İstanbul'da 365 gün kayak keyfi...

İstanbul Torium AVM’ de hayata geçirilen Snowpark projesiyle, şehir dışına çıkmaya vakti olmayanlar için şehrin göbeğinde kayak yapma ve kartopu oynama fırsatı sunuluyor. Aralık ayı olmasına rağmen yazdan kalma günler geçiren İstanbulluların yoğun ilgi gösterdiği Snowparkta, mevsimlerden bağımsız olarak, yılın 365 günü kar keyfi yaşanabiliyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
İstanbul'da 365 gün kayak keyfi...

Türkiye’nin soğutma devi Frigo Mekanik; teknolojik altyapısı ile fark yaratırken Türk mühendisliğinin geldiği noktayı gözler önüne seriyor.

 

Doğanın mucizevi beyaz örtüsünü mevsimlerden koparıp 365 gün yaşanabilir hale gelmesini sağlayan Türk soğutma sektörünün öncü kuruluşlarından Frigo Mekanik’in ‘Snowpark’ projesi yoğun ilgi görüyor. Afganistan, Pakistan ve İngiltere başta olmak üzere tüm dünyada soğuk hava depoları inşa eden ve tamamen Türk mühendislerin gerçekleştirdiği projelerle adından sıkça söz ettiren Frigo Mekanik tarafından hayata geçirilen Snowpark İstanbul’un göbeğinde kardan bir dünya ile tanışma fırsatı sunuyor.

 
Frigo Mekanik; Türkiye’nin ilk kapalı kayak pisti olma özelliğini taşıyan Snowpark ile endüstriyel soğutma alanında Türk mühendisliğinin ulaştığı son noktayı gözler önüne seriyor. Dünyanın dört bir yanında yaptığı projelerin yanısıra Türkiye’nin ilk Buz Müzesi ve İstanbul’un ilk olimpik buz pisti ile adından söz ettiren Frigo Mekanik'in teknoloji ve mühendislikteki zirvesi olarak geçtiğimiz aylarda İstanbul Torium AVM’ de hayata geçirilen Snowpark projesiyle, şehir dışına çıkmaya vakti olmayanlar için şehrin göbeğinde kayak yapma ve kartopu oynama fırsatı sunuluyor. Aralık ayı olmasına rağmen yazdan kalma günler geçiren İstanbulluların yoğun ilgi gösterdiği Snowparkta, mevsimlerden bağımsız olarak, yılın 365 günü kar keyfi yaşanabiliyor.

 

İSTER KAYAK YAP İSTER KARTOPU OYNA...

 
Tamamen Türk mühendislerinin uğraşlarıyla 5 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan Snowpark, ziyaretçilerine dört mevsim kış sporu keyfi yaşatıyor. Sıcaklığın -2 derecede sabit tutulduğu kar merkezinde 70 metre uzunluğunda 3 sıçrama rampalı snowboard ve kayak parkuru, kızak rampası, halatlı dağ tırmanışı ve çocuklar için kar oyun alanı bulunuyor. Kayak ve snowboard pistinin randevuyla çalıştığı merkez aynı anda 300 kişinin ziyaretine açılabiliyor. 70 kişi ise pistte kayak yapabiliyor. Ayrıca AVM"yi gezen müşteriler camlı bölmeden içerideki kayak merkezini izleyebiliyor.
 
MUCİZEVİ ÖRTÜ 24 SAAT GÖZETLENİYOR...
 
İçerisinde kış sporları ve kar oyunlarının yapılabileceği ‘tek kapalı mekan’ olan Snowpark ile kayak yapmak için "dağa çıkma" lüksü ortadan kalktı. Kar kalınlığının en düşük 50 cm, en yüksek ise 1 metre olduğu merkezde ideal kar seviyesini oluşturmak için toplam 8 kar makinesi 1 buçuk ay aralıksız kar püskürttü. Snowpark'ta kayak yapanlar özel bir raylı sistem asansörle aşağıdan yukarıya çıkabiliyor. Kar merkezindeki kar kalitesi amaca göre belirleniyor. Frigo Mekanik'in geliştirdiği üstün teknoloji sayesinde kayak yapılan, kartopu oynanan, kar simidiyle kanallardan kayılan yerlerde farklı kar yoğunlukları yaratılabiliyor.
 
