İstanbul, gastronomi festivaline hazırlanıyor...

Shopping Fest'le hedefine ulaşan hazır giyim perakendecilerinin ardından restorancılar da gastronomi festivaline hazırlanıyor. Başkan Demirer, "Bu organizasyonla Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlayacağız" dedi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
İstanbul, gastronomi festivaline hazırlanıyor...

Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer ile turizm gelirlerinin yükseltilmesi için gerekenler ve vergi uygulamaları, çevresel gürültünün değerlendirilmesi gibi güncel konulara ilişkin sektörün bakış açısını konuştuk. Demirer konuya girmeden önce yiyecek-içecek sektörü için müjdeli bir haber veriyor. Ekimde, daha önce perakendecilerin organize ettiği Shopping Fest'in başarısının ardından TURYİD olarak DDF ile birlikte "Taste İstanbul-Lezzet İstanbul" festivali yapmaya karar verdiklerini anlatıyor.

İLKİ 26 - 30 EKİM'DE...

Ekim ayında İstanbul'da bir gastronomi festivali yapacaklarını belirten Başkan Demirer, uluslararası boyutta planlanan festivalin adını "Taste İstanbul" koyduklarını söyledi ve ekledi: "Bu bir gastronomi festivali... Türkiye'nin yeme içme çeşitliliğinin uluslararası tanıtımı yapılacak. Çeşitli noktalarda farklı eğlencelerle sürecek. Her yıl farklı temalar yaratılarak festival gelenekselleştirilecek." Dolmabahçe Küçükçiftlik'te 26-30 Ekim tarihleri arasında TURYİD üyelerinin küçük corner'lar halinde yer açtıkları bir organizasyon planlanıyor.

İlk gün bir partiyle açılacak. Pazar günü de bir brunch'la bitirecek. Bütün restoranlarda Taste İstanbul haftasına özel menüler olacak. Ekolojik gıda pazarlarının kurulması da planlanıyor. Yurtdışından önemli aşçılar getireceklerini söyleyen Demirer, "Amaç o ünlü aşçıların kendi ülkelerindeki restoranlarda mönülerinde "Türkiye'nin kaymağı" diye kullanmalarını sağlamak. Bu ibareyi koyarlarsa, işte bu kültürümüzü dışarıya pazarlamak olur" diye devam ediyor. Son yıllarda artan turist sayısına paralel kişi başı geliri artırmak gerektiğini belirten Demirer, "Kişi başı geliri artırmak turiste yüksek kalite sunmakla mümkündür. TURYİD üyeleri, yüksek katma değerli ve kaliteli hizmetleriyle, İstanbul'da yılda 3.5 milyar dolar olarak gerçekleşen sektörel gelirlerin yüzde 16'sını sağlıyor" dedi.

3 MİLYON YABANCI GELİYOR...

TURYİD üyesi işletmeler yılda yaklaşık 12 milyon misafir ağırlıyor. Bunun da yaklaşık 3 milyonunu yabancılar oluşturuyor. 2023 yılında turizm gelirlerini 50 milyar dolara ulaştırma hedefine ulaşmak için ise Demirer'in çözüm önerisi şöyle: "Kişi başı harcamalardaki düşüşü, artışa çevirmek ve hedefleri büyütebilmek için otele hapsolan değil çıkan, gezen ve tüketen, kalite arayan turiste hitap eden yatırımları özendirmeliyiz."

Vergi, Tütün Yasası'nda tadilat bekliyoruz...

Demirer, "Sen bana 1. sınıf belge veriyorsun, standartları en üste getiriyorum, ama herkesten fazla yüzde 10 KDV ödüyorum. Rakiplerimiz İtalya, Yunanistan, Fransa ve İspanya'da, hepsine turizme özel KDV uygulaması yapılıyor. KDV'yi yeni dönemde çözmemiz gerekiyor. 1. sınıf lokantaların sayıları İstanbul'da 40, bütün Türkiye'de ise 400 civarında" diyor. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (TAPDK) tütün dahil 3 maddeyi revize edeceklerini belirttiklerinin söyleyen Demirer; "Bizim TAPDK'den vergiyle ilgili tadilat beklentimiz var" dedi.

Şarapta vergi indirimi iyi oldu...

Hükümetin yaptığı iyi icraatlardan birinin de şarapta vergi indirimi olduğunu anlatan Demirer, "Turizm Bakanı'yla 3 yıl evvel bu konuyu konuştuk. 'Rekabet edemiyoruz' dedik. Fransız geliyor 30 euroluk şarabı bende 200 euroya içiyor. Olmaz, turist ve yabancı işadamı tepki gösteriyor dedik. Tabloyu koyup anlattık, hükümet vergileri indirdi. Biz bundan iyi bir sonuç aldık. İthalatçılar pahalı şaraplarda indirim yaptılar" diye konuya açıklık getiriyor.

Gastronomi'nin katma değeri çok fazla...

Demirer, "Turizmde büyüme gelişme politikamız için 'her şey dahil'den kurtulmalıyız. İspanya örneğine bakalım. 10 yıl öncesine kadar bizim gibi güneş, deniz ve kum satıyorlardı. Şimdi bizim "her şey dahil" tesisinde bir hafta kalan adam, İspanyol'un 3 Michelin yıldızlı restoranında bir öğününe aynı parayı veriyor. Yani 200 euroya bizim bir tesiste 1 hafta kalıyor. Bir öğüne 200 euro veren turisti yakalayan İspanyol, her yerde iyi para harcayan müşteri yakalamış oluyor. İspanya bugün yemekte dünyanın en iyi 10 restoranın 3'üne sahip. Kültür seviyesi yüksek turistin ülkenin kültür alışverişine katma değeri de aynı oranda yüksek, tersi de aynen geçerli" diyor. Başkan Demirer sözlerini şöyle sürdürüyor; "Bu memlekette otel yatırımına müthiş teşvikler var. Restorana da olmalı. Benim yapacağım bir restoran yatırımı da bu şehirdeki istediğimiz tarz otelleri dolduracak".

TURYİD'den 100 bin kişiye dolaylı istihdam...

Demirer'in verdiği bilgilere göre ülke çapında yeme içme sektörünün geliri 6.5 milyar dolar. İstanbul, 3.5 milyar dolarla bunun yarısından fazlasını oluşturuyor. TURYİD üyesi işletmeler ise 550 milyon dolarla İstanbul sektör gelirinin yüzde 16'sını sağlıyorlar. TURYID, 7 bin 500 kişiye doğrudan; hizmet sektöründe ise 100 bin kişiye ise dolaylı istihdam sağlıyor. (Sinan Özedincik-Sabah)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.