Kaçak elektriğin faturasını, 5 yıldızlı otel ödeyecek...

Vatandaş, yılda 1 milyar doları bulan kaçak elektrik faturasını ödemekten kurtuluyor. EPDK'nın aldığı karara göre, kaçak elektriğin faturasını artık sadece vatandaş değil 5 yıldızlı otel ve fabrikalar da ödeyecek.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Kaçak elektriğin faturasını, 5 yıldızlı otel ödeyecek...

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yılda vatandaşa yaklaşık 1 milyar doları bulan kaçak elektrik faturası finansmanına eşitlik getirdi. Artık kaçak elektriğin finansmanı sadece vatandaşa değil, serbest tüketici kapsamındaki 5 yıldızlı otel ve fabrikalarda ödeyecek.

 
Kaçak elektrik kullanımının yüksek olduğu özellikle doğu bölgelerindeki elektrik dağıtım şirketleri alacaklarını tahsil edemediği için kâr edemiyor hatta iflas tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Bu nedenle Türkiye'de bölge bölge değişmekle birlikte elektrik faturalarına yüzde 15'lere varan oranlarda kaçak elektrik kullanım bedeli ekleniyor. Ancak bu bedel bugüne kadar sadece vatandaşa yükleniyor, serbest tüketici konumunda olan 5 yıldızlı otel, fabrikalara benzeri büyük işletmelere uygulanmıyordu.

 

Üreticiler tepkili...

 

EPDK'nın kararı, üreticilerin ve toptan elektik satıcılarının tepkilerine neden oldu. Sirketler, 31 Aralık'ta alınan kararın 1 Ocak'ta uygulanmasını haksızlık olarak yorumlayarak "Büyük oranda 11 ve 12'inci aylarda sözleşmelerimizi yaptık. Ama, 1 Ocak'ta kaçak maliyeti nedeniyle yüzde 10-15 civarı ek maliyet doğdu. Bunu nasıl anlatacağız, müşterilerimize" dedi. (Sabah)

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.