Kapadokya’da dev peribacası çöktü...

Kapadokya bölgesinin en önemli turizm merkezlerinden Göreme beldesinde, yaklaşık 25 metre yüksekliğindeki bir peribacası çöktü. Çöküntünün sabah saatlerinde gerçekleşmesiyle can kaybı yaşanmazken, dev kaya kütlesi bir pansiyonun alt katında zarara neden oldu.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Kapadokya’da dev peribacası çöktü...

Nevşehir merkez ilçeye bağlı Göreme beldesi Aydınlı Mahallesi Çakmaklı Sokak'ta, 1989 yılında bir bölümü çöken yaklaşık 25 metre yükseklikteki peribacasında sabah erken saatlerde çökme meydana geldi. Çöküntünün sabah gerçekleşmesi olası bir can kaybını önlerken, çöküntü ile kopan dev bir kaya kütlesi, alana yakın bir pansiyonun alt katında zarara neden oldu.

 

Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, 1975 yılına kadar Göreme'de etkin bir peribacası çöküntüsünün yaşanmamasına karşın, özellikle son yıllarda çökmelerin sıklaşmasına dikkat çekti. Cingil, 1975 yılına kadar Göreme beldesinde yaşam süren bölge halkının kiler, samanlık, ahır ve benzeri şekillerde kullandığı peribacalarının bu sayede daha uzun süre korunduğunu söyledi.

 

1975'li yıllarda Milli Emlak Müdürlüğü Hazine avukatının girişimleri ile Göreme beldesindeki tüm peribacalarının Hazine üzerine kayıt altına alınmasına yönelik vatandaşlar aleyhine davalar açıldığını ifade eden Cingil, "Bölge halkı devletine bağlıdır. Bu bağlılıkları nedeniyle yıllardan beri kullandığı, gözü gibi baktığı ve kendi deyimlerince dam olarak tabir ettiği peribacalarını yeniden elde edebilmek için karşı dava bile açma gereği duymadan yıllarca kullandıkları yerleri terk ettiler.

 
35 yılı aşkın bir zamandan beri bölge halkı Göreme'nin farklı alanlarında yaşamaya başladığı için peribacaları bakımsız bırakıldı. Dolayısıyla bir insan nefesinin bile korumacılık alanında oldukça etkin olduğu bu kaya oluşumları terk edilince doğal olaylara karşı da korumasız ve korunaksız kaldı" dedi.

 

Son yıllarda peribacalarının kullanılabilirliğinin daha uzun bir zamana yayılması için bir dizi çalışma başlatıldığını sözlerine ekleyen Cingil, "Peribacaları ancak kullanılarak korunabilir. Bu düşünce ekseninde gerek Göreme Belediyesi gerekse Kapadokya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından çeşitli çalışmaların yürütülmesi planlanıyor. Peribacaları, Kapadokya için olduğu kadar tüm dünya için de vazgeçilmez bir önem taşıyor. Kapadokya UNESCO'nun dünyada korunması gerekli 27.

 

bölgesidir, dokusu ve yapı özelliği ile de dünyanın 7. önemli bölgesi durumundadır. Tüm yetkililerin de bu noktada iyileştirilme çalışmalarına katkı sağlamasını bekliyoruz. Zaman içerisinde koruma gerçekçi olarak ortaya konulacaktır" dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.