Kapadokya’nın da ‘Pamukkalesi’ olacak...
Ziga Traverten Projesi ile Kapadokya’nın önemli cazibe merkezlerinden Ihlara Vadisi’nin bitiş noktasında Pamukkale’dekine benzer travertenler oluşturulacak.
Aksaray Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hatim Elhatip, Hacettepe Üniversitesi’nde görev yaparken, 1993-1997 yılları arasında UNESCO tarafından desteklenen Pamukkale travertenlerinin oluşturulması ve geliştirilmesi projesinde çalıştığını söyledi. Pamukkale’de yapay travertenler oluşturduklarını belirten Elhatip, burada yeni dağıtım kanalları inşa ettiklerini ve travertenlerin içinden geçen yolu da iptal ederek kirlenmesini önlediklerini kaydetti.
Pamukkale’deki bilgi ve deneyimlerini Kapadokya bölgesindeki Ziga kaplıcalarında uygulamak için bir proje oluşturduklarını belirten Elhatip, ”1999 yılında Ziga’da termal sondajın açılmasının ardından 2001 yılında projenin hazırlığını tamamladık” dedi.
KAPADOKYA'DA TRAVERTEN OLUŞUMU
Projeyi 2007 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunduklarını anlatan Elhatip, şunları kaydetti: ”Projemiz bakanlık tarafından onaylandı ve 2009 yılında İl Özel İdaresi’ne ödenek gönderildi. Projenin faaliyete geçmesi için Özel Çevre Koruma Kurumu ile son yazışmaları yapmaktayız. Proje çalışması üniversitemiz ve İl Özel İdaresi tarafından birlikte yürütülecek.
Özel Çevre Koruma Kurumu’ndan izin işlemlerin ardından projeyi uygulamaya başlayacağız. Öncelikle yapay teraslar oluşturacağız. Daha sonra yapay teraslar üzerinden termal su akıtılarak traverten oluşumu sağlanacak. İlk 6 ay süresince oluşturacağımız pilot alanda deneysel çalışmalar yapacağız. 18 ay içinde ise proje tamamlanarak hayata geçecek.”
TRAVERTEBLER SARIMSI RENKTE OLACAK
Ziga Traverten Projesi’nin 370 bin liralık bir proje olduğunu ifade eden Elhatip, şöyle devam etti: ”Traverten alanımız 14 kilometrelik dünyaca ünlü Ihlara Vadisi’nin bittiği Selime Katedrali’nin karşısındaki alanda oluşturulacak. Yaprakhisar köyündeki bu alan, yüzey şekliyle de müsait bir durumdadır. Toplamda 16 bin metre karelik bir alanı kaplayacak travertenler, Pamukkale ile Karahayıt travertenleri arasında bir oluşuma sahip olacak.
Travertenlere rengini veren termal suyun kimyasal özelliğidir. Pamukkale’de termal su içerisindeki saf olarak bulunan temiz kalsiyum karbonat içerik beyaz rengi vermektedir. Karahayıt’da ise demir sülfat nedeniyle kırmızımsı bir renk var. Aksaray’da ise magnezyum bikarbonatlı ve sülfat içerikli su nedeniyle sarımsı renkte bir traverten oluşumu gerçekleşecek. Ziga kaplıcalarındaki mevcut kuyunun yanında da traverten oluşumuna örnekler var.
Kapadokya her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Ihlara Vadisi, Güzelyurt ve Kapadokya’nın ilk yerleşimi olan Aşıklı Höyük’ün ortasında bir doğa harikası oluşturacağız. Bölgeye gelen turistlerde traverten içinde yürüyüş imkanı bulacaklar.”
(NTVMSNBC)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: