KÜLTÜR MİRASI VE KÜLTÜR EKONOMİSİ ENVANTERİ
Ankara’da “Kültür Mirası ve Kültür Ekonomisi Envanteri” geçen ay, www.envanter.gov.tr/ankara adresinden de ulaşılabilecek şekilde tamamlandı. Kültür Mirası niteliğindeki 2421 tescilli kültür varlığını içeren bu döküm, önemli özellikler taşıyor. Bundan böyle Ankara ilindeki ve Başkentimizdeki bazı yapılara geçmişin izini taşıyan yönleri ile bakacağız ve onları geleceğe taşımaktan gurur duyacağız. Söz gelimi TBMM, Hacı Bayram Camii, Kaleiçi, Haymana, Kızılcahamam, Çamlıdere ve diğer ilçeler ve köyler bu geniş yelpazenin arasında olacak. Ayrıca günlük yaşantımızdaki bazı görenekleri de aynı bakış açısı ile değerlendirme imkanımız olacak.
Öncelikle şimdilik sadece iki ilimizde yapılan envanter, bu tür çalışmaların Anadolu’ya aktarılması açısından önemli bir başlangıç oluşturuyor. Kültürel değerlere, onları yaşatacak ruh kazandırılmasını sağlayacak çalışmalara da ışık tutuyor.
ANKARA ALAN YÖNETİMİ
Ankara Kalkınma Ajansı aracılığı ile yapılan toplantıların birer sonucu olan Bu gelişmelerin arkasındaki destek verici gücün Ankara Valimiz Alaaddin Yüksel olduğunu bir kez daha belirtmek istiyorum. Ankara Valiliği, Kalkınma Ajansı ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün katkıları ile yapılan bu çalışma Ankara’da da bir Alan Yönetimi oluşturulabilmesi için gerekli ortamı da hazırlamış oluyor.
Anadolu Kültür ve Turizm İşletmecileri Derneği ATİD olarak da, envanter kapsamındaki yapıların, kültür ekonomisine katkıda bulunacak işletmeler şeklinde desteklenmeleri konusunda da yardımcı olmaya hazır bir yapıya sahibiz.
TURİZME ÖNEMLİ KATKILAR
Çeşitli kuruluşların daha önce yapmış oldukları çalışmalar 4 başlık altında bir araya toplanmış oldu. Söz gelimi, Ankara’da bulunan 100 den fazla Anıt ve Rölyefin, Cumhuriyet döneminde Türk ve yabancı mimarlar tarafından inşa edilen yapıların, geleneklerin ve Ankara’ya özgü üretimlerin Kültür varlıklarına ilişkin projeler halinde geliştirilmesi daha hızlı şekilde yapılabilecektir. Ankara’nın tarihi geçmişinin izlerinin dünya kamuoyuna aktarılması turizme önemli katkılar sağlayacaktır. Bu nedenle envantere giren yapıların ve diğer kültürel değerlerin takılacak plaketlerle belirlenmesi ve bir harita üzerinde işaretlenmesi çalışmalarının da yakında başlatılmasını öneriyorum.
Ankara’nın bu çalışmalardan sonra döküm (envanter) sınırlarını aşarak gündeme taşınacak edebiyat ve bilim anlamında sahip olduğu birikimleri yanında, dünyada Ankaralı olmasına rağmen, bu isimle tanınmayan ürünleri de bulunmaktadır.
ANKARA’YA ÖZGÜ KALİTELİ BİR HEDİYE
Bunlardan biri Angora adı ile bilinen “Ankara Tavşanı Tüyü” diğeri ise Mohair/Moher adıyla bilinen “Ankara Tiftiği”dir. Dünyada bu isimlerle anılmasına rağmen Ankara ile olan bağlantısının tam olarak kurulmadığını fark eden, bu nedenle de çalışmalarını “ Mohair & Angora” markası ile hızla sürdüren Ankaralı firmamızı kutlamak istiyorum. Bu markayı taşıyan Özel ürünlerin, özel tasarımlar ve satış noktalarında sunulması ile yakın zamanda kaybedilen zamanın kazanılacağını düşünüyor ve başarılar diliyorum. Ankara'dan ayrılırken özel bir hatıra götürmek isteyenlere ve “Ankara'ya özgü kaliteli bir hediye” düşünenlere de tavsiye ediyorum. (www.mohairangora.com)
“Ankara Tiftiği” Moher’in ve Angora’nın bir marka olarak ortaya konması bu anlamda teşebbüste bulunmak ve korumak isteyenlere de güç ve destek verecektir.
Başkentimizde bulunan kültürel değerlere, düşünürlere, el becerilerine ve tarımsal ürünlere yazılarımda yer vermeye devam edeceğim.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: