Küçükkuyu Zeytin Şenliği yapıldı...
Küçükkuyu Belediyesi ve Marmara Vakfı’nın birlikte düzenlediği 'Zeytin Kurtuluş Şenlikleri'nin ikincisi 19-20 Şubat 2011 tarihleri arasında gerçekleşti.
4000 yıllık usulle toplanan Zeytinin toplama zamanının (hasadın) sona ermesiyle düzenlenen şenlikler, bölgenin temel gelir kaynağı olan zeytin ve zeytinyağını tanıtırken üreticilerin en önemli sıkıntısı olan “Zeytin ve Zeytinyağı’nın kalite ve markalaşma süreci” ni de düzenlenen bir panelde gündeme alındı.
Panelde; Ülkemizdeki yaklaşık 160 milyon zeytin ağacı olduğu ve 500.000 ailenin geçiminin zeytinden karşıladığı, asit oranı açısından ise en kaliteli zeytinlerin yetişmesine rağmen Türkiye hala tüketim açısından Yunanistan, İtalya, İspanya ve Suriye’nin gerisinde olduğu duruldu. Üretimin %70’i zeytinyağı, %30 sofralık olarak değerlendirilen zeytin ve zeytin ağacının binlerce yıldır bolluğun, barışın ve erdem değerlerinin de sembolü olduğu konu başlıkları arasında yer aldı.
2. Küçükkuyu Zeytin Şenliği’nde zeytinlikten toplanan zeytinin sofraya gelinceye kadar geçirdiği üretim aşamaları Adatepe Zeytinyağı Müzesi ve Tariş Zeytinyağı Fabrikası’nda gezilerek hem geleneksel hem de modern tesisler incelendi. Taze köy ekmeğiyle Küçükkuyu’ya özgü bölgede yetişen düşük asitli ve kendine has güzel kokulu zeytin ve zeytinyağı tadımları yapıldı.
Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan’ın ve Marmara Vakfı Proje Koordinatörü Müjgan Suver ev sahipliğinde düzenlenen "Zeytin ve Zeytinyağında Kalitenin Önemi ve Markalaşma" konulu panel büyük ilgiyle izlendi. Müjgan Suver'in yönettiği panele konuşmacı olarak Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Kooperatifleri Birliği Başkanı Cahit Çetin, Eren Holding CEO'su Mehmet Saffet Molvalı, Adatepe Zeytinyağı Müzesi Kurucusu Haluk Yurtkuran, Anadolu Cam Sanayi Anonim Şirketi'nden Erdal Seyhan katıldı.
Panelde konuşan Küçükkuyu Beldiye Başkanı Cengiz Balkan “Ege’nin başladığı yerdir Küçükkuyu, ama bir başlangıç noktası daha vardır gelin Çanakkale yönünden Edremit’e doğru Küçükkuyu Zeytinliklerin de başladığı yerdir. Kutladığımız bu Zeytin Kurtuluş Şenliklerinin projesinin doğuş öyküsüde işte burada yatıyor. Bunun yanı sıra Kaz Dağları’nın doğası, denizi ile de artık beldemiz tanınırlık ve bilinirlik açısından oldukça büyük yol kattetmiştir. Hemşehrilerime ve katılımcılara destekleri için çok teşekkür ederiz” diye konuştu.
Stratejik ve Sosyal araştırmaları ve çalışmaları ile tanınan ve bu konularda pek çok projeye imza atmış olan Marmara Grubu Vakfı projeler Koordinatörü Müjgan Suver ise; Bu projeye inanarak ve severek destek verdiklerini, zeytinciliğin Akdeniz ülkeleri arasında çok önemli olduğunu, Avrupa Birliğinde geleneksel zeytin sahalrında zeytinliklerin muhafaza edilmesi için yardım verildiğini belirterek, İspanya’da zeytinlikler civarında madencilik, sanayi ve konut açma tehdidinin ortadan kaldırıldığını, ülkemiz içinde aynı temennide bulunduklarını belirttiler.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: