Koruması gerekenler öldürdü...
Mersin'in Erdemli İlçesi'ne bağlı Kızkalesi Beldesi açıklarında balıkçı ağlarına takılan nesli tükenmekte olan 7 deniz kaplumbağası boğularak öldü.
Tarihi Kızkalesi Beldesi'nde dalış yapan dalgıç Emrah Kılıçaslan, deniz dibinde ağlara takılı deniz kaplumbağalarını fark edince durumu Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bildirdi. İhbar üzerine ekipler, 4 saat süren çalışmayla balıkçı ağlarına takılarak öldüğü anlaşılan 3'ü caretta caretta 4'ü Chelonia Mydas cinsi olmak üzere toplam 7 deniz kaplumbağasını sudan çıkarttı.
Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Serap Ergene, denizin 40 metre derinliğinde ağlara takılan kaplumbağaların ağ ve iğnelere takılarak öldüklerini tespit ettiklerini kaydetti. Sahil Güvenlik ekipleri kıyıya 20 metre mesafede ağ atan balıkçıyı tespit etmek için çalışma başlattı.
VALİ DENETİM YAPTI...
Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da deniz kaplumbağalarının üredikleri alanları İl Çevre ve Orman Müdürü Ökkeş Bahadır, müdür yardımcısı biyolog Zübeyir Güvel ile birlikte denetledi. Vali Güzeloğlu, yumurtalarını bırakmak için kumsalları kullanan deniz kaplumbağaları için yırtıcılar ve kıyı balıkçılığının büyük bir tehdit oluşturduğunu söyledi.
Özellikle deniz kaplumbağalarının yuvalama mevsimi olan haziran-ağustos ayları arasında yırtıcılar ve balıkçılık faaliyetinin ne yazık ki deniz kaplumbağalarının yuvalarına yöneldiğini belirten Güzeloğlu, "Böylece yuvalar tahrip edilmektedir. Bu durumda, deniz kaplumbağalarının nüfusunu ciddi olarak tehlike altına sokmakta ve acil koruma önlemlerinin alınmasını gerektirmektedir. Akdeniz'deki yuvalama alanları Türkiye, Kıbrıs, Mısır, Lübnan ve İsrail'dir. Bugüne kadar elde edilen genel yuvalama verileri göz önüne alındığında, Akdeniz'deki deniz kaplumbağası nüfusunun yüzde 50'sinden fazlasının Türkiye'nin Doğu Akdeniz kumsallarında olduğu bilinmektedir" dedi.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: