İstanbul'a 20 tane 5 yıldızlı otel lazım...
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Oğuzhan Yurteri, İstanbul'da 20 tane daha 5 yıldızlı otele ihtiyaç olduğunu söyledi.
Yurteri, Orta Asya'daki en büyük turizm yatırımcılarını ve işletmecilerini buluşturan Orta Asya ve Türkiye Otel Yatırımı Konferansı'nda (CATHIC) Dünya seyahat ve Turizm Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Jean Claude Baumgarten'in, Türkiye'nin yatırımlarını artırmak ve turizmi desteklemek için neler yaptığına ilişkin sorularını yanıtladı.
Türkiye'nin turizmde 1980'lerden beri çok yol katettiğini, o tarihte Antalya'yı 3 bin kişi ziyaret ederken, geçen yılki ziyaretçi sayısının 10 milyonu aştığını belirten Yurteri, 1980'lerde Türkiye'ye gelen 1,2 milyon yabancı sayısının geçen yıl 28 milyona ulaştığını anlattı.
Yurteri, bunun rastlantı sonucu olmadığını, o tarihten beri hükümetlerin turizm teşvik yasaları ve uzun vadeli kredi imkanları, proje bazında nakit desteklerle sektörde büyük hamle yapılmasını sağladıklarını ifade etti.
Teşvik yasası çıktıktan sonra 450 alanın özel yatırımcılara turizm amaçlı tahsis edildiğini, bu süreçte 200 bin yatak kapasitesine ulaşıldığını ve 100 bin kişiye istihdam sağlandığını bildiren Yurteri, şöyle dedi:
''Biz hala kamu alanlarını yatırımcılara tahsis ediyoruz. Yaptıklarımızın arkasına dayanıp oturmuyoruz. Hep turizmi destekliyoruz, turizmin önemini biliyoruz. Teşvik yasasında 2003'te bazı değişiklikler yaptık ve 2007'de yol haritası çizdik. Bu DPT'nin hazırladığı stratejik bir plandır. Adım adım bu yolda ilerliyoruz. Sahil bölgelerindeki gelişme yüksek düzeye ulaştı. Şu anda iç kesimlere yöneldik. Alternatif turizm olanakları sağlamaya çalışıyoruz.''
-TÜRKİYE'NİN YENİ TURİZM ODAKLARI-
Oğuzhan Yurteri, otel yatırımı için bürokrasiyi ortadan kaldırdıklarını, ancak turizm geliştikçe birtakım itirazların da olduğunu, yatırımcıları pek çok yönden desteklemeye devam ettiklerini söyledi.
-ANADOLU'DAKİ YATIRIMLARA VERİLEN DESTEKLER-
Yurteri, yabancı yatırımcıları yerlilerden ayrı bir muameleye tabi tutmadıklarını, yasaların herkese aynı şekilde uygulandığını belirterek, şunları kaydetti:
''Yabancılar da yerliler gibi gelerek yararlanabilir. Ankara, İstanbul gibi şehirlere değil de Anadolu'daki gelişmekte olan şehirlere gitmelerini öneririm. Merkezi yönetim dışında yerel yönetimler bedava arsa verebilirler. Örneğin Kayseri Büyükşehir Belediyesine gitseniz size otel yapacağınız yer tahsis edecektir.''
Türkiye'nin Akdeniz bölgesinde kendi pozisyonunu korumaya çalıştığını ve bütün dünyada promosyonlarını sürdürdüğünü ifade eden Yurteri, Türkiye'nin yurt dışında 40 turizm ofisi bulunduğunu belirtti.
Turizmin sektöründen kaynaklanan çevre sorunlarına ilişkin olarak da Yurteri, çevre kirliliğinin kalkınmanın ve gelişmenin ayrılmaz bir parçası olduğunu, bunları çözmeye çalıştıklarını ifade etti. Bakanlık aleyhine açılmış pek çok dava bulunduğunu ve 300'ün üzerinde projenin mahkemelerde olduğunu anlatan Yurteri, ama bunların kendilerini yollarından çevirmediğini söyledi.
-''320 MAVİ BAYRAKLI PLAJIMIZ VAR''-
Oğuzhan Yurteri, Çin'den Türkiye'ye beklenen turistlerle ilgili olarak da şunları söyledi:
''Çin'de sabırlı olma geleneği var. Kültür ve Turizm Bakanımız '2 milyon Çinlinin Türkiye'ye gelmesini bekliyoruz' dedi. Hayır, gelmediler. Belki yakın gelecekte de gelmeyecekler. Sabırlı olmak gerekir. Turistler, ellerinde bavuluyla seyahate hazır beklemiyorlar. Onlara cazip hedefler göstermeniz gerekiyor.''
-''HEDEF, 100 GOLF SAHASI AÇMAK''-
Yurteri, şöyle devam etti:
''İstanbul'da 20 tane daha 5 yıldızlı otele ihtiyaç var. Ayrıca kıyı bölgelerine yönelik çeşitli planlar yapıyoruz. Antalya'daki 400 bin yatak sayısının 1,2 milyona çıkarılmasına ilişkin çeşitli planlar bulunuyor. Ama daha çok sağlık ve kongre turizmine doğru bir odak kayması var. Türkiye'deki aktif golf sahası 24. 2023 yılı itibariyle 100 golf sahası açmayı planlıyoruz.''
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: