Kazakistan’ın Göçebe Çadırı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'na kuruldu
TÜRSAB ile Kazakistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu iş birliğinde düzenlenen “Kazakistan Destinasyon Tanıtım ve B2B Görüşme Etkinliği” iki ülkeden çok sayıda sektör temsilcisini bir araya getirdi.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin Türkiye ile farklı ülkeler arasındaki turizm hareketlerini geliştirmek için hayata geçirdiği çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. TÜRSAB ile Kazakistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu iş birliğinde düzenlenen “Kazakistan Destinasyon Tanıtım ve B2B Görüşme Etkinliği” iki ülkeden çok sayıda sektör temsilcisini bir araya getirdi. Kazakistan’ın geleneksel kültürünü yansıtan çadır Lütfi Kırdar Sergi Sarayı’nda kuruldu.
Kazakistan'ın turizm potansiyeli, bölgede yer alan kültür varlıkları, gastronomi kültürü ve ülke dinamiklerini tanıtmaya yönelik sunumların yapıldığı etkinlik, 22 Ekim 2024 tarihinde İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi. Etkinliğe Kazakistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Nuriddin Amankul, TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Davut Günaydın, Hasan Eker, TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyeleri Elif Ural, Talip Özdemir, Mehmet Akyıl, Yıldırım Taş, Erol Türk, Engin Ceylan, TÜRSAB Başkan Baş Danışmanı Hamit Kuk, TÜRSAB Disiplin Kurulu Üyesi Özgür Ildır Öksüz, TÜRSAB Fatih BTK Başkanı Gürkan Özcan, TÜRSAB Dumlupınar BTK Başkanı Bilal Şenel, TÜRSAB Batı Karadeniz BTK Başkanı Ercan Güner, TÜRSAB Boğaziçi BTK Başkanı Yüksel Türemez, TÜRSAB Orta Anadolu BTK Başkanı Cevat Engin Şahin, Incoming İhtisas Başkanı Orhan Sancar, Kültür Turizmi İhtisas Başkanı İlham Seyyale, Gastronomi İhtisas Başkanı Erdal Çeri ile Kazakistan’ın Astana, Almatı, Şımkent, Mankistau, Türkistan ve Doğu Türkistan bölgelerinden turizm temsilcileriyle Türkiye’den çok sayıda seyahat acentası temsilcisi katılım gösterdi.
Kazakistan’a giden Türk vatandaşı sayısı yüzde 27 arttı
Toplantının açılışında Kazakistan Cumhuriyeti Spor ve Turizm Bakan Yardımcısı Yerzhan Yerkinbayev’in bir video mesajı yayınlandı. TÜRSAB’a teşekkür ederek sözlerine başlayan Yerkinbayev, Türkiye ve Kazakistan’ın köklü ilişkilere sahip kardeş iki ülke olduğunu vurgulayarak, yıllardır ortak çalışmalara imza atıldığını söyledi.
Türkiye’den Kazakistan’a giden Türk vatandaşı sayısı son bir yılda çok ciddi artış gösterdiğini belirten Yerkinbayev, 2022’de 106 bin, 2023’te ise 135 bin Türk vatandaşının Kazakistan’ı ziyaret ettiğini ve yüzde 27 artış yakalandığını açıkladı. Kazakistan turizminin gelişmesine katkı sağlayan Türk şirketlerine teşekkür eden Yerkinbayev, Türk şirketlerinin Kazakistan’ın misafirperverlik standartlarını yükselttiğini, önemli projelerde öncülük ettiğini ve turizm alt yapısına katkı sağladığını kaydetti.
Nuriddin Amankul: Daha çok Türk’ü ata toprağına bekliyoruz
Toplantıda bir konuşma gerçekleştiren Kazakistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Nuriddin Amankul da sözlerine bu etkinliğe destek sağlayan TÜRSAB’a teşekkür ederek başladı. “Dost ve kardeş ülke olmanın yanı sıra aynı soydan gelen ülkeleriz. Bu etkinliğin amacı ülkelerimizi kaynaştırmak, ülkemize gelen Türk misafir sayısını artırmak” diyen Amankul, geçen yıl yüzde 27 artışla 135 bine çıkan Türk misafir sayısını yılda 400-500 binlere ulaşması gerektiğini belirterek şöyle devam etti:
“Niye derseniz; biz aynı soydan geliyoruz, aynı topraklardanız. Bu topraklar sizin için yabancı topraklar değil, ata topraklarınız. Ata topraklarını daha iyi incelemeniz için, keşfetmeniz için ülkelerimize bekliyoruz. Başkonsolosluk olarak diğer ekip arkadaşlarımızla birlikle böyle etkinlikler yapmaya her zaman hazırız. Turizm hareketlerinin karşılıklı artmasını istiyoruz” diye konuştuk.
Orhan Sancar: Kazakistan Türk Dünyası için son derece önemli
TÜRSAB Incoming İhtisas Başkanı Orhan Sancar ise yaptığı konuşmada Türkiye ile Kazakistan’ın ortak bir kültür birikimine sahip olduğunun altını çizerken karşılıklı turizm hareketlerinin bu bağları daha güçlendirdiğine dikkat çekti. Sancar, şunları kaydetti:
“Kazakistan ile çok özel manevi bağlarımız da bulunuyor. Türkistan bölgesiyle Kazakistan, gönül dünyamızı inşa eden, büyük mutasavvıf Hoca Ahmet Yesevi’nin de memleketi. ‘Türk Dünyası'nın manevi başkentine ev sahipliği yapan Kazakistan, sadece Türkiye için değil tüm Türk dünyası için de çok özel bir anlam taşıyor. Bizi biz yapan değerlerin nüvesini oluşturan, gönül dünyamızla birlikte düşünce dünyamızı ve hayata bakışımızı da şekillendiren bir coğrafyadan bahsediyoruz.
Kazakistan bu yönüyle; Türkiye’den mevcut seviyelerin çok daha üzerinde bir turizm ilgisini hak ediyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği olarak biz de vatandaşlarımızın Kazakistan’ı keşfetmesi, bu coğrafyayı ve insanlarını çok daha yakından tanıması için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da elimizden gelen tüm çabayı sarf etmeye devam edeceğiz.”
Kazakistan’ın turizm potansiyeli tanıtıldı
Etkinlikte Kazakistan’ın Astana, Almatı, Şımkent, Mankistau, Türkistan ve Doğu Türkistan bölgelerinden turizm temsilcileriyle Air Astana Türkiye Müdürü Nadya Özcan ve Satış ve Pazarlama Müdürü Elçin Topal ve YDA Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Hamdi Güvenç birer konuşma gerçekleştirdiler.
Konuşmalarda Kazakistan’ın turizm bölgeleri ve potansiyeli tanıtıldı. Toplantının ardından iki ülkenin turizm temsilcileri B2B görüşmeleri gerçekleştirdiler. Etkinlik kapsamında fuaye alanında kurulan Kazakistan’ın geleneksel göçebe çadırı renkli görüntüler oluşturdu. Kazakistan’ın yerel müzikleri ve lezzetleri de büyük ilgi çekti.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: