Kemer'de 'Siesta' anketi...

Antalya’nın Kemer Belediyesi geçtiğimiz günlerde esnafa, “Siesta Uygulaması Anket Formu” dağıttı. Esnafın doldurduğu anket formları ise tekrar toplanıyor. Diğer turizm kentlerinde olduğu gibi Kemer’de de tek soru şu, “Siesta Kemer’de uygulanır mı?”

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Kemer'de 'Siesta' anketi...

Saffet Yenigün’ün haberine göre, Kemer Belediyesi, yıllardır hemen her kesim tarafından dile getirilen ancak, şu ana kadar uygulamaya başlanmayan Siesta konusunda adım attı. Kemer çarşısında esnafa dağıtılan formlarda esnafın konu hakkındaki görüşleri istendi.

 

 

Anket formlarında şu bilgiler yer aldı, “Bölgemizde turizm sezonunda, işletmelerin uzun çalışma saatleri, çalışanların aşırı yorgunluğuna ve çalışma saatlerindeki verimliliğin düşmesine neden olmaktadır. “Öğle saatleri arasında alınan kısa uyku” anlamına gelen Siesta, kişilerin yaşadığı yorgunluğu engeller. Böylece günün en sıcak saatlerinde zaten çok az olan ticari faaliyetlere ara verilir ve dinlenmiş olan personelin çalışma saatlerindeki verimliliği artar. Bu uygulama ile daha nitelikli ve verimli bir turizm yapılırken, enerji tasarrufu ile ülke ekonomimize katkı sağlanır.

 

 

Kemer Belediyesi de 2010 yazından itibaren Siesta uygulamasına başlayacaktır. Siz Kemer esnaf ve işletmecilerin oyları doğrultusunda uygulama tarihi ve saatleri belirlenecektir” denildi.

 

 

Belediye’nin önerdiği, esnafın oyuna sunulan tarih dilimi, “1 Haziran – 31 Ağustos” ve 15 Haziran – 31 Ağustos”, önerilen saat dilimleri ise “12:00-14:00”, “13:00-15:00”, “14:00-16:00” ve “15:00-17:00” oldu.

 

 

MERAK EDİLEN SORULAR

Belediye’den alınan bilgiye göre, formların toplandığı esnafın yüzde 70’ine yakını Siesta uygulamasını istiyor. Ancak, merak edilen, tüm esnafın bu uygulamaya katılıp katılamayacağı.

 

 

Çünkü, uygulamaya uymayan esnaf olduğu takdirde, tüm diğer esnaflar da uygulamadan vazgeçebilir. Denetim nasıl yapılacak? Uygulamaya katılmayan esnafa bir yaptırım söz konusu olabilecek mi?

 

 

KİMLER KATILMAYACAK

Uygulama, eczane, restoran, bar, kafe, market gibi sürekli açık kalması gerekli olan alanları kapsamıyor.

 

 

ALANYA’DA KARAR ALMIŞTI

Alanya Belediye Meclisi, turizm kenti Alanya`da hizmet veren işletmelerde gece gündüz demeden çalışan personeller için hazırlanan siesta uygulaması için 2009 yılı Şubat ayında toplanmıştı. Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu başkanlığında toplanan meclis, 13.00 - 15.00 saatleri arasında `Kısa Uyku` anlamına gelen siesta uygulamasını oybirliği ile kabul etti. Karara göre turistik işletmelerde çalışan bütün personeller öğle saatlerinde 2 saat tatil yapacak.

 

 

 

Alanya merkez ve beldelerdeki belediyelerden de onay alındıktan sonra hayata geçirilecek uygulama 30 Eylül`e kadar devam edecek. Uygulama, her yıl belediye meclisinin onayına sunulacak. Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, mecliste kabul edilen uygulamayı hayata geçirmenin çok zor olduğunu söyledi. Alanya merkezin yanı sıra belde belediyelerinin de onayının alınması gerektiğini anlatan Sipahioğlu, kararın uygulanması için belde belediye meclislerinden de onay alınması gerektiğine işaret etti.

 

 

 

Uygulama hayata geçtiği takdirde denetimin çok zor olacağına inanan Sipahioğlu, `Siestayı şu an için uygulamış olsak, bütün işyerlerini kontrol etmek durumunda olacağız. Bu denetimin yapılması çok zor. Zabıta ekiplerimiz 13.00 ve 15.00 saatleri arasında çarşı içindeki işyerlerinde mekik dokur gibi denetim yapmak zorunda kalacaklar. Meclisten geçti, ama uygulamayı hayata geçirmemiz bu şartlarda mümkün değil.` dedi. Çarşı içinde siesta uygulaması başlattıkları zaman büyük alışveriş merkezlerinin işlerine ara vermeden devam etmesinin esnaflara zarar vereceğine inanan Sipahioğlu, belirlenen saatlerde alışveriş yapmak durumunda olan yerli ve yabancı müşterilerin açık olan yerlerde ihtiyaçlarını göreceğini kaydetti.

 

 

 

Siesta`nın hayata geçmesi için ilçe merkezi ve beldelerde ortak bir karar alınması gerektiğine inanan Sipahioğlu, kararın aralıksız uygulanması için bölgedeki bütün belediye meclislerinde her yıl yeni karar alınması gerektiğine işaret etti. Turistik işletmelerde çalışan personellerin çoğunun sabah saat 09.00`dan neredeyse gece yarısına kadar çalıştığını belirten Sipahioğlu, `Öğle tatili uygulamasının turistik işletmelerde çalışan personelin verimliliğini arttıracağına inanıyorum. Ancak tek sorun bütün işletmeleri bu uygulamaya ikna etmek. Denetimin zor olmasından dolayı uygulamayı hayata geçirmemiz şu an için mümkün değil” diye konuşmuştu

 

 

 

SAĞLIKÇILAR DA ÖNERİYOR

Birçok sıcak ülkede uygulanan “ Siesta”nın önemi nedir ? Pek çok Akdeniz ve Güney Amerika ülkesinde saat 14.00- 16.00 arasında ‘siesta’ uygulaması yapılmakta. Siesta, sıcak ülkeler için çok doğru bir uygulamadır. Öğle saatlerinde kişilerin yaşadığı yorgunluğu engellemek için, kısa süre de olsa uykuya ihtiyaçları var. Yalnızca uyku değil, bu saatlerde sıcaktan dolayı çarşıya inmeyen turistler daha çok deniz ve havuz başlarında oluyor. Esnaf ise ya evinde dinleniyor. Yada, kendisine ve ailesine iki saatliğine de olsa zaman ayırıyor. Böylece, insanlar, uyuşuk bir şekilde çalışacaklarına, uykularını almış, dinlenmiş, enerji toplamış, dinç bir şekilde çalışmaları, çok daha verimli oluyor.

 

 

 

HER KESİMDEN TALEP VAR

Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, birçok Akdeniz ülkesinin şehirlerinde olduğu gibi Antalya’da da siesta tatili uygulamasına geçilmesini istedi. Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, Antalya’da yaz aylarının aşırı sıcak geçtiğini, bu sıcaklar karşısında iş veriminin çok düştüğünü belirterek Antalya’da dört saat süre ile siesta tatili uygulamasına geçilmesini istedi. Siesta’nın, Akdeniz ülkelerinde uygulandığına işaret eden Neyişçi, Antalya’da da kamu kurum ve kuruluşları ile özel iş yerlerinde zorunlu olarak siesta uygulaması yapılması gerektiğini savundu.

 

 

Antalya’da 1983 yılına kadar siestanın uygulandığını belirten Neyişçi, o dönemde resmi kurum ve kuruluşlar ile özel işyerlerinin 07.00 - 15.00 saatleri arasında çalıştığını hatırlattı. Bu uygulamanın hem iş verimini artırdığını hem de tasarruf sağlandığını kaydeden Neyişçi, şunları söyledi: "Antalya’nın yıllık enerji tüketimi 550 milyon kilovatsaattir. Antalya’da günde dört saat süre ile kamu ve özel iş yerlerinde siesta uygulanmalı. Bu süre içinde sadece kamu ve özel iş yerlerinden sağlanacak elektrik tasarrufu 1 milyon kilovatsaat olacaktır. Siesta uygulaması ile Antalya’da sadece iş yerlerinden dört ayda 90 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi tasarrufu sağlanır."

 

 

 

Neyişçi, siesta ile sadece elektrik enerjisi tasarrufu sağlanmayacağına da işaret ederek sözlerini şöyle tamamladı: "Küresel ısınmaya en önemli etki karbondioksit gazlarıdır. 1 milyon kilovatsaatlik elektrik enerjisi atmosfere 700 ton karbondioksit gazı veriyor. Siesta ile bir günde tasarruf edilecek 1 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi ile 700 ton karbondioksitin atmosfere gitmesi engellenecek. Barajlarda daha az su harcanacak. İş yerleri, öğle saatlerinde zaten satış yapamıyorlar. Siesta ile hem küresel ısınmanın önlenmesine katkı sağlanacak hem de büyük bir tasarruf sağlanmış olacak, iş verimi de artacak. Yetkililer bunları mutlaka dikkate almalıdırlar."

 

 

 

KEMİAD’DA ÖNERMİŞTİ

2008 yılında Siesta uygulaması hakkında yazılı bir basın açıklaması yapan Kemer Turizmci ve İşadamları Derneği (KEMİAD) Başkanı Ali Nail Kılıç, Antalya ve ilçelerinde siesta uygulamasına başlanması gerektiği görüşünü dile getirmişti. Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, içinde yaşanan ve insan davranışlarını olumsuz etkileyen aşırı sıcaklara karşı yapılacak akılcı uygulamaların toplumun hayatına da olumlu yansıyacağını belirtti. Siesta uygulamasının Antalya'da hayata geçirilememiş olmasının üzücü olduğunu savunan Kılıç, açıklamasında şunları kaydetmişti: 'Bizim gibi aynı iklim kuşağında bulunan Akdeniz ülkeleri ve diğer sıcak ülkelerde yıllardır uygulanan, tüm dünyada İspanyolca adıyla bilinen ve derneğimizce daha önce dile getirilen siesta uygulaması konusunda Antalya maalesef gerekli düzenlemeyi hala hayata geçirememiştir. Ancak son günlerde yaşanan olumsuz gelişmeler göstermektedir ki bu konuda zaman kaybedilmemeli, en kısa sürede uygulamaya başlanmalıdır.''

 

 

Kılıç, birçok ülkede yıllardır uygulanan siestanın yararlı sonuçlar verdiğini ve diğer taraftan günün en sıcak saatlerinde az olan, ticari faaliyetlere ara verilmesiyle çalışanların dinlemesinin çalışma saatlerini daha verimli olduklarının gözlendiğini ve çok uzun saatler çalışmanın verimlilik açısından olumlu sonuçlar doğurmadığını anlattı.

 

 

Bölgede aşırı sıcakların yaşandığı temmuz, ağustos aylarında saat 13.00-16.00 saatleri arası yapılacak siesta uygulamasının daha nitelikli bir turizm anlayışı sergilenmesine olumlu etkileri olacağını iddia eden Kılıç, Antalya Valiliğinin ve yerel yöneticilerin alacağı kararla bölgede hem daha nitelikli ve verimli bir turizm yapılacağını hem de enerji tasarrufu konusunda ülke ekonomisine önemli miktarda avantaj sağlanacağını sözlerine ekledi.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.