Kars, 2015’te 155 bin turist ağırlayacak...
Birleşmiş Milletler (BM) Ortak Programı çerçevesinde Kars’ı turizm destinasyonu olarak geliştirme çalışmaları sonunda, kenti günübirlikçi ziyaretçi sayısı 2015 yılında 155 bini aşacak.
Doğu Anadolu’da Kültür Turizmi İçin İttifaklar Birleşmiş Milletler Ortak Programı kapsamındaki çalışmalar, finansmanı İspanya Hükümeti’nin sağladığı Binyıl Kalkınma Hedefleri Fonu’ndan destekleniyor ve Birleşmiş Milletler (BM) Ortak Programı çerçevesinde yürütülüyor. BM Ortak Programı T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) işbirliğiyle yürütülüyor.
2009 yılında başlayıp, bu yılın sonunda sona erecek söz konusu çalışmalar çerçevesinde hazırlanan “Kars İçin Sürdürülebilir Turizmi Geliştirme Master Planı” kitabında, kentin 2011-2015 yılları arasında konaklayan ziyaretçinin yanı sıra, günübirlikçi ziyaretçi sayısının da yılda ortalama yüzde 12’lik artışlarla 97 binden 155 bine ulaştıracağı tahmin ediliyor.
Kars’ın günübirlikçi ziyaretçi sayısı yılda ortalama yüzde 12 artacak
Yıllar Günübirlikçi Ziyaretçiler
2007 72.422
2008 80.243
2009 84.255
2010 88.468
2011 97.315
2012 107.751
2013 117.751
2014 135.414
2015 155.726
Kafkasya’nın Kültürel Ruhu Kars’ta yaşanır...
Birleşmiş Milletler (BM) Ortak Programı çerçevesinde birçok kuruluşun ortaklığıyla yürütülen çalışmaların ortak amacı Kars’ın turizm destinasyonu olarak geliştirilmesi şeklinde özetleniyor.
İpek Yolu üstünde, Doğu ve Batı arasında bir köprü gibi uzanan ve birçok kültürün harmanlanarak zengin bir kültürel miras oluşturduğu Kars bölgesi, Kafkasya’nın doğal ve kültürel değerlerini temsil eden bir geçit olarak tanımlanıyor. Kentin ulusal ve uluslararası turizm arenasında pazarlanmasında “Kültür ve doğanın buluşma noktası”, “Kars: tarih, Kültür ve Doğa Hazinesi” ile “Kafkasya’nın Kültürel Ruhunu Kars’ta Yaşayın” şeklinde sloganlarla pazarlanması öneriliyor.
Doğu Anadolu’da Kültür Turizmi İçin İttifaklar Birleşmiş Milletler Ortak Programı kapsamında yerel paydaşlar tarafından oluşturulan Tanıtım ve Promosyon Çalışma Grubu, kamu, özel sektör, üniversite ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içerisinde ortak faaliyetler yürütüyor. Çalışma Grubu, Kars’ın sahip olduğu turizm potansiyelini Türkiye’nin önde gelen turizm acentelerine ve basına daha iyi tanıtabilmek amacıyla 11-13 Haziran 2010 tarihleri arasında bir tanıtım gezisi organize etti. 21 tur acentesi ve 8 ulusal basın temsilcisi ilk gün Sarıkamış, ikinci gün Çıldır Gölü ve Ani Antik Şehri üçüncü gün ise Kars şehir merkezini ziyaret ettiler.
Ani Alan Yönetim Planı Hazırlanıyor...
Kars’ın barındırdığı en önemli somut kültürel miras ürünlerinden biri olan Ani Ören Yeri ile ilgili bir “alan yönetimi” çalışması başlatıldı. Bu kapsamda Kars ve Pamukkale-Denizli, Tarihi Yarımada-İstanbul, Selimiye Camii-Edirne, Alanya Eski Surlar ile Selçuklu Tersanesi, Kütahya Alan Yönetimleri’nin de geniş katılım ile iki çalıştay gerçekleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ve çeşitli üniversitelerden uzmanlar Ani için özel bir alan yönetimi raporu hazırladılar. Alan Yönetim Planı’nın tamamlanma çalışmaları ise halen devam ediyor.
Kars Çocuk Müze Odası Hizmete Girdi...
BM Ortak Program’ı kapsamında gerçekleştirilen bir diğer proje de Çocuk Müze Odaları. Müzelerin daha işlevsel kılınması, müzelerin çocukların severek gezeceği mekânlar haline getirilmesi, çocuklarda yaratıcılık becerisinin desteklenmesi ve katılımcı ve kalıcı bir öğrenme ortamının hazırlanması amacıyla Kars ve Erzurum müzelerinde birer Çocuk Müze Odası kurulması için çalışmalar yürütüldü. Müze Eğitim Modülü Kitaba Dönüştü
Kars Çocuk Müze Odası 17 Ocak 2011 tarihinde BM Mukim Koordinatörü Shahid Najam, UNICEF Türkiye Temsilcisi Dr. Ayman Abulaban, İspanya Büyükelçiliği Müsteşarı Carlos Ruiz ve Kars Vali Yardımcısı Murat Demirci’nin katıldığı bir törenle hizmete açıldı.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: