Kemer’de Rusların açığını Avrupalılar kapattı

KEMİAD Başkanı Rıza Sönmez, bu yıl ilçelerine gelen Rus turist oranında yüzde 40’a varan azalma olduğunu, bu açığı ise Avrupa ülkelerinden gelen turistlerle telafi ettiklerini söyledi. Avrupa’dan en çok turistin ise Polonya’dan geldiğini aktardı.

21/11/2023 12:14
Kemer’de Rusların açığını Avrupalılar kapattı

Kemer Turizmci ve İşadamları Derneği (KEMİAD) Başkanı Rıza Sönmez, geride kalan turizm sezonunu Antalya Sektörel’e değerlendirdi. Kemer’de turizm sezonunun bu yıl biraz geç başladığını belirten Sönmez, Uğur Fidan imzalı haberde, “Haziran ayında doluluk anlamında bir sıkıntı yaşadık.

Fiyatların, kurların, uluslararası konjonktürün getirdiği bu etki ciddi bir yansıma yaptı. Sektörün döviz bazında yüzde 30 pahalanmış olması turizmde ciddi bir etki yarattı. Haziran’dan sonraki dönemde bir toparlanmayla sezonu da ekim sonuna kadar dolu dolu geçmesiyle uzattık” şeklinde konuştu.

RUSLAR AZALDI, AVRUPA TELAFİ ETTİ

Kemer turizminin Rus ağırlıklı çalıştığını ve Rusya coğrafyasında yaşanan olaylar nedeni ile Rus turist sayısında azalma olduğunu belirten Sönmez, “Yaşanan devalüasyon ve dövizdeki artış nedeni ile Ruslar için Kemer 2 kat pahalı hale geldi. Fiyatlar ikiye katlanınca da Kemer ile Dubai eşdeğer hale geldi. O fiyatlar nedeniyle de Rus misafiri biz Kemer’de daha az ağırladık. Yüzde 30-40 kayıp yaşadık. Ruslarda yaşanan kayıp, diğer ülkelerle telafi edilerek bir nebze telafi edildi.

Ancak Kemer esnafı Rus müşteriye göre hazırlık yaptığı için sıkıntı yaşandı. Çünkü Rus turist lokum, deri ceket gibi ürünler satın alırken, Avrupalı turist bu ürünlere ilgi göstermeyebiliyor. Müşteri portföyüne göre dönüşebilen esnaf çok sıkıntı yaşamasa da birçok esnaf bu anlamda sorunlarla karşılaştı. Rus turist ile ilgili yaşanan kayıp nedeni ile birçok ülkeden ciddi bir karışım oldu. Başta Polonya olmak üzere Bulgaristan, İngiltere gibi Avrupa ülkelerinden ciddi artış yaşandı. Seneye bu artışın devam etmesini bekliyoruz” dedi.

KEMERLİ TURİZMCİLERİN İSTEKLERİ

“Ülke olarak turizmden elde ettiğimiz döviz kaynağı 45-50 Milyar Dolar seviyesinde” diyen Sönmez, şu bilgileri verdi: “İhracatımız 225-250 Milyar Dolar bandında. Biz bu ihracatın yüzde 70’ini dışa bağımlı olarak, yani ithal girdileri işleyerek yapıyoruz. Reel ihracatımıza baktığımız zaman, 75 Milyar Dolar’ın 50 Milyar Dolar’ını turizmden sağlıyoruz. İhracat rakamlarını bu açıdan değerlendirdiğimiz zaman turizm gelirinin ciddi bir önemi var.

Antalya zaten turizmin başkenti ve ülkenin yüzde 50’sini karşılıyor. Kemer de Antalya bölgesinde yüzde 25-30 aralığında bir yatak kapasitesine sahip. Sonuç olarak Türkiye turizminin yüzde 7-8’ini Kemer karşılıyor. O yüzden Kemer’e ayrı bir önem verilmesi gerekiyor. Kemerli turizmcilerin çevre duyarlılığına, turizmci iş insanlarının yeşil pasaport isteklerine kulak verilmeli”.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.