İspanya ve Yunanistan, Türkiye formülüne sarıldı...

Avrupa'nın krizdeki turizm devleri İspanya ve Yunanistan turizm sektörü zