İstanbul Turizm Fuarı, global turizm profesyonellerini İstanbul’da buluşturdu

Turizmin küresel devlerini buluşturan İstanbul Turizm Fuarı (ITF), 9 Ekim’de Yenikapı-Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde kapılarını açtı. İkinci kez düzenlenen ve sektörde büyük ses getiren fuar, otel zincirlerinden seyahat acentelerine, havayolu şirketlerinden kruvaziyer firmalarına kadar geniş bir katılımcı yelpazesiyle, turizm dünyasının en önemli buluşma noktalarından biri oldu.

09/10/2024 20:54
İstanbul Turizm Fuarı, global turizm profesyonellerini İstanbul’da buluşturdu

Yurtiçi ve yurtdışından profesyonel ziyaretçiler, fuar süresince İstanbul’u turizmin kalbi haline getirirken, Dream Project CEO’su Volkan Ataman, “Bu yılki fuar, beklentilerimizin de ötesine geçti. Turizm sektörünün tüm dinamikleri burada birleşti ve 2025 yol haritası bu fuarda netleşti,” diyerek fuarın küresel çapta bir etki yarattığını belirtti. 2025 sezonunun şekillendirildiği ve yeni iş birliklerine zemin hazırlayan ITF, sadece Türkiye'de değil, uluslararası arenada da büyük yankı uyandırdı. Fuar, gelecek yıl çok daha geniş bir katılımla turizm sektörünün en iddialı platformu olmaya devam edecek.

Türk Hava Yolları resmi hava yolu sponsorluğunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi destekleri, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Stratejik Partnerliği, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, Ticaret Bakanlığı, İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu destekleri ve Türkiye İş Bankası ana sponsorluğunda, dünya turizminin büyük oyuncuları İstanbul Turizm Fuarı’nda (ITF) bir araya geldi.

YOĞUN İLGİ GÖREN FUARA KİMLER KATILDI?

9 Ekim’de başlayan fuarın açılışını Dream Project CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Ataman, Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Elif Balcı Fisunoğlu, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oya Narin, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi, Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı ve İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu Başkan Yardımcısı Bahadır Yaşık, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Ekrem İmamoğlu gerçekleştirdi. Açılışa valiler, belediye başkanları, ticaret odası başkanları, büyükelçiler ve konsolosların yoğun katılımı dikkat çekti.

BAŞKAN İMAMOĞLU: İSTANBUL BİR DÜNYA BAŞKENTİ

“İstanbul Turizm Fuarı”nın açılışında konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’u, tarihsel, kültürel ve coğrafi anlamda “Bir dünya başkenti” sözleriyle niteledi. Dünyanın en fazla bilinen kentlerinden İstanbul’un marka değerini arttıracak çalışmalar içinde olduklarını kaydeden İmamoğlu, “Bize ne denli güçlü bir miras olarak bırakıldığını, onu güçlendirmenin, geliştirmenin yanı sıra, korumanın da ne kadar önemli olduğunu bilen yöneticileriz. Elbette gelişme önemli, güncel gereksinimler önemli, ama bu şehrin muhafızlığını yapmak bir o kadar önemli. Bu anlayışla, İstanbul'un turizm marka değerini, her yıl daha da yukarıya artıracağımızdan eminim” şeklinde konuştu. 

37 ÜLKEDEN SATIN ALICILAR İLE 8 BİNİN ÜZERİNDE B2B GÖRÜŞME

İstanbul Turizm Fuarı, 9-10 Ekim 2024 tarihlerinde büyük bir başarıyla gerçekleşti. 37 farklı ülkeden katılan satın alıcı tur operatörleri ve seyahat acentaları fuar boyunca sektörün geleceğini şekillendiren önemli iş birliklerine imza attı. Dream Project CEO’su Volkan Ataman, uluslararası hosted buyer programı kapsamında Avrupa’nın en seçkin tur operatörlerinden BDT pazarına, Amerika, Asya, Uzakdoğu, Afrika ve Okyanusya’ya kadar geniş bir coğrafyadan gelen potansiyel tur operatörlerinin ve acentelerin İstanbul’da ağırlandığını belirtti.

"Üç gün boyunca gerçekleştirdiğimiz yoğun programda, 8 binin üzerinde B2B görüşme yapıldı," diyen Ataman, katılımcı firmaların ticari hacimlerine ve markalarının global ölçekte tanıtımına büyük katkı sağlandığını vurguladı. Ayrıca, BDT (Bağımsız Devletler Topluluğu) ülkeleri, Orta ve Kuzey Avrupa, Güney ve Doğu Avrupa gibi stratejik pazarlardan gelen katılımcılarla yapılan bu görüşmeler, 2025 sezonuna yönelik iş anlaşmaları açısından büyük fırsatlar sundu. İç pazarda ise kontrat dönemi olması nedeniyle acenta-otel anlaşmaları yoğun bir şekilde gerçekleşti.

KATILIMCILAR, İSTANBUL’UN DÜNYA ÇAPINDA BİR DESTİNASYON OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA TEYİT ETTİ

Hosted buyer programı kapsamında Türkiye’yi hedefleyen potansiyel tur operatörleri, outgoing acenteleri, luxury travel ve incentive firmalarından oluşan geniş bir satın alıcı kitlesi, Türk turizminin dinamiklerini ve potansiyelini daha yakından görme fırsatı buldu. İstanbul’un tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra, modern turizm altyapısının da tanıtıldığı programda, katılımcılar hem fuar alanında hem de şehir gezilerinde İstanbul’un dünya çapında bir destinasyon olduğunu bir kez daha teyit etti.

"Turizmin devleri, bu yıl İstanbul'da buluştu ve 2024'ün turizm yol haritası bu görüşmelerle netleşti," diye ekleyen Ataman, bu önemli buluşmanın sektöre yön vermeye devam edeceğini belirtti. Geçen yıla göre daha fazla talep gören ve hacmini 1.5 kat artıran fuar, bu yıl 10 bin metrekarelik alanda yer alırken fuarda bir araya gelen otel ve acentelerin yeni sezon anlaşmaları için 100 milyon euroluk kontrata imza attığı öngörüldü. İstanbul Turizm Fuarı, hem Türkiye’nin hem de uluslararası turizm sektörünün önümüzdeki yıllardaki büyüme hedeflerine katkı sağlamayı sürdürecek.

YILDIZ İSİMLER TURİZM ZİRVESİNDE BİR ARAYA GELDİ

Fuarla eş zamanlı olarak gerçekleştirilen ‘Turizm Zirvesi’nde, spor turizmi oturumunda Beşiktaş Başkanı Hasan Arat, Muğla, Adana ve Çeşme Belediye Başkanları, Kırgız Tur Organizasyonları Birliği Başkanı, Cape Town Ekonomik Büyüme Komitesi Üyesi ve Endonezya Tur Operatörleri ve Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı’nın yanı sıra turizm sektörünün önde gelen üst düzey yetkilileri, ulusal ve uluslararası pek çok değerli isim yer aldı. Zirvede, 12 konu başlığı altında turizm sektöründeki yeni trendler belirlenip 2024 yılı sezonu değerlendirilirken, 2025 yılı beklentileri masaya yatırıldı.

Üç ana oturumun yanı sıra, sürdürülebilir turizm, sinema sektörünün turizmdeki yeri ve önemi, sağlık turizmi, spor turizmi, yapay zeka, belediye başkanları ile destinasyonlar, Avrupa-Türkiye Turizm Forumu ve Ülkeler Oturumu gibi sektörü kapsayıcı ve katılımcılara ilham verecek oturumlar da yer aldı.

Zirvede bu yıl sinema ve dizi sektörünün de özel bir oturumla ele alındığını anlatan Volkan Ataman, “Dizi ve sinema sektörünün turizme katkısı yadsınamaz. O nedenle bu konuyu özel bir oturumla ele aldık. Bu oturumda psikiyatrist, aynı zamanda yazar ve senarist Gülseren Budayıcıoğlu ile Star TV Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Aksoy, Türk sinema ve dizi oyuncuları Gülçin Santırcıoğlu ve Gözde Kansu bizlerle oldu" dedi.

ANADOLU’NUN LEZZET ZİRVESİ: GASTRO TRAVEL SUMMIT 15 KONU BAŞLIĞI 78 KONUŞMACI

Türkiye'nin özgün lezzetlerini küresel çapta tanıtmak amacıyla bu yıl 'Gastronomi Turizmi' teması da İstanbul Turizm Fuarı'nda yer aldı.  Anadolu'nun zengin mutfak kültürlerinin "Kardeş Mutfaklar" başlığı altında tanıtıldığı fuar süresince yoğun ve zengin bir programa sahne olurken Volkan Ataman “Ünlü şeflerin rehberliğinde gerçekleştirilen atölye çalışmaları ile ziyaretçilere eşsiz tatlar sunduk. Gastronomi tutkunlarının damaklarında unutulmaz tatlar, hafızalarında keyifli anlar bıraktık” dedi.

Gastro Travel Summit adı ile gerçekleşen oturum ve workshoplarda yer alan şeflerin bir kısmı: Murat Aslan, Cüneyt Asan, Özlem Mekik, Hamza Kalkan, Esra Torlak, Şenol Demirtaş, Erkan Yeşil, Hazer Amani, Cenk Atalay, Onur Babacan, Muhittin Fidan, Mehmet Butcher, Doğa Citci, Yıldız Öz, Samaha, Bedri Usta, Hasan Usta Kebap (İzzettin), Önder Köse.

FUARIN YEŞIL ENERJİ SPONSORU ENERJISA COMMODITIES VE QUICKCARBON DİKKAT ÇEKTİ

Yeşil enerji, karbon sertifikaları, kurumsal karbon ayak izi yönetim ve raporlama yazılım çözümleri ile Türkiye’nin yeşil dönüşüm çalışmalarında öncü olan Enerjisa Commodities ve QuickCarbon, fuar kapsamında gerçekleşen elektrik tüketiminin emisyonunu hesaplayıp yeşil ve yenilenebilir enerji kaynaklarından sertifikalandırarak, fuarın karbon emisyonlarının dengelenmesinde çözüm ortağı oldu.

Yeşil enerji dönüşümü ve doğal kaynakların devamlılığı anlamında stratejik öneme sahip ve gönüllülük esasına dayalı girişimlerle alınan bu sertifikalar ile Enerjisa Commodities ve Quick Carbon, İstanbul Turizm Fuarı’nın çevreci ve sürdürülebilir turizm alanında farkındalık yaratmasında ve yeşil dönüşümünde öncülük etti!


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.