Kosova, Limak'la dünyaya açılacak...

Kosova, Limak Holding ile dünyaya açılacak. Ülkenin ilk özelleştirme ihalesini kazanan Limak, 20 yıl boyunca Kosova Havalimanı’nı işletme hakkını aldı. Şirket, bir buçuk milyon olan yolcu sayısını 4 milyona çıkaracak.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Kosova, Limak'la dünyaya açılacak...

Kosova Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığında dün imzalanan protokole göre Limak ve Fransız ortağı Aeroport de Lyon,  2 yıl içinde Priştina Havalimanına 140 milyon avro yatırım yapacak. Yer hizmetleri, yakıt, kargo, apron işletmesini üstlenen şirket, 20 yıl boyunca da elde ettiği brüt gelirin yüzde 39’unu kira olarak Kosova’ya verecek. Bu sayede Limak ve ortağının ülke ekonomisine 20 yıl boyunca doğrudan ve dolaylı olarak 450 milyon avro katkı yapacağı tahmin ediliyor.

 

Stratejik limanda yolcu sayısı 4 milyona çıkacak!

 

Priştina Uluslar arası Havalimanı’na Türk Havayolları, Swiss Air, Austrian Airlines, Air Berlin, German Wings gibi bir çok havayolu şirketi düzenli uçuş gerçekleştiriyor. Almanya, İsviçre, Avusturya, Türkiye, İngiltere, Macaristan, İtalya gibi bir çok ülkeye havayolu ulaşımında bağlantı sağlayan Liman, Orta Avrupa’da stratejik bir öneme sahip bulunuyor.

 

İmza töreninde konuşan Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sezai Bacaksız, “ Kosova bizim Avrupa’ya açılan stratejik kapımız olacak. 1.5 milyon olan yolcu sayısını 4 milyona çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

 

Şirket yöneticileri, yeni bir ülke olması dolayısıyla Kosova’nın yatırım potansiyelleri ile yurtdışında yaşayan milyonlarca Kosovalı’ya dikkat çektiler. Bunlar göz önüne alındığında 4 milyon yolcuya ulaşmanın zor olmayacağını vurguladılar. Grubun 20 yıllık işletme hakkına sahip olduğu İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanında 2018 yılı için öngördükleri yolcu sayısına bu yıl sonunda ulaşacaklarını anımsattılar. 

 

Fırsatı kaçırmayın!

 

Kosova Ekonomi Bakanı Ahmet Shala, Türk yatırımcıları ülkedeki yatırım fırsatlarından yararlanmaya davet etti.  Enerji, ulaştırma, turizm, yer altı kaynakları gibi birçok alanda yapılacak özelleştirmelere Türk yatırımcıları özellikle davet etti. Avrupa’nın en düşük vergilerine sahip olduklarının altını çizen Shala, bürokratik engelleri de en aza indireceklerini söyledi.

 

Özelleştirme ilgisi sürecek!

Kamuoyunun Türkiye’deki özelleştirmelerden yakından tanıdığı Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir, grubun Kosova’ya ilgisinin devam ettiğini belirtti. Özdemir,. ulaştırma, enerji, turizm alanında yapılacak özelleştirmelerle ilgilendiklerini açıkladı.

 

2 yıldır bağımsız!

 

Balkanlar'da, Sırbistan, Karadağ, Makedonya ve Arnavutluk devletlerine sınırı olan, 1999 ile 2008 yılları arasında Birleşmiş Milletler idaresinde bir bölge olan Kosova, 17 Şubat 2008 tarihinde bağımsızlığını ilan etti. Bağımsızlık ilanının ardından,  denetim, Birleşmiş Milletler'den Avrupa Birliği'ne geçti. 2 milyonun üzerinde bir nüfusa sahip Kosova’da, nüfusun yüzde 92’si Arnavutlardan oluşuyor. Ülkede 250 bin kişi Türkçe konuşuyor.

 

Kana kana su içiyoruz

 

Havalimanı imtiyaz sözleşmesi için gittiğimiz Kosova’da Prizren’i de gezme fırsatı buluyoruz. Mimar Sinan imzalı taş köprü yaşanan onca savaşa ve acıya tanıklık ederken, bu şirin kente yeniden gelmek için meydandaki çeşmeden ‘kana kana’ su içiyoruz… İnanışa göre her kim Prizren çeşmesinden ‘kana kana’ su içerse buraya yeniden gelirmiş…

 

Prizren’in küçük meydanında dolaşırken, Türk Taburunda görevli askerlerle karşılaşıyoruz. Ayak üstü sohbetimizde Taburun 10 yıldır gelenekselleşen iftar çadırını bu yıl da kurduğunu ve Ramazan boyunca günde 150 kişinin burada iftar açacağını öğreniyoruz.

 

Sırada Afganistan var!

 

Taburda görev yapan 400 kişi arasında iki tane de kadın subay bulunuyor. 28 Yaşındaki Jandarma Üst Çavuş Zuhal Kurutaş, 8 yıllık asker. Evli ve bir çocuk annesi. Ancak kendisi Kosova’da, Jandarma Kıdemli Üst Çavuş olan eşi Ankara’da görev yapıyor. 2 yaşındaki çocukları ise Ordu’da babannesinin yanında kalıyor.

 

Hakkari ve İstanbul’daki görevlerinin ardından Kosova’ya gelen Kurutaş’ın görev süresi 25 Ağustos’ta dolacak. Ardından Afganistan’daki Türk birliğinde görev alacak. Kosova’da hiç yabancılık çekmediklerini anlatan Kurutaş, halkın Mehmetçik FM yayınlarını dinlediği için Türk şarklarını ezbere söylediklerini belirtiyor.  (Hürriyet)

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.