Kuraklık Akdeniz turizmini de vuracak...

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin küresel ısınma haritasını çıkardı ve uyardı: "Susuzluk stresli günler getirecek. Sıcaklık Akdeniz turizmini de vuracak."

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Kuraklık Akdeniz turizmini de vuracak...

Devlet Meteoroloji İşleri'nin hazırladığı raporda çarpıcı bilgiler var. İstanbul, Kocaeli ve Güneydoğu'da sıcaklıkların şimdiden arttığı tespitini yapan kurum, küresel ısınmanın 2030 yılına kadar su kaynaklarını yüzde 40'nı tüketeceğini öngördü. "Küresel Isınmanın Türkiye'ye Etkileri" konulu sunumda, "Susuzluk stresli günler getirecek. Sıcaklık Akdeniz turizmini de vuracak" uyarısı yapıldı. Sunumda, küresel ısınmaya karşı başta temiz enerji ve toplu taşımacılığa geçiş olmak üzere Türkiye'nin yapması gerekenler de sıralandı.

 

İSTANBUL ISINIYOR: DMİ'nin sunumuna göre; küresel ısınma Türkiye'de kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Ortalama sıcaklıklar güney ve güneydoğu bölgeleri ile büyük oranda kentleşmenin yaşandığı İstanbul ve Kocaeli'de artıyor. Ortalama sıcaklığın 5 derece yükseldiği bu bölgeler haritada "anlamlı ısınma eğilimi" alanında gösteriliyor. Ayrıca sıcaklık eğrisi de Türkiye'nin büyük bölümünde artış trendinde.

 

SU KAYNAKLARI AZALACAK: İklim değişikliği Türkiye'nin su kaynaklarını da olumsuz etkileyecek. Akdeniz Bölgesi'nde pek çok nehir su stresiyle karşı karşıya kalacak. Çalışmaya göre, Türkiye'de 2030 itibarıyla, iç ve batı bölgelerinde yüzde 40'ı aşan oranda su kaybı riski yaşanacağı tahmin ediliyor. Güneydoğu ve doğu bölgelerinde ise bu oran yüzde 20-40 arasında olacak.

 

KARLAR ERİYECEK: Yağışlarda belirgin değişiklikler özellikle kış mevsiminde yaşanıyor. DMİ, yağışlarla ilgili şu çarpıcı örneği veriyor: "Kar kalınlığı, yüzyılın sonunda, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz'de 10-30 cm arasında azalacak."

 

BİTKİ TÜRÜ YOK OLUYOR: Türkiye biyolojik çeşitlilik bakımından en zengin ülkeler arasında. Ancak küresel iklim değişikliği sonucunda Kuzey Akdeniz'de bitkilerin yüzde 50 oranında kaybedileceği ve sulak alan ekosistemlerinin zarar göreceği belirtiliyor.

 

TURİZM GELİRİ AZALACAK: Tüm dünyanın turizm gelirlerinin yüzde 30'una sahip Akdeniz havzasına, aşırı sıcak nedeniyle turistler daha az rağbet gösterecek. Bölgenin turizm geliri azalacak. Turizm mevsimi mayıs-eylül aylarından, ocak-mayıs ve eylül-aralık ayları arasına kayacak.

 

KENELERİ KÜRESEL ISINMA ARTIRDI: Rapora göre, öldürücü Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kenelerin, Türkiye'de sıklıkla görülmesinin en büyük sebebi de küresel ısınma. Raporda kene artışı ve küresel ısınma şu örnekle anlatılıyor: "Kırım Kongo vakaları 2002'den sonra görülmeye başlandı. Vakaların yaygın olarak görüldüğü Tokat, Sivas ve Yozgat illerinde 1930-2004 dönemi için yapılan çalışma, sıcaklığın 5 dereceyi aştığı günlerin sayısında artış olduğunu ortaya koyuyor."

 

Tek neden küresel ısınma olamaz

 

Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu: Su kaynaklarındaki düşüşü yalnızca küresel ısınmaya bağlamak doğru olmaz. Su havzalarının elden çıkması, erozyon, çölleşme, ormansızlaşma ve nüfus yoğunlaşması da büyük rol oynuyor. İstanbul ve Kocaeli özeline baktığımızda Avrupa üzerinden gelen sıcak hava dalgasının etkisini görüyoruz. Diğer yandan şehirleşme de sıcaklığı artırıyor. Böyle giderse bu yıl en sıcak yıl olacak. Herkese görev düşüyor. Az tüketmek ve geri dönüştürmek zorundayız.

 

Kentleşme önemli

 

Yüksel Yağan (Meteoroloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri): Şu anda Avrupa'da ciddi sıcaklık artışları var. Türkiye'nin de bu iklim değişikliğinden nasibini almaması düşünülemez. Aşırı yağış ve beklenmedik hava koşulları, serin geçen yazlar, ılık kış ayları hep bu değişikliğin ürünü. İstanbul ve Kocaeli Türkiye'nin hava kirliliğinin en fazla olduğu bölgeler. Düzce'den Tekirdağ'a kadar sanayileşmemiş yer kalmadı. Bundan dolayı İstanbul ve civarı iklim değişikliğini daha belirgin yaşıyor.

 

Rapordan başlıklar

 

Türkiye'ye etkileri

Susuzluk tehlikesi baş gösterecek.

Orman yangınları artacak.

Erozyon nedeniyle tarımsal üretkenlikte değişiklikler yaşanacak.

Sıcak dalgalarına bağlı ölümler ve hastalıklarda artış görülecek.

Gıda zehirlenmesi artacak.

Deniz su seviyesi yükselmesi yerleşim bölgelerini tehdit edecek.

Cilt kanseri vakalarında artış görülecek

Deniz suyu kirliliği ve balık ölümleri artacak.

 

Yapılması gerekenler

Rüzgar, güneş gibi yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık verilmeli.

Metro, tramvay gibi toplu taşımacılık arttırılmalı.

Eski araçlar trafikten çekilmeli.

Yakıt kalitesi arttırılmalı.

Su kaynaklarında havza bazında yönetimine geçilmeli.

Arazi kullanımı planlanmalı.

Ağaçlandırma seferberliği arttırılmalı.

 

Bireysel önlemler

Tasarruflu ampul kullanılmalı.

Çamaşırlar ılık suda yıkanmalı.

Evlerde yalıtım malzemeleri kullanılmalı.

Geri dönüşümü mümkün malzeme tercih edilmeli

(Sabah)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.