Jandarma eşliğinde şezlong değiştirme operasyonu

Antalya Valiliği, Manavgat'ta denize kıyısı olan bir otelin kullandığı alanı başka bir otele kiraladı. 4 Nisan'da sahilde jandarma nezaretinde bir otelin şezlongları kaldırılırken diğer otelin şezlongları yerleştirildi.

10/04/2025 12:20
Jandarma eşliğinde şezlong değiştirme operasyonu

Otel, "kıyılar kamu malıdır, bu şekilde kiralanamaz" diyerek tahliye ve kiralamaya karşı yürütmeyi durdurma davası açtı. Antalya Vali Yardımcısı ve Manavgat Kaymakamı hakkında da 'görevi kötüye kullanma' suçu iddiasıyla kamu davası açılmasını talep etti.

Antalya'nın Manavgat ilçesindeki Sunrise Queen Resort Hotel, işletmesinin bulunduğu  kıyı bölümündeki şezlong, şemsiye ve diğer gereçlerin tahliye edilmesi ve kıyı alanının başka bir özel işletmeye  kiralanması kararına karşı  hem yürütmeyi durdurma davası açtı ve hem Antalya Valiliği'ne hem de Manavgat Kaymakamlığı'na görevi kötüye kullanma iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunarak kamu  davası açılması talebinde bulundu.

Antalya Valiliği, 8 Ocak 2025 tarihinde  Manavgat Selimiye Mahallesi’ndeki Sunrise Queen Resort Hotel yönetimine, Manavgat İlçesi Side (Selimiye) Mahallesi'nde bulunan 3.000 metrekarelik taşınmazı işgal ettikleri,  Manavgat Milli Emlak Müdürlüğü ile yapılan bir protokolle alanın 1 Temmuz 2024 tarihinde özel bir şirkete kiralandığı ve alanı tahliye etmesi yönünde  bir yazı gönderdi. Bu yazının ardından Manavgat Kaymakamlığı da 9 Ocak 2025 tarihinde İlçe Jandarma Komutanlığı'na talimat vererek Valiliğin kararının otel yönetimine elden tebliği ve tahliyesini istedi.

“KIYILAR KAMUSAL ALANDIR İŞGAL ETMİYORUZ, ECRİMİSİL ÖDÜYORUZ”

Kıyıyı tahliye etmesi istenen Sunrise Queen Hotel'in adına Avukat Gürkan Atabay, idarenin kararının haksız ve hukuka aykırı olduğunu savundu. Atabay yürütmenin durdurulması için mahkemeye sunduğu dilekçede, dava konusu taşınmazın, Anayasa'nın 43. maddesi ve 3621 sayılı Kıyı Kanunu'na göre kıyı düzenli kayıtta hüküm ve tasarruf altında olduğu ve özel mülkiyete konu edilemeyeceğini, kıyıların, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açık olduğunu, devletin bu alanlar üzerinde yalnızca denetim ve gözetim yetkisi bulunduğunu, Valilik tarafından yapılan kiralamanın, Anayasa ve Kıyı Kanunu'na aykırı olduğunu ifade ederek, kıyının Sunrise Queen Hotel’i uhdesinde bulunduran Rönesans Turizm Yatırım İşletmeleri A.Ş.'nin tapulu arazisinin doğal sınırları içinde bulunduğunu, Manavgat Belediyesi Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’ne düzenli olarak ecrimisil ödendiğini, 2024 yılında belediyeye 759.278,25 TL ödeme yapıldığını ve bu nedenle alan Valilik tarafından üçüncü bir şirketin kiralanmasının yetki aşımı olduğunu öne sürdü.

"VALİLİK TAHLİYE KARARINDA YETKİSİZDİR”

Dava dilekçesinde, 3621 sayılı Kıyı Kanunu'nun 13. maddesine göre kıyı hizmeti denetimi yetkili belediyelere ait olduğu, usulsüz işgalin önlenmesinde de 3091 sayılı taşınmaz mal zilyetliğine yapılan tecavüzlere ilişkin kanunda tahliye için belediye başkanının tahliye işlemini uygulamakla görevli kaymakamlık ve valiliğe talepte bulunması gerektiği ancak belediyenin böyle bir talebi olmadığına işaret edilerek  Valilik tarafından tahliye kararı alamayacağı savunuldu.

Dilekçede, “Tahliye kararının Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı görevini de yürüten Vali Yardımcısı almıştır. Vali Yardımcısı’nın mezkur kanun maddelerine göre böyle bir yetkisi yokken tahliye kararı alması yetki gaspıdır ve idari işlemin kişi yönünden yetkisizlikle iptali sebebidir” denildi.

“ÖZEL ŞİRKETE MENFAAT SAĞLANIYOR”

Tele 1'de yer alan habere göre, dava dilekçesinde, tahliyenin belirli bir özel şirketin menfaatine yönelik olduğu iddia edildi. Sunrise Queen Resort Hotel, kıyı alanının Valilik tarafından “su sporları noktası” adı altında bir başka özel şirkete dağıtımı yapılmak istendiğini belirtti. Dava dilekçesinde, bu alandaki bir su sporları noktası değil, sürekli devam eden alan olarak öne çıktı.

Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Manavgat Kaymakamlığından kiraladığı kamusal sahip olduğu AYDAŞ Yatırım İnşaat Turizm anonim şirketine 1 Temmuz 2024'te yeni bir protokol yaparak kiralamış aynı tarihte  AYDAŞ, kendisine tahsis edilen aynı yerin kullanımını 10 yıl süre ile Side Kristal Sunset Otelin işletmeciliğini yapan Galeri Kristal Turizm İnşaat Pazarlama Ve Ticaret Anonim Şirketine, su sporları noktası adı altında devretti.  4 Nisan Cuma günü Valilik ve Kaymakamlık talimatı ile Jandarma görevlileri  Sunruse Queen Otel   önündeki şezlonglar kaldırarak Kristal Sunset Otele ait şezlonglar yerleştirdi.

Kıyı alanının Valilik tarafından 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun prosedürler işletilmeden üçüncü bir özel şirkete  önce Milli Emlak yoluyla Manavgat Kaymakamlığı, Manavgat Kaymakamlığı’ndan Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na (YİKOB) yazılan yazılarlarla birkaç gün içinde devredildiği ve YİKOB tarafından kurulan Antalya Yatırım Danışmanlık Anonim Şirketi (AYDAŞ)  aracılığıyla da Crystal Hotel’e kiralandığı  dilekçede “Kamusal alan işgal edilemez, bu alanın sadece Sunrise Queen Hotel tarafından kullanıldığı gerçek dışı bir iddiadır. İdare, tahliye kararının sebebi müvekillin işgali değil, yetkisiz ve hukuka aykırı davalının yapmış olduğu kira sözleşmesi gereğince dava konusu alanın başka özel şirketin kullanımına sunmak içindir” ifadeleriyle ortaya konuldu.

Sunrise Queen Hotel adına verilen dava dilekçesinde davalı idarenin kişi yönünden yetkisiz olduğu, belediyenin görevini gasp ettiği, ağır ve bariz yetki tecavüzünde bulunduğu iddia edilerek yürütmenin iptali talep edildi.

“DENİZE KIYISI OLAN İŞLETMELERİ TEHLİKEYE GİRECEK”

Davanın sonucunun, Antalya'daki kıyı kullanım politikaları ve kamu alanı açısından gelecekteki işlemleri de etkilemesi bekleniyor. Sunrise Queen Hotel’in avukatı Gürkan Atabey, tahliye kararının yasaya uygun bulunması halinde Antalya’da denize kıyısı olan pek çok otel açısından ileride sorun yaşanacağını, denize kıyısı olmayan otellerin Valilik bünyesindeki şirket vasıtasıyla kiralama yaparak denize kıyısı bulunan otellerden şemsiye ve şezlonglarını tahliye etmeleri talebinde bulunulmasının önünü açacağını söyledi.

VALİLİK: HUKUK YOLU İLE KARARA İTİRAZ YOLU AÇIK

Gelişme ile ilgili görüşünü sorduğumuz Antalya Vali Yardımcısı Yalçın Sezgin ise Queen Sunrise Hotel’in valilik tarafından kiralanan alanı işgal ettiği için tahliyesinin istendiğini belirtti. Sezgin’e tahliye talebini ilettikleri tarafın, tahliyenin talep edilme sebebinin alanının yetki aşımı ve yasalara uygun olmayan bir şekilde başka bir şirkete kiralanması olduğu iddiasını sorulduğunda değerlendirmesi “Böyle bir iddiaları varsa hukuk yolu açık” oldu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.