KÜLTÜR VE TURİZMDE BAŞKENT ANKARA

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 31/12/2019 23:40

Zengin bir tarihi birikime ve kültürel ve doğal değerlere sahip 800 bin kilometrekare yüzölçümü ile Anadolu toprakları ve bu topraklarda yoktan var edilmiş Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkenti Ankara. Avrupa Başkenti ünvanını, ilk kez Avrupa Birliği üyesi olmayan bir ülkeye verildiği 2010 yılında Avrupalı’lara teslim ettiğimiz bu günlerde ülke çapında bir potansiyele dikkat çekmek istedim; Kültür Kentleri ve bunun ilk örneği olabilecek Kültür Başkenti projelerini uygulayabileceğimizi düşünüyorum.  Ankara coğrafi konumu, ülkemizin yönetim birimleri yanında ulusal kültürümüzün zenginliklerini günümüze aktaran, koruyarak yaşatan müzeleri, tiyatro, opera, bale gösterileri gibi her türden sanat faaliyetlerinin zenginliğini yerli ve yabancı konuklara sunma imkanına sahip olmasının yanında, tatil havasının yaşanabileceği mekanlara sahip olmasıyla da kültür ve turizmde de başkent haline gelmiştir.

Tarih boyunca Hitit, Frig, Lidya, Galat, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemlerini yaşayan medeniyetlerin bıraktığı zengin kültürel değerler ile Cumhuriyetimizin zengin tarihi birikimini barındıran ve genç kuşaklara aktaran modern Ankara müzeleri, Başkentimizin kültür yaşamının odaklandığı yerlerin başında yer almaktadır. Bir yanda tarihi ve kültürel değerleri en iyi şekilde koruma ve teşhir görevini yaparken, diğer yanda da eğitim ve bilim yuvası olarak genç kuşakların buluşma yerleri olmuştur.

Bugün, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müzelerin  yanında, askeri  müzeler, üniversite müzeleri, diğer kamu ve özel müzelerin gerek teşhir, gerekse kullanılan teknikler açısında  batıdaki müzelerle boy ölçüşebilmekte, uluslararası çeşitli kuruluşlardan aldıkları ödüller  gördükleri değeri artırmaktadır.

Cumhuriyetimizin ilk yıllarından itibaren, gerek başta Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası başta olmak üzere, Devlet Tiyatroları, Devlet Opera Balesi, Devlet Koroları salonlarında gerekse üniversitelerimiz,  belediyeler ve diğer kuruluşların maddi ve manevi destekleriyle Ankara’nın çeşitli semtlerinde faaliyetlerini gerçekleştiren kültür merkezlerimiz vardır. Bu salonlarıda düzenlenen opera, bale, tiyatro, konserler, film gösterileri ile resim sergileri Başkentin akşamlarına canlılık ve renk getiren en önemli unsuların başında gelmektedir. Geceleri kitle ulaşımına veda eden bir kent olmasa gerçekten daha canlı bir kültür ortamı görebiliriz.

Daracık sokaklarında restore edilmiş konakları ve tarihi dokusunda sunduğu alışveriş imkanlarıyla Ankara Kalesi bütün şehre hakim konumuyla eşsiz manzarayı gözler önüne sererken, gezenlere surlarında yapılacak yürüyüşle adete küçük bir Ankara turu yaptırır. Diğer yandan, Kale’den aşağıya doğru inildiğinde, Saman pazarı ve Hamamönü semtleri camileri, hanları, konakları ve dükkanları ile tarihi yaşatır.  Ulus, Kızılay, Çankaya, Kavaklıdere gibi semtlerindeki yaya bölgeleri ile alış veriş merkezlerindeki mağazalar her marka ürünü ziyaretçilere sunarken, Cafe’ler, restoranlar, barlar çeşitli ülke mutfağının yanında illerimiz ve yörelerimizin mutfağından zengin yiyecek ve içecek seçme imkanlarıyla keyifli anlar yaşatırken modern bir şehrin bütün özelliklerini sunar.

Frigya Termal Turizm Bölgesinde yer alan Ankara’nın Ayaş, Beypazarı, Çubuk, Güdül, Haymana, Kızılcahamam ve Polatlı ilçelerinde bulunan ve çoğunlukla geleneksel yöntemlerle faydalanılmakta olan termal kaynaklardan etkin bir şekilde yararlanması için uluslararası standartlara haiz sayıları gittikçe artan nitelikli konaklama tesislerinin varlığı Başkentimizin önemli turizm zenginliğini oluşturmaktadır.

Ayrıca, Tarihi İpek Yolu güzergâhında Ayaş, Beypazarı, Nallıhan, Güdül ilçelerindeki restore edilerek otel ve pansiyon gibi konaklama imkânları ile yöresel ürünler ile mutfağından örneklerin sunulduğu yerler haline getirilen sokaklar ve tarihi konaklar Başkentin cazibe merkezi olmuşlardır.

Ankara’nın çevresinde yer alan Soğuksu Milli Parkı, Elmadağ Kayak Merkezi ve Yaylalar doğa yürüyüşü ile kayak yapma imkânı sunarken, Karagöl, Bayındır Baraj gölleri, Tuz Gölü ve Gölbaşı Mogan Gölü,  kıyılarında yapılacak bir yürüyüş ile sandal gezileri sahil kasabalarımızdaki deniz havasını Ankaralılara ve ziyaretçilere yansıtır.

Başkentimizin sahip olduğu tarihi ve doğal zenginliklerinin yanında, gerçekleştirilen kültürel aktiviteler, İstanbul Şehrimizden sonra Ankara Kültür Başkenti’ne önümüzdeki yıllarda aday olmayı hak etmektedir.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.