Kriz kapıda... Ayasofya'da provakasyon ayini...

Yunan asıllı ABD’li Chris Spirou başkanlığında kurulan "Uluslararası Ayasofya Koalisyonu", 200 kişiyle Ayasofya Müzesi’ne ayine geliyor. Patrikhane ise, girişimle ilgilerinin olmadığını açıkladı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Kriz kapıda... Ayasofya'da provakasyon ayini...

Ankara-Atina-Washington ekseninde yeni bir kriz kapıda. Kendilerini Yunan asıllı ABD vatandaşı olarak tanıtan 200 kişilik bir grup yarın izinsiz olarak Ayasofya'da ayin yapmak için Türkiye'ye geleceklerini duyurdu. Turizm Bakanı Günay, "devlet, huzur bozmak isteyenlere karşı önlemlerini alacaktır" dedi.

 

 

Türkiye'nin Sümela ve Akdamar Kilisesi'nde ayin düzenlenmesine izin vermesinin ardından bir grup Yunan, Ayasofya'da ayin yapmak için Türkiye'ye geleceklerini açıkladı.

 

ABD merkezli "Amerikan Ayasofya'ya özgürlük Konseyi" isimli dernek başkanı Chris Spirou öncülüğündeki  grubun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Diyanet İşleri Başkanlığı'na gönderdikleri mektupta, "izin verilmese de 17 Eylül'de Ayasofya'da ayine geliyoruz" ifadesini kullandığı belirtildi.

 

İpsala sınır kapısından otobüslerle İstanbul’a yol alması beklenen kafile, müze içine biletsiz giriş yaparak ayin düzenlemeye çalışacağı ifade edildi. Bu da mümkün olmazsa kafile müze dışında planladığı ayini gerçekleştirmeye çalışacağı bildirildi.

 

İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarının ayine karşı çıkan Fener Rum Patrikhanesi’yle de temasa geçtiği belirtildi.

 

Patrikhane, Türk makamlarına söz konusu eylemle ilgilerinin bulunmadığı bilgisini verdi. Yunan Dışişleri Bakanı Dimitris Druças ise Patrikhane'nin görüşlerine saygı göstermesi gerektiğini söyledi.

 

Eylemin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği henüz kesinlik kazanmış değil.

 

Bizans döneminde (M.S. 360) Ayasofya, 1453’de İstanbul’un fethiyle Osmanlı dönemi boyunca camii olarak kullanıldı. Halen Kültür Bakanlığı’na bağlı müze statüsünde.

 

GÜNAY: ÖNLEMLERİMİZİ ALACAĞIZ

 

Ayasofya'daki ayin girişimini değerlendiren Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Özel bir kasıtla huzur bozmak isteyen bazı gayretler varsa, devlet buna karşı önlemler alacaktır" dedi. 

 

Konuya ilişkin NTV haber televizyonuna konuşan Günay sözlerini şöyle sürdürdü: "Ne yazık ki fanatik grubun yurtdışından kaynaklanan bir girişimi var. Biz sembolik ayin imkanlarıyla kardeşliğe, dostluğa katkı yapmaya çalıştık. Bazı Müslüman vatandaşlarımız Ayasofya'da bayram namazı talebiyle geldiler. Biz de 900 yılı aşkın kilise olarak 500'e yakın süre cami olarak hizmet ettiğini, toplu ayinlere özel hizmet etmemesi gerektiğini anlattık. Arkadaşlarımız anlayışla karşıladı. Bayram namazı talebi çevredeki Sultanahmet gibi mabetlerde giderildi.

 

"GÖZÜMÜZ GİBİ KORUYORUZ"

İçeriden kaynaklanan bir zorlama yok. Dışarıdan kaynaklanan girişimle dinler arası diyalog girişimini bozmaya yönelik gayret var. Ayasofya gibi özel bir yerde gösteri yaparak sevimsizlik yaparak bu imajı bozmaya çalışıyorlar. Buna kimsenin imkan vermeyeceğini umut ediyoruz. Biz Ayasofya'yı gözümüz gibi koruyoruz. 1500 yıllık bir mabet fanatik grupların özel gösteri yapması için uygun bir mekan değil.

 

Bayram namazı talebi kitle gösterisine dönüşmeden gündemden düştü. Son girişim için Patrikhane gayret gösteriyor, Dışişleri Bakanlığı gayret gösteriyor. Bunu atlatabiliriz. Toplu gösteri, başka gösterileri tahrik edebilir."

  


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.