Tamamı 4.200 m2 olan mekan sürekli soğutularak ve içerideki karın kalitesi korunuyor. Frigo Mekanik Genel Müdürü Levent Aydın, projenin görünen kısmı dışında altında çok büyük bir teknolojik birikim ve altyapı yattığına dikkat çekiyor. Aydın, projenin mühendislik detayları hakkında şu bilgileri veriyor: “ İlk başlarda çocukların kar oynayabilecekleri bir yer olarak düşünülen projeyi geliştirerek herkesin faydalanabileceği kapalı bir kayak pistine dönüştürdük. Böylesi büyük bir projeyi hayata geçirmek bilgi, beceri ve tecrübe ister. Frigo Mekinik olarak böylesi bir merkezi oluşturmanın haklı gurunu yaşıyoruz.
 
Snowpark'ta kar seviyesinin sürekli belli bir seviyede tutulması gerekiyor. Hassas kontrol gerektiren Snowpark tamamen otomasyon sistemi ile kontrol ediliyor.  Frigo Mekanik tarafından soğuk odalarda kullanılmak üzere geliştirilen uzaktan izleme ve kontrol sistemi sayesinde Snowpark her türlü aksaklığa karşılık 24 saat gözetim altından tutulabiliyor.  Kullanılan otomasyon sistemi sayesinde içerideki teknik personel sayısı azaltılmış ve bilgisayar kontrolü sayesinde hata oranı en aza indirmemiz mümkün oluyor”.
 
DOĞA DOSTU GAZLARLA SOĞUTULUYOR...
 
Geçtiğimiz aylarda Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan aldığı “Ozon Tabakasını Koruma Ödülü”nün hakkını veren Frigo Mekanik, Snowpark projesinde de ozon tabakasına zarar veren gazların yerine, çevreye uyumlu gazlar kullanılıyor. Kullanılan gazlar ve filtrelenmiş suyun kullanılması sayesinde enerji verimliliğinin ön planda olduğu sistem, ihtiyaca göre kapasiteyi otomatik olarak azaltma ya da arttırma olanağı sunuyor. Snowpark'ta Ziyaretçilerin her defasında taze ve temiz kar keyfini yaşayabilmesi için her gece, gün boyunca kirlenen kar temizlenip yerine taze kar üretiliyor. Kar yapım işlemi için saatte 5  ton su tüketen sistem, suyu en verimli şekilde kullanarak çevreye verilen zararı azaltıyor. Ayrıca,  kar yapmak için kullanılan su, ziyaretçilerin sağlığına zarar vermemesi için filtre edilerek temiz kalması sağlanıyor.
 
Snowpark'ın benzeri Dubai'de de bulunuyor...
 
İçinde kayak merkezi olan bir alışveriş merkezinin örneğinin sadece Dubai'de ve birkaç ülkede bulunduğunu belirten Levent Aydın; “ Yüksek teknolojiyle doğal kar üretiyoruz. Hem 8 soğutucu üniteden  hem de zeminin altından soğutma yapıyoruz. Tavan yüksekliğinin yer yer 7-8 metreye çıktığı, 4 bin metrekarelik bir alandan bahsediyoruz. Böylesi yüksek teknoloji gerektiren ve hatanın payının sıfır olması gereken bir projenin tamamen Türk mühendisleri tarafından gerçekleştirilmesi bizim için ayrı bir övünç kaynağı” diyor. Yapay karın fiziksel olarak doğal kardan hiçbir farkı olmadığı vurgulayan Aydın, Snowpark'ta ürettikleri karın yumuşaklığı ve yoğunluğu doğal karla birebir aynı olduğunu belirtiyor.
 
BUZDAN KAYAKLAR ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR...
 
Gerek sportif amaçlı, gerekse eğlence amaçlı tüm ziyaretçilerin Snowpark’ta iyi vakit geçirmesi için Türk mühendisliğinin en üst uygulamalarını İstanbul’a kazandıran Frigo Mekanik, kar tutkunlarına 12 ay keyifli vakit geçirme olanağı sunuyor. Snowpark içerisinde, sadece kayak yapma imkanı veren kar pistleri değil, mağaralar ve Türkiye’de ilk defa yapılan 3 adet buzdan kaydırak bulunuyor. Olimpiyatlarda kullanılan buz kaydıraklar ile birebir aynı olan sistemde olan bu kaydıraklarda su kaydıraklarında oluşan sürtünme problemi olmadığından ulaşılan hızlar daha da fazla oluyor. Ayrıca Snowpark'a girişte herkese özel kar ayakkabıları, montlar ve eldivenlerden oluşan giysi ekipmanları veriliyor

FRIGO Mekanik Hakkında;

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.