İstanbul, Kapadokya ve Gelibolu’ya ilgi eksilmedi...

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), 18 ile 21 Kasım tarihleri arasında, Yunanistan’da Selanik 26. Philoxenia Turizm Fuarı'na katıldı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
İstanbul, Kapadokya ve Gelibolu’ya ilgi eksilmedi...
Fuar sırasında, TUROB standını ziyaret edenlere; İstanbul kitabı, CD'leri, İstanbul flyerı, haritalar, İstanbul Shopping Fest broşürü, İstanbul posterleri ve çeşitli promosyon ürünleri verildi.  
Fuar ziyaretçileri, TUROB standına yoğun ilgi gösterdi. Ekonomik kriz içindeki komşumuzun, İstanbul, Kapadokya, Gelibolu’ya ilgisi eksilmedi.

TUROB’un, Selanik Philoxenia 2010 Turizm Fuarı Sonuç Raporu
Philoxenia turizm fuarı

26.Philoxenia turizm fuarı Yunanistan’ın Selanik şehrinde 18 – 21 Kasım 2010 tarihleri arasında yapıldı. Ülkede yapılan en önemli turizm fuarı olarak kabul edilen Philoxenia Turizm Fuarı’nı, yaklaşık 7 bin kişi ziyaret etti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sofya Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’nin başarılı organizasyonu ile hazırlanan yaklaşık 120 metrekare büyüklüğündeki Türkiye standı, ziyaretçiler ve profesyonel katılımcılar tarafından, gerek görsel bütünlüğü gerekse fonksiyonel olması nedeniyle, başarılı bulundu. Stant dağılımının bu yıl destinasyon tanıtımı ağırlıklı olduğu gözlemlendi.  
Fuarda yer alan yaklaşık 50 metrekare büyüklüğündeki TUROB standında, İstanbul destinasyonu esas alınarak tanıtım yapıldı. Fuara, TUROB organizasyonu ile 17 otel katıldı.
Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda, 1 adet Formula 1 aracı İstanbul Park pisti simülatörü ile birlikte fuar süresince TUROB standında sergilendi.
Fuarın ikinci günü ( 19.11.2010) Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından organize edilen kokteyle TUROB üyeleri, sektör temsilcileri, tur operatörleri ile seyahat acenteleri ve fuar ziyaretçileri katıldı.

Fuar katılımı talebinde düşüş gözlendi
Fuarın, bu yıl temelde 3 salona düşmesi ve Otel Ekipmanları fuarı ile birleştirilmesi, fuarın güç kaybettiğini bir göstergesi olduğu gibi, ekonomik krizin Yunanistan’ı çok ciddi yönde etkilemeye devam ettiğinin de ispatıdır.
Fuar genelinde, stant dağılımı bölgesel tanıtımlara yönelik yapılmıştır. Aynı zamanda, yakın destinasyonlara ağırlık verilmesi, komşu olan ülkeler arasında turizmi geliştirme fikrinin yerleştiğini göstermektedir.
Fuara gelen ziyaretçilerin, ülkemizde öncelikle İstanbul’a yöneldikleri, ardından Kapadokya ve Gelibolu’nun da artan bir trend olduğu gözlemlenmiştir.
Özellikle, son yıllarda yayınlanan Türk Dizilerinin turizme yönelik olumlu katkıları, fuarda kendisini göstermiştir. Standımıza gelen ziyaretçilerin birçoğu Yunan televizyonlarında yayınlanan Türk Dizilerini yakından takip ettiklerini belirtmiştir. Görsel medyanın tanıtıma olan katkısı yadsınamaz olup, önümüzdeki dönem faaliyetlerimizde bu alana yönelik çalışmalarımızı artırabiliriz.

Yunanistan
Toplam 11,5 milyon nüfusu ile Yunanistan, Avrupa kıtasının en önemli turizm destinasyonları arasında yer almaktadır. 2009 yılı istatistiklerine göre Yunanistan 9 bin 559 konaklama tesisi ve 732 bin 279 yatak kapasitesi mevcuttur. Yine 2009 yılı verilerine göre, 14 milyon 914 bin 534 uluslar arası ziyaretçi sayısıyla bir önceki yıla göre %6,4’lük bir düşüş yaşanmıştır.

a)  Yunanistan’a en çok turist gönderen ülkeler;

Almanya    2,3 milyon
İngiltere    2,1 milyon
Fransa        962 bin
İtalya        935 bin
Hollanda    651 bin
Bulgaristan    600 bin

*2009 yılında 200 bin vatandaşımız turist olarak Yunanistan’a gitmiştir.

b)    Yunanistan’dan ülkemize gelen turist sayısı;

Yıl        Gelen Turist Sayısı
2005        584.840
2006        413.162
2007        447.950
2008        572.212    
2009        616.489
2010        495.925    *01.10.10 tarihine kadar


SONUÇ

Fuar konseptinin, özellikle Avrupa’da düşüş yaşayan bir eğilim olduğu, Selanik’te de hissedilmiştir. Bununla beraber, yıllardır süre gelen işbirliğimiz ve mevcut potansiyeli ile Yunanistan, özellikle İstanbul için önemli bir pazar olma özelliğini korumaktadır. Yaşanan bir takım ekonomik sıkıntılara dayanarak ihmal edilmemesi ve bağların koparılmaması gerektiği için Selanik Fuarı önemini korumaktadır. Önemli olan, fuar katılım konseptinde değişiklikler yapılarak, ilginin canlı tutulmasıdır. Seyahat Acenteleri ile birebir görüşme ve bir araya gelme fırsatı yaratabilecek organizasyonlar düzenlenmesi faydalı olacaktır.  
Bununla beraber yapılan görüşmelerde, Yunanistan pazarında ülkemize 2011 yılında ciddi bir artış yaşanmayacağı gözlenmiştir.

Fuara katkıları için teşekkür ederiz…

T.C.Selanik Başkonsolosluğu
T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü
Sofya Kültür ve Tanıtma Müşavirliği
İstanbul İl Özel İdaresi
İstanbul Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (Turizm Atölyesi)
Speedcity ( F1 )
Boyut Yayın Grubu

İLE

Selanik Fuarına katılan TUROB üyeleri:

AVANTGARDE HOTEL İSTANBUL
ERESİN HOTELS - İSTANBUL
DEDEMAN İSTANBUL
HOLIDAY INN İSTANBUL CITY TOPKAPI
LEGACY OTTOMAN HOTEL
ARMADA HOTEL
BÜYÜKŞAHİNLER HOTEL
CRYSTAL HOTELS İSTANBUL & BODRUM
ELITE WORLD PRESTIGE HOTEL
GOLDEN AGE HOTELS İSTANBUL& BODRUM
GRAND ÖZTANIK HOTEL
İSTANBUL ROYAL HOTEL
NOVOTEL İSTANBUL
THE GREEN PARK TAKSİM
THE PEAK HOTEL
GRAND ONS HOTEL
İBİS OTEL İSTANBUL


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.