa ve BAE'li Etihad geliyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Lufthansa ve Etihad, Türkiye'de büyümek istiyor...

Türk sivil havacılığı son yıllardaki hızlı büyümesiyle dikkat çekiyor. Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) 2009 yılının kesin olmayan verilerine göre Türkiye havalimanlarından geçen yolcu sayısı 85 milyonu aşmış durumda. Trafik artışı bu hızla devam ederse 100 milyon rakamına iki yıl sonra ulaşmanın mümkün olabileceği söyleniyor.

 

2003`te iç hat pazarını özel sektör havayollarına açmasıyla büyük ivme yakalayan Türk sivil havacılığı, yabancı havayollarının da ilgisini çekiyor. Başta Lufthansa, British Airways, Emirates, Singapur, Gulf Air, Etihad gibi yabancı havayolu şirketleri, Türkiye pazarından duyduğu memnuniyeti yatırımlarına yansıtıyor.

 

Lufthansa 2010’da yüzde 5 artış bekliyor...

1926’da Berlin’de kurulan alman Lufthansa, 53 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Geçtiğimiz yılın nisan ayında Lufthansa Türkiye Genel Müdürlüğü’ne 2003 yılından bu yana Lufthansa`nın Çin Temsilcisi ve Genel Müdürü olarak görev yapan Gregor Wende getirildi.

Türkiye’de kamera karşısına ilk ez çıkan Wende, Airport’a havacılık sektörünün son durumunu ve Lufthansa’nın 2010 hedeflerini anlattı. Wende, 2010’da uçak yolcu sayısında yüzde 5 oranında bir artış beklediklerini, diğer taraftan ise bilet fiyatlarında ucuzlama görüleceğine işaret etti.

 

Havacılık sektörünün Asya’nın bir kısmında, özellikle Çin’de toparlanmaya başladığını ifade eden Wende, yine de ekonomik iyileşmenin henüz kriz öncesi beklentiler seviyesine gelmediğine dikkat çekti. Wende, 2010’da dünya genelinde yolcu sayısında yüzde 4-5 lik bir artış olacağını, diğer taraftan da uçak bilet fiyatlarının biraz daha ucuzlayacağını söyledi.  

 

“Türkiye’den umutluyuz”...

Türkiye’deki pazar paylarını artırmak istediklerini belirten Gregor Wende, “Türkiye’den umutluyuz, öncelikle Türk ekonomisi güçlü ve aynı zamanda dinamik bir ekonomi, havacılık alanında da güzel işaretler görüyoruz. Biz her zaman Türkiye’de pazar payımızı artırmak ve yolcu sayımızı yükseltmek için çalışıyoruz” diye konuştu.

Lufthansa’nın 2010 yılında gerçekleştirmeyi düşündüğü yenlikler arasında ise, her gün Amerika Birleşik Devletlerine de uygun bağlantılı uçuşu yapılan İzmir-Münih arası seferlerin 30 Mart itibarıyla günde iki sefere çıkartılması bulunuyor. Lufthansa ayrıca, yıl içinde dünyanın en büyük yolcu uçağı A380’i filosuna katmayı planlıyor. Şirketin yolcularına sunacağı bir başka hizmet de, yolcular yazdan itibaren uçuşlar esnasında internete erişme imkanı bulabilmeleri olacak.

 

Etihad yatırımlarına devam edecek...

Türkiye’ye yatırım yapma kararı alan havayolu şirketlerinden biri de, Birleşik Arap Emirlikleri’nin ulusal havayolu şirketi Etihad. Etihad geçtiğimiz yılın haziran ayında Türkiye’de bir temsilcilik açtı. Haftada beş gün İstanbul-Abu Dabi arasında uçuş gerçekleştiren Etihad, Abu Dabi aktarmalı olarak; Avustralya, Asya ve Güney Afrika’da, 20’nin üzerinde önemli merkeze uçuş imkanı sunuyor. Etihad’ın hedefi uçuş sayısını her güne çıkarmak.

Etihad Türkiye’nin Genel Müdürü Fatoş Kutay, 2009’un zorlu geçtiğini, 2010’un da kolay geçmeyeceğini ifade derken, Etihad’ın yatırımlarına hız kesmeden devam edeceğini söyledi.

1,5 senedir yaşanan krizin hava yollarında ciddi bir ciro kaybına sebep olduğunu vurgulayan Kutay, “Ne kadar yolcu sayısı güzel bir hız kazandıysa da yapılan çalışmalar sonucunda, kişi başına denk gelen kazançlarda bir düşüş var. Şimdi bu sene hedefimiz hem piyasaları takip edip global bazda sırf Türkiye olarak da değil yavaş yavaş olması gereken noktaya en azından taşıyabilmek” dedi.

 

Tokyo uçuşları başlıyor...

Şu anda Abu Dabi çıkışlı olarak 58 noktaya uçuş gerçekleştiren Etihad’ın uçak sayısı 50’yi geçmiş durumda. Şirket, önümüzdeki yıl Tokyo’ya, şubatta Nagoya’ya, Mart ayında da Pekin üstünden Narita’ya uçurmaya başlayacak. 

Etihad’ın en çok önem verdiği alanlardan biri de, karbon emisyonlarını düşürerek çevreye olumlu bir katkı sağlamak. Bu amaçla önümüzdeki dönemde çeşitli tedbirler almayı planladıklarını anlatan Fatoş Kutay, “Bizim sektörümüz hem büyüyor hem de çok ciddi yatırımlar istiyor. Dolayısıyla sektörün o yatırımları yapabilmesi için aslında para kazanması gerekiyor. Son olarak uçaklarımızda yeni bir üst boya sistemi geliştirdik ki tasarruf yapabilelim diye. Tasarrufa yönelik bu çalışmalar 2010’da çok hızlı gidecek. Karbon emisyonu bizim için çok ciddi bir konu” şeklinde konuştu. Son olarak 2010 İş Seyahati Ödülleri’nde Uzun Mesafeli Uçuşlarda En İyi Havayolu seçilen Etihad ayrıca, bu yıl içinde hem uçak alımlarına hem de uçak için yenilemelerine devam edecek. (Habertürk)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.