Kars, bölgesel pazarlamayla kazanacak...
Geçen hafta, Birleşmiş Milletler Ortak Programı çerçevesinde Kars'ta yürütülen çalışmaların gözlemlenip, kenti tanıtmaya yönelik geziye katıldım. Gezide adı, Doğu Anadolu’da Kültür Turizmi İçin İttifaklar Birleşmiş Milletler Ortak Programı olan çalışmaların 2008 yılında başladığını ve bu yılın Aralık ayında sona ereceğini öğrendik.
Geziyi organize eden Birleşmiş Milletler Türkiye yetkilileri, gazetecilerin yanı sıra, tur operatörü, rehber, acenteci ve otelcilerden oluşan 20 kişiyi davet etmişti.
Gezide adı, Doğu Anadolu’da Kültür Turizmi İçin İttifaklar Birleşmiş Milletler Ortak Programı olan çalışmaların 2008 yılında başladığını ve bu yılın Aralık ayında sona ereceğini öğrendik. Çalışma kapsamında hazırlanan “Kars için sürdürülebilir turizmi geliştirme master planı” kitabında önemli bilgilere yer verildiğini gördük. Master Planın güzel hazırlandığını söyleyebiliriz.
Bu çalışmadan yola çıkarak Kars’ın ‘Teorik’ anlamda şimdilik fazla söze ihtiyacı olduğunu söyleyemeyiz. Ancak, bize gore kentin bundan sonraki aşamada diğer sorunları da aşması gerekecek. Deneyim ve gözlemlerimizden yola çıktığımızda, Türkiye'de deniz-kum-güneş üçlüsü dışında, ağırlıklı olarak kültür turizm seçeneği sunan hiçbir kentin tek başına turistlere cazip gelmediğini görüyoruz.
Bundan dolayı Kars’ın da çevresiyle birlikte, bir bölge olarak pazarlanması gerektiğine inanıyoruz. Kültür turu olarak GAP, Karadeniz ve Likya Yolu gibi rotaların tuttuğuna tanık oluyoruz. Bu tura katılanlar birkaç kenti birlikte görme şansını yakalıyor. Benzer şekilde Doğu Anadolu Kültür Turu rotalarının da geliştirilip, tatilciye bir seçenek olarak sunulması halinde bu turlardan Kars’ın da karlı çıkacağı kesindir. Hatta bölgede mutlak şekilde tek elden ve ortaklaşa yürütülecek bir tanıtım kampanyası da başlatılmalıdır.
Kars’ta hizmet veren tesislerin yatak kapasitesi toplamda 1.500’e ulaşıyor. Buna 10 adet misafirhaneyi de eklediğimizde toplam yatak kapasitesi 2 bin-2.500’ü buluyor. Bu tesisler arasında pazarlama konusunda ortak bir nokta olmadığını da biliyoruz. Dolayısıyla bize gore, hiçbir tur operatörü zaten az olan hele hele tek tek ayrı bir anlaşma yaparak bu yatakları pazarlamakla ugraşmak istemeyecektir.
Böylece, bölgesel pazarlama aralarında Kars’ın da olduğu illerin toplu pazarlanmasını gündeme getireceğinden tur operatörüne cazip gelecektir. Bölgesel pazarlamayla artacak talepten olumlu yönde etkilenecek Kars’ta çoğu atıl duran tarihi binaların devreye otel olarak sokulmasıyla arzın talebi karşılayacağına inanıyoruz.
Özetlemek gerekirse, Kars Anadolu’nun birçok kenti gibi kültür turizmi açısından zengin bir potansiyele sahip. Birleşmiş Milletlerin bu kentimizde bir çalışma yapıp derli-toplu bir master plan hazırlamış olması bir şans olarak görüyoruz. Bu olumlu gelişmelerin turizmde sürdürülebilir bir kalkınmaya dönüştürülmesi için Kars’ın mutlak surette Doğu Anadolu Kültür Turları kapsamında bölgesel olarak pazarlanması gerekiyor.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: