Kral mezarı için bilim heyeti oluşturuldu...

Muğla'nın Milas İlçesi'nde, define avcıları tarafından bulunan ve içindeki antik eserlerin çalındığı tahmin edilen lahit ve kral mezarı odasının diğer eklentilerinin ortaya çıkarılması, bölgenin bir açık hava müzesi haline getirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı harekete geçti.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Kral mezarı için bilim heyeti oluşturuldu...

Hisarbaşı Mahallesi'ndeki 1'inci Derece Arkeolojik SİT alanında defineciler tarafından bulunan ve yağmalandığı belirlenen Karia Satrabı Mousolos'un babası Kral Hekatomnos'a ait olduğu tahmin edilen lahitte, geçen hafta Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz'ın incelemelerinin ardından arkeologlardan bir bilim heyeti oluşturuldu. Prof.Dr. Adnan Diler, Prof.Dr. Fahir Işık, Prof.Dr. Cengiz Işık ve Yrd.Doç.Dr. Abuzer Kızıl'dan oluşan heyet, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü karafından Kral Hekatomnos'un mezar kazısı için görevlendirildi.

 

Milas Müze Müdürlüğü başkanlığında ve Yrd.Doç.Dr. Abuzer Kızıl'ın koordinatörlüğünde yapılacak kazı çalışmaları öncesinde heyet üyeleri Milas'a geldi. Milas Belediye Başkanı CHP'li Muhammet Tokat'ın ev sahipliğinde toplanan uzmanlar, lahitte incelemelerde bulundu. İlk etapta mezar odasının tavanındaki fresklerin nemden etkilendiğini saptayan heyet, çevredeki evlerin foseptiklerinden sızma olabileceği üzerinde durdu. Heyet, hem bunun tam olarak belirlenmesi hem de içerdeki nemin fresklere zarar vermeden kurutulması yöntemi üzerinde çalışmaya başladı. Ayrıca TÜBİTAK Yer Bilimleri Enstitüsü'nden uzmanların, Hisarbaşı ve çevresinin yer altı resminin çıkartılması için çalışması kararlaştırıldı. Buna göre, en son teknolojik araçlardan faydalanılarak yeraltının ‘röntgeni’ çekilecek, nerelerde yapıların olduğu belirlenecek ve kazı heyeti, bundan sonra kazıya nereden başlanacağını ve nerelerin açılacağını belirleyecek.

 

 

CAM KAPININ ARKASINDAN GÖRÜLECEK

 
Açık hava müzesi gerçekleştirildiğinde, mezarı görmek isteyeceklerin, açılacak girişten ve koridordan geçerek camlı bir kapının arkasından lahiti görmesi planlanıyor. Heyetin çalışmalarını yerinde izleyen Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, “Bundan sonra hep birlikteyiz. Milas olarak bu muhteşem tarihi eseri, tüm turistlerin ziyaretine açacak hale getirmek sizlerin işi ama bu süreçte hep birlikte çalışacağız ve bütün çalışmalarınızda, bütün imkanlarımızla yanınızdayız” dedi.

 

 

KAMULAŞTIRMA ÇALIŞMALARINA HIZ VERİLECEK

 
Bilim heyetinin kazılarına, Milas Belediyesi Koruma Uygulama Denetim Bürosu da, kamulaştırma çalışmalarının hızla yapılmasını sağlayarak lojistik destek verecek. Daha önceden bölgede bu yönde çalışma yapan Milas Belediyesi Koruma Uygulama Denetim Bürosu, dört parselin hemen kamulaştırılmasını sağlayacak. Bu çalışmada toplam 36 parsel ele alınacak. (DHA)

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.