Lufthansa'nın patronundan, korkutan havacılık tahmini...

Alman Lufthansa Havayolu şirketinin CEO’su Wolfgang Mayrhuber, Alman FAZ gazetesine verdiği demeçte, hesapsız büyüyen Arap sermayeli Körfez ülkeleri havayolu şirketlerinin sadece bu ülkeler için değil, Avrupa havacılık sektörü için de büyük tehlike oluşturduklarına dikkat çekti.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Lufthansa'nın patronundan, korkutan havacılık tahmini...

Mayrhuber: "Körfez şirketleri bizi de beraberinde batırabilir." Sadece Almanya’da 850 bin kişinin doğrudan veya dolaylı şekilde havacılık sektöründen maaş aldığını, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesine belirten Mayrhuber, çok farklı bir yönden gelen bir tehlikeye dikkat çekti.

 

Mayrhuber, Körfez ülkelerinin enerji, emlak ve bankacılık sektöründen verim alamadıklarını ve güçlerini havacılık sektörüne yoğunlaştırarak, bu sektörü kendileri için ‘Anahtar Sanayi’ ilan ettiklerini belirtti.

 

Havacılık sektörünün bu ülkelerde sonsuz devlet destekleriyle, ‘hesapsız’ büyüdüğüne dikkat çeken Mayrhuber, Emirates, Etihad ve Quatar Airways gibi havayolu şirketlerinin hem kendilerine, hem Lufthansa’ya hem de bütün Avrupa havacılık sektörü için bir tehdit oluşturdukları uyarısında bulundu.

 

Bizim 60 yılda yaptığımızı, onlar 5 yılda yaptı... Bu sağlıklı değil....

 

Mayrhuber: “Alman ve Avrupa havacılık sektörü için büyük bir tehlike yaklaşmakta. Petrolden gelen devasa gelirlerin büyük bölümünü havacılık sektörüne akıtan körfez ülkeleri, sürekli yeni kapasiteler, markalar, limanlar, koltuklar yaratıyor. Bunları doldurması mümkün değil. Son çare, kendileriyle beraber, Avrupa havacılığını da uçurumun kenarına itmek olacak.”

 

Bu markaların sürekli alt markalar yarattıklarına da dikkat çeken Mayrhuber, Özellikle Emirates ve Etihad havayollarının ‘hesapsız’ büyümelerine işaret etti: “Emirates ve Etihad havayolları, toplam insan nüfusu 6,7 milyonu geçmeyen bir bölgeden geliyor, ki bunların 4,7 milyonu misafir işçi, 2 milyonu yerli halk. Ama her iki şirket de 84 milyon nüfuslu Almanya’ya haftada 94 sefer yapıyorlar.”

 

Bu şirketlerin rekabete dayanarak, kapasitelerini doldurabilmek için fiyatları makul seviyelerin çok altına çekmeleri gerekeceğini hatırlatan Mayrhuber, “kendileriyle beraber, Avrupa havacılık sektörünü de uçurumun kenarına çekecekler” uyarısı yaptı.

 

Mayrhuber sözlerine şöyle devam etti: “Lufthansa, kaynak pazarının büyümesine paralel olarak büyüdü. 100 filoluk uzun yol uçağına sahip olmamız, 60 yılımızı aldı. Körfezdeki rakiplerimiz, bunu bugünden yarına yaptılar. Bunun için mecburen başka kaynak pazarlarını alt-üst ederek bu kapasitelerini karşılamalılar.”

 

Devasa havalimanları...

 

Mayrhuber, farklı jaynak pazarlarından aldıkları yolcuları, kendi merkezi havalimanlarından dolaştırarak, bu limanların kapasitelerini doldurmaya çalışan bu ülkelerin, Asya ve Afrika seferlerini düzensiz hale getirdiklerini de belirtti.

 

Mayrhuber: “Bakın, 2 milyar nüfusu geçen ve Almanya ile yakın ticari bağları olan Çin ve Hindistan’dan Almanya’ya haftalık 57 uçuş varken, körfez ülkelerinden haftada 94 uçak geliyor. Bu ülkelerdeki mega havalimanlarına giden yolcuların yüzde 85’i, aktarma uçuşları için orada bulunuyor. Bu hesap, uzun vadede tutmaz ve herkese zarar verir.”

 

Fransa modeli…

 

Mayrhuber, bu gidişle, Almanya’nın da, Fransa’da olduğu gibi, serbest ticaret kurallarına uymayarak, havalimanı iniş izinlerini kısıtlayacağını ima etti. Fransa, körfez ülkelerinden gelen uçakların Paris dışında sadece 2 havalimanına inmesine, bun da kısıtlı sayıda olmasına izin veriyor.

 

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.