Kuşadası'ndaki 'Bildiri skandalı'na tepki yağıyor...

Kuşadası'na gelen turist gemisinde Türkiye'yi kötüleyen bildiri dağıtılmasını, her kesimden insan tepkiyle karşıladı. Gemi yolcularına kaptan tarafından dağıtılan uyarı notunda, ülkede terör olaylarının arttığı savunularak, yalnız gezmemeleri önerilmişti.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Kuşadası'ndaki 'Bildiri skandalı'na tepki yağıyor...

Royal Caribbean şirketine bağlı 'Splendour of the Seas' gemisinin Kanada'dan yola çıkan bin 871 yolcusuna Kuşadası'nda gemi kaptanı Tommy Nyseter imzasıyla dağıtılan uyarı notunda, Türkiye'de terör olaylarının arttığı savunularak, konuklara yalnız gezmemeleri ve sadece kendilerinin düzenlediği turlara katılmaları önerildi. Gemi kaptanının Türkiye'yi kötüleyen bildiri dağıttığının ortaya çıkmasıyla büyük tepki gösterildi. Kuşadası Kaymakamlığı gemi ve kaptanı hakkında yasal işlem başlattı.

 

"KÖTÜ NİYETLİ"

Splendour of the Seas gemisinin kaptanın tarafından dağıtılan bildirinin "kötü niyetli" ve "yalan" içerdiğini belirten Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Akdoğan, "Bu tür hayali senaryolar her dönem vardır. Amacına ulaşmayacaktır" dedi. Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, gerekli tahkikatın yaptırıldığını belirterek, "Türkiye'nin en güvenilir turizm bölge Aydın'da bu tür oyunlar tutmayacaktır" diye konuştu.

Geminin Türkiye'deki yetkili acentası olan Tura Turizm'in sahibi Erkunt Öner, bildirinin Amerikan Büyükelçiliği tarafından bütün seyahat acentalarına gönderilen bir bildiri olduğunu belirterek, "Kaptan bu bildirinin ardından gece yolcularla toplantı yapıp, Türkiye'de anıldığı gibi olaylar olmadığını söyledi. Bildiri hakkında ilgili kurumlar da bilgilendirildi" dedi.

 

"İNKAR ETTİLER"

Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, şu açıklamayı yaptı: "Böyle bir iddia sadece duyum üzerine bize bildirildi. Gemi kaptanı bunu inkar etti. Gerekli tahkikat yaptırılıyor. Aydın, Türkiye'nin en güvenilir turistik bölgelerine sahip. Buradaki güvenlik önlemleri ne Bodrum'da ne Çeşme'de ne de Antalya'da var. Aydın'a gelen turistler rahat olsun burunlarının bile kanamasına izin vermeyiz" dedi.

 

"GÜVENLİK TAM"

Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün, ilçenin en güvenilir turizm kenti olduğunu ifade etti. Altungün, "Her yıl bu konudaki yatırımları destekleyen bir yerel yönetim olarak, bildiriyi talihsiz bir açıklama olarak değerlendiriyorum. Önceden yapılan görüşmelere ve ilişkilere sadık kalarak başlattığımız çalışmaların devam etmesi lazım.

 

"TİCARİ KAYGILAR"

Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, söz konusu notun ardında ticari kaygılar bulunduğunu savundu. Akdoğan, "Gemiyle gelen turistleri bir yere yönlendirmek için her türlü karalama yapılıyor. Olmayan şeyler, hayali senaryolar üretiliyor. Gemi yetkililerinin amacı grupları anlaşmalı mağazalara, anlaşmalı otobüslerle götürmek. Tepkimizi resmi yollarla ifade ettik" dedi.

 

"İMAJ ZEDELİYOR"

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Kuşadası Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Bülent İlbahar, bu tür bildirilerin Kuşadası ve Türkiye imajına büyük zarar verdiğini açıkladı. Geçmişte Kuşadası çarşılarında olumsuzluklar yaşandığını hatırlatan İlbahar, "Kuşadası tam bir huzur kentidir. Turistleri belirli alışveriş merkezlerine yönlendirmek amacıyla dağıtılan bildiriler Türk turizmine darbe vuruyor" diye konuştu.

 

"KURT KAPMASIN"

Murat Seyhan (Kuyumcu): Turiste, 'Sürüden ayrılanı kurt kapar' korkusuyla istediklerini yaptırmaya çalışıyorlar. Kalabalık yerlere girmeyin şeklindeki ifadeler tamamen çarşıları tarif ediyor. Böylece acentanın anlaşmalı olduğu çoğu şehir dışındaki büyük alışveriş merkezlerine yönlendirip komisyon almayı hedefliyorlar.

 

"BÜYÜK BALIKLAR"

Ali Rıza Keklik (Kuyumcu): Bu tamamen ekonomik savaştır. 3 acentanın 5 bin 500 ailenin ekmeğiyle oynamasıdır. Büyük balık, binlerce küçük balığı yutmaya çalışıyor.

İŞTE O BİLDİRİ...

Kuşadası'nda büyük yankı uyandıran bildiride şu görüşlere yer verildi: "Ziyaretçilerimize Türkiye'de meydana gelen bazı olaylar hakkında bilgi vermenin önemli olduğunu düşünüyoruz. Son zamanlarda, özellikle ABD vatandaşlarına yönelik olmak üzere terör ve şiddet olaylarında artış gözlemlenmektedir. ABD Hükümeti, Türkiye'ye seyahat edecek olan vatandaşlarını şehir merkezinde ve turistik alanlarda olabilecek bu tür olaylara karşı dikkatli olması konusunda uyarmaktadır. Ziyaretçilerin çevre halkına karşı önlem alması, olası spontane gösterilerin farkında olması ve kalabalık topluluklardan kaçınmalarının önemli olduğunu belirtmektedir. Bu gösteriler, barışçıl amaçlı düzenlense bile, aniden şiddet olayına dönüşebilmektedir" ifadelerine yer verildi.

 

ABD'nin sitesinde yayınlanıyor...

Royal Carribbean şirketine ait Splendour of the Seas gemisinin Türkiye'deki yetkili acentası olan Tura Turizm'in sahibi Erkunt Öner, bildirinin Amerikan Büyükelçiliği tarafından bütün seyahat acentalarına gönderilen bir bildiri olduğunu söyledi. Bildiride, Türkiye'de terör olaylarının arttığına ve Amerikalılar için tehdit oluşturduğuna dikkat çekildiğini anlatan Öner şöyle konuştu: "Yayınlanan bildiride Adana'da bir Amerikalının öldürüldüğü de belirtiliyordu. Royal Carribbean Şirketi güvenlik açısından dünyanın en önde gelen gemi şirketlerinden biridir. Kaptanın imzasıyla bu bildiri gemide dağıtıldı. Ancak aynı kaptan gece tüm yolcularla toplantı yaptı. 'Ben bunu dağıttım ama Türkiye'de böyle bir şey yok. Bilgilendirilmeniz için yaptık. Turlara katılmanızda sakınca yoktur' şeklinde açıklama yaptı. Şükür ki tur satışlarımız düşmedi. Biz de çok korktuk. Biz de müdahil olup, Külütr ve Turizm Bakanlığı ile TÜRSAB'a ve Kuşadası Kaymakamına bilgi verdik." (tourexpi)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.