Korona turizmde pazar eğilimini değiştirdi
Korana Virüsü otellerin ibresini Avrupa kaynak pazarlarına döndürüyor.
Korona Virüsü turizmdeki küresel büyümeyi engelleyebilir. Son yıllarda Çinli turistlerin sağladığı yüksek artışlar, Doğu Asya turizm sektörünü ateşlemişti.
Bir tarafta her yıl devamlı büyüyen Rus turist sayısı, öbür tarafta son yıllarda devamlı iki haneli artan Çinli turist gelişleri; özellikle Tayland, Vietnam, Kamboçya ve Malezya'yı önemli üst segment turizm yatırımları için kamçılamıştı.
Doğu Asya'da önemli sayıda üst segment lüks otel ve residans yatırımcısı, inşa ettikleri muhteşem tesisleri açmak üzere hazırlık yaparken gelen üzücü, hatta şok eden haberler üzerine, şaşkın bir durumda olup biteni izliyorlar.
2020 yılı Doğu Asya'nın dünya turizminde iz bırakacak muhteşem yılı olmaya adaydı
Karayiplerde zayıflayan otel yatırımları, Uzak Doğu'da can bulmuştu.
Doğa, kültür ve sermaye hepsi fazlası ile vardı Asya'da.
Dünün fakir ve yalın ayaklı Çinli dostlarımıza, sanki sihirli bir el değmişti. Son yıllarda çılgın boyutlarda küremizin en çok lüks seven ve tüketen toplumu olup çıkıverdiler son yirmi yılda.
Büyük gövdeli uçakları son koltuğa kadar dolduran, yeni yaşam tarzını 'Zamanın dini' olarak kabul eden Çılgın Çinli Gezginler (ÇÇG), önce yaşlanan ve dinamizmini kaybeden Avrupalılar'ın, arkasından Rusların ailecek açtığı güzergahlarda yoğun bir şekilde yiyor, içiyor ve alış veriş yapıyorlardı.
"Come, see and buy" yeni bir yaşam kaynağı olarak on milyonlarca Çinli gezgini mutlu ediyordu
"Chinise wellcome" tabelaların bulunduğu merkezlerden, şimdi Çinli gezginlere ayrımcılık yapıldığı haberleri geliyor:
Malezyadaki Putrajaya camisine girmesine izin verilmeyen Çinli turistler için ülkenin turizm bakanı, "Çinlilere ayrımcılık yapmayın" çağrısında bulunarak, vatandaşlarını setçe uyardı.
Tam da rekor artışların ve muhteşem büyüme beklentilerinin arka arkaya ülke turizm bakanları tarafından açıklandığı son haftaların gururlu günlerine, şimdi nazar değdi.
Uğursuz virüs piyasaları ve Doğu Asya'daki sosyal yaşamı vurdu.
Hesaplar tepetaklak, insanlar tedirgin..
Bu bütçe tutmaz. Bu yılın bütçesi tutmaz.
Sadece Asya'da değil, dünyanın bir çok destinasyonda da bu bütçe tutmaz.
Virüs krizi coşkulu piyasaları tedirginlik ve sıkıntılar yumağına dönüştürdü.
Ülkemizde özellikle Kapadokya turizmcileri için 2020 yılı bir kâbusa dönüşebilir. Çünkü yüksek sayıda iptaller yağıyor. Oteller personel çıkarmaya başladı. Şimdi alternatif olarak Latin Amerika pazarı ivedilikle masaya yatırılmalı, hem de hemen şimdi.
Latin Amerika'dan talep var, uçak yok
Bu zor durumda önlem alan, en azından bir adım önde durur.
Piyasalar acil çözüm arıyor.
Sadece Asya'da değil, Türkiye'de de "Ceo katları"nda farklı sorular dolaşıyor: "Başta Çin olmak üzere Uzak Doğu için ayrılan tanıtım bütçelerini, Avrupa piyasalarına kaydıralım mı"?
Avrupa'nın kaynak pazarlarına ağır bir yüklenme olabilir mi?
Bu yılki ITB'nin bir numaralı konusu Korana Virusü olacak.
Şu an en çok etkilenen ülke, 'Gülümseyen Tayland'
Yılda 12 miyon Çinli turist alan Tayland'ta turizm sektörü çok gergin.
Geçtiğimiz birkaç gün içinde Phuket, Bangkok ve ülke genelindeki otelciler; sadece gruplardan değil, aynı zamanda bağımsız gezginlerden de (FIT) önemli iptaller aldıklarını bildiriyorlar.
Geçen yıl Tayland'ı ziyaret eden 39 milyon turistin 11 milyonu, Çin'den gelmişti. Bu sayı, krallığın uluslararası ziyaretçilerinin dörtte birinden fazlasına tekabül ediyor.
Tayland'a Çin'den gelen iptaller, diğer komşu ülkeleri de etkileyecek
Son yıllarda yeni otel yatırımları ile müthiş bir çıkış yakalayan Vietnam'ın Başbakanı Nguyễn Xuân Phúc karşı tedbirleri görüşmek üzere 27 Ocak'ta Hà Nội'de ilgili bakanlıklar ve sektör yetkilileriyle acil bir toplantı düzenledi.
Özellikle Kuzey sınır eyaleti Lào Cai'nin durumu masaya yatırıldı. Kültür, Spor ve Turizm Dairesi, bölgede faaliyet gösteren turizm firmalarının Lào Cai Uluslararası Sınır Kapısı'ndaki turistlerin giriş ve çıkışlarını askıya almalarını isteyen bir belge yayınladı.
Kamboçya'da da durum pek farklı değil
2019 yılında yüzde 25'lik bir artış ile 2.2 milyon Çinli turisti ülkeye çeken Kamboçyalı turizmciler, gelişmeleri yakından takip ediyorlar.
Dünyanın neresinde olursanız olun, turizm sektörü olarak acı çekmeden, krizleri tırnağımıza, kemiğimize kadar hissetmeden ilerliyemiyoruz bu güzel dünyada...
Yerel dert, küresel acı demektir
Asyalı turizmci meslektaşlarımıza her türlü yardıma hazırız.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: