Laponya-Lapland’ta Yılbaşı
Sevgili Turizm Aktüel Okurları, 28 Aralık - 2017 - 01 Ocak 2018 tarihleri arasında yapmış olduğum Laponya-Lapland (Finlandiya) 2018 Yılbaşı turu izlenimlerimi, görselleri, edindiğim bilgileri ve yaşadıklarımı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Laponya-Lapland, Merkez Şehri Rovaniemi olan, Finlandiya'nın kuzeyinde, Baltık Denizi 'nin kuzeydoğusunda, Kuzey Kutup Dairesi'nde yer alan, kuzey ışıkları, ren geyikleri, husky köpekleri, Noel Baba Kasabası (Santa Claus Village ) ile meşhur bir tatil bölgesi.
Kısa süreli bir gezi olmasına rağmen, çok şey yaşamak ve iki ülkede, bir saat aralıkla 2018 yılbaşı kutlaması yapmak imkanını yaşadık.
Laponya; sessiz ve beyaz bir dünya olarak ilk anda insanı büyülüyor. İlk gün ziyaret ettiğimiz Noel Baba Kasabası (Santa Claus Village ), görülmeye değer güzellikte bir yer. Karla kaplı kasabayı, kar yağışı altında gezdik. Noel Baba ile tanışmak ise, yoğun kalabalık ve aşırı sıra nedeniyle mümkün olmadı. Ancak evini gezebildik, hediyelik eşya ve yeme-içme alanlarından istifade ederek, ren geyiği hamburger ve kebabı (Reindeer Kebap) yedik.
Akşam programımızda Kuzey Işıkları Turu (Aurora Borealis ) olmasına rağmen, hava tahmin raporları şansımızın olmadığını gösterince, tur daha sonraki günlere ertelendi. Daha sonraki günlerde de bu şansı maalesef yakalayamadık.
İkinci gün, Baltık Denizi üzerinde, 40 cm kalınlığında olan buz pistte, Snowmobile (Kar Safarisi Turu) yapma imkanını keyifle ve çocuklar gibi eğlenerek yaşadık. Yaklaşık 10 adet kar motosikleti ile (her bir kar motosikletine ikişer kişi olmak üzere) 20’şer kişilik ekipler halinde, 1 saat süren Kar Safarisi Turu herkes için çok eğlenceli geçti.
Akşam yemeğinden sonra, gece yarısına kadar süren Kuzey Işıkları Turu (Aurora Borealis ) sonuçsuz kalmış olsa da, doyumsuz kar keyfi ve gece orman manzarası, İsveç-Finlandiya arasında sınır çizgisi oluşturan Torne Irmağı’nın akıntısının oluşturduğu görsel ve ırmak sesi tesellimiz oldu.
Üçüncü gün; Ren geyikleri çiftliği ziyareti ile başladı. Ren geyiklerinin çektiği kızak keyfi sonrası, Ren geyiği eti ile hazırlanan öğlen yemeği çok güzel ve lezzetliydi. Bölgeye özgü kulübeler, kulübelerde sürekli yanan odun ateşi, yaban mersini, ahududu ve doğada yetişen diğer yemişlerden yapılan soğuk ve sıcak içilen içeceklerle ısınmak, dinlendirici ve çok keyifliydi.
Öğleden sonra yaptığımız Husky Köpekleri Çiftliği ziyareti ve ardından kızak turu, havanın kararması nedeniyle biraz karanlığa kaldı. Husky köpekleriyle yapılan kızak turu, -köpekler açısından düşünüldüğünde- pek de insaflı bir eylem değildi açıkçası. Bunu da, can sıkıcı bir durum olarak not düşebilirim. Ancak cana yakın ve çok sevimli Husky Köpekleri’ni sevmek, kısmen sıkıntımızı giderdi.
Akşam yemeğinden sonra Tornio meydanında açık alana kurulan canlı müzik sahnesi ve dinletisi ile yılbaşı kutlaması (çok soğuk olmasına rağmen) keyifliydi. Türkiye'den bir saat sonra, Torne Irmağı'nın diğer yakasındaki komşu ülke İsveç’ten ise bir saat önce yaptığımız kutlama çok keyifliydi.
Dördüncü gün; muhteşem bir kar görüntüsü ve orman manzarasında geçen iki saatlik Tornio-Roveniemi (Havalimanı) arası otobüs yolculuğundan sonra, yaklaşık dört saat süren uçak yolculuğumuzla, gezimizi tamamlamış olduk.
Laponya (Lapland); her zaman gezilip görülmeye değer bir yer. Gezi süresince Laponya (Finlandiya) hakkında gördüklerimiz, dinlediklerimiz, izlediklerimiz, anlatılan ve en çok akılda kalan özellikleri şöyle sıralayabilirim: Finlandiya haklı çok eğitimli ve disiplinli, Türkler'le ortak geçmişten gelen benzerlikleri var, Şamanizm’in izlerinin kuvvetle hissedildiği ve kısmen de yaşatılmaya çalışıldığı bir yer.
Yeme-içme kültürü olarak; Balık (özellikle somon), geyik eti, domuz eti, tavuk eti ana malzeme olmak üzere çok çeşitli soslarla sunulan yemekler bulmak mümkün. Bunun yanında, dünya mutfaklarından yemekler de mevcut. (Finlandiya’da pizzanın İtalya’dan daha iyi olduğu iddia edilir.)
Finlandiya (özellikle Laponya Bölgesi) turizm açısından, bir kısım dezavantajlara rağmen cazip hale getirilmiş. Hava şartları, gece-gündüz arasındaki fark, ulaşım mesafesi dezavantajlarına rağmen; Kuzey Kutup Dairesi'nde yer almalarını, kuzey ışıklarını, ren geyiklerini, husky köpeklerini, Noel Baba Kasabası (Santa Claus Village)’nı, iglolarını, buz otellerini, buz ve kardan yapılan şatolarını, otel ve kalelerini, muhteşem göllerini ve ormanlarını, donan göl ve denizde balık tutmayı, hayranlık uyandıran kış manzaralarını, güneşin batmamasını turizm avantajı olarak kullanıyorlar.
Finlandiya (Laponya) seyahati; uyumlu ve küçük gruplarla yapıldığında çok daha keyifli olur. Kalabalık grup ve birden çok takımlarla yapılan kısa süreli seyahatlerde, birbirini veya birilerini bekleme anları sıkıntı oluşturabiliyor.
Kısaca, muhteşem ve gidilmesi-görülmesi gereken bir gezi olarak, imkânı olan herkese tavsiye ederim. Seyahat arkadaşlarımıza, bu seyahati sağlayan Samet Bilgen (Savana Tur) ve tur rehberi Hayri Yeneray’a ayrı ayrı teşekkür ederim.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: