İstanbul’daki 5 yıldızlı otellere Arap dopingi...

Ramazanın ağustos ayına denk gelmesi üzerine Arap turistler tatillerini öne çekince, İstanbul’daki 5 yıldızlı oteller bayram etti. Yılın ilk 5 ayında otellerin oda başı gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 oranında artış gösterdi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
İstanbul’daki 5 yıldızlı otellere Arap dopingi...

Jones Lang LaSalle tarafından hazırlanan ‘Türkiye Gayrimenkul Piyasasına Bakış 2010 Yılı İlk Yarı Raporu’, İstanbul’daki 5 yıldızlı otellerin özellikle Arap turistler sayesinde oda başı gelirlerini yüzde 19 oranında artırdığını ortaya koydu. Jones Lang LaSalle Hotels Türkiye Başkanı Elif Egeli Nişancı, 2010 yılının başından itibaren piyasada gerçekleşen canlanmayla beraber, özellikle İstanbul lüks otel piyasasının gelir bazında bir gelişme gösterdiğini söyledi.

Nişancı şöyle konuştu: “2010 yılının ilk 5 ayında Türkiye’yi ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayıları, 2009 yılının ilk 5 ayına oranla yüzde 10 arttı. Bu artışın başlıca sebepleri arasında; Türkiye’nin Euro Bölgesi’nin dışında kalması, konferansların yoğunluğu, ramazanın ağustos ayına denk gelmesi nedeniyle Ortadoğuluların tatillerini öne alması ve 60’dan fazla ülkeyle vize uygulamasının kalkması yer alıyor.”

DOLULUK ORANI % 12.5 ARTTI...

Nişancı, 2010 yılının ilk 5 ayında otellerdeki doluluk oranının yüzde 12.5, oda başı gelirlerin yüzde 10.4 oranında bir artış gösterdiğine dikkat çekerek, “İstanbul’daki 5 yıldızlı otellerin doluluğunun ve ortalama oda fiyatlarının ilk 5 ayda yükselmesi, oda başına düşen gelirde yüzde 19’luk artışa neden oldu” diye konuştu.

YENİ TREND ANADOLU YAKASI...

Sene başından beri İstanbul’da en dikkat çeken otel açılışlarının Sabiha Gökçen Havaalanı Oteli, Green Park Pendik Oteli ve Via Port Oteli olduğunu belirten Nişancı, “İstanbul’da yeni trend Anadolu yakası“ dedi.

Perakendeci talebi yeniden canlanıyor...

Rapora göre, tüketim harcamalarındaki artış ve büyüme tahminlerindeki pozitif revizyonların sonucu, piyasada görünen belirgin bir canlanmayla beraber perakendeci talebi, 2010 yılının ilk yarısında yeniden canlanmaya başladı. Raporda, perakencilerin kriz öncesi agresif genişleme politikalarına geri dönmemekle birlikte, 2008 ve 2009’da yaşanan zorlu ekonomik koşullar dolayısıyla daha mantıklı ve fizibıl projelere, ayrıca Irak ve Suriye gibi alternatif piyasalarda yatırım yapmaya yöneldikleri belirtildi.

 

İSTİKLAL EN ÇOK TERCİH EDİLEN CADDE OLDU

Jones Lang LaSalle hazırladığı rapora göre, perakende talebi ana perakende caddelerinde eşit düzeyde artarken, İstanbul İstiklal Caddesi en çok tercih edilen cadde olarak öne çıktı. İstiklal’de kira oranları yılın ilk yarısında hafif bir artışla metrekare başına 120 Euro’ya çıkarken, Nişantaşı’ndaki kira oranları sabit kaldı. Nişantaşı’nda kiralar metrakere başına 160 Euro olarak gerçekleşti. İstiklal’de gayrimenkul yatırımcıları açısından getiri oranlarının yüzde 7-8 seviyesinde olduğu belirtilen raporda, Türkiye genelinde 2009’da 25 baz puan düşen getiri oranlarının bu yılın ilk yarısında yüzde 8 seviyesinde olduğu kaydedildi. (HT)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.