Liman eksikliği, İstanbul'a yılda 8 Milyar Dolar kaybettiriyor...

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, kuruvaziyer limanı eksikliğinin, İstanbul'a yılda 7-8 Milyar Dolar kaybettirdiğini söyledi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Liman eksikliği, İstanbul'a yılda 8 Milyar Dolar kaybettiriyor...

Habertürk Gazetesi’nin ev sahipliğinde bir araya gelen Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin (TÜRSAB) üyelerine seslenen Başkan Başaran Ulusoy, İstanbul’a kruvaziyer limanı yapılamaması nedeniyle yıllık olarak şehrin 7-8 Milyar Dolar'lık turizm gelirinden mahrum bırakıldığını söyledi.

 

Türkiye’nin turizmde 30 milyon turist ve 25 Milyar Dolar'lık gelire ulaştığını hatırlatan Başaran Ulusoy sadece İstanbul’da bundan daha fazlasının elde edilebileceğini ifade ederek “İstanbul’da 1 yolcu gemisi kıyıya yaklaşıp çıkana kadar başka gemi alana giremiyor. Oysa Atina veya Barcelona gibi şehirlerde bu böyle değil. Liman yapılmadığı için İstanbul yıllık 7-8 milyar dolarlık gelirden oluyor” diye konuştu.

 

Ulusoy, İstanbul için 20 tane 5 yıldız, 30 tane ise 4 yıldızlı otele ihtiyaç duyulduğunu belirtti. 2010’da önceki yıllara göre erken başlayan “erken rezervasyon” sezonunda seyahat acenteleri olarak başarılı olduklarını anlatan Ulusoy, dış turist bölümünde ise vizelerin kalkmasıyla Suriye’nin yanı sıra İran ve Rusya gibi ülkelerden gelen turist sayısının arttığını söyledi.

 

TÜRKİYE BM GİBİ...

 

Ulusoy, “Gelen turist sayımızı artırınca turistin Türkiye’de geçirdiği gün sayısı da arttı. Özellikle İstanbul’da turistin kalış süresinde bu oran 3.8 günden 5 güne çıktı” diye konuştu. Turizmsektöründe müşteriyi “nazlı bir kraliçe”ye benzeten Ulusoy, acente temsilcilerine yönelik yaptığı konuşmada “Ülkeyi sosyoekonomik olarak birbirine bağlayan sizlersiniz. Hâkkâri’deki insana Antalya’da tatil yaptıran da sizsiniz. 72 millet misafir ediliyor. Birleşmiş Milletler gibi. Yaşam biçimini AB ve dünya ile aynı düzeye getirecek yine turizmsektörüdür” dedi.

 

‘Manastırda ayine, medresede defileye karşı çıkılmamalı’...

 

Başaran Ulusoy, turizmle yaşanan gelişmeler içinde “Sümela Manastırı’nda ayin yapılsın yapılmasın” gibi olayların tartışılmaması gerektiğini söyledi. Ulusoy şöyle devam etti: “Bunun yanı sıra Mardin’de Cemil İpekçi’nin defilesinin sanat ve kültürün gelişimine yönelik gösterdiği faydanın göz önünde bulundurulması gerekir. Son yaşanan Tophane olayı gibi. Türkiye bunlarla zaman kaybetmemeli. Adamlar gelecekler, mumlarını yakıp, ayinlerini yapıp gidecekler. Biraz daha karıştırırsan zaten akraba çıkacağız.” Başaran, siyasilere “Artık ne söylemeyeceklerini hesap ederek konuşsunlar” uyarısında bulundu. (HT)  

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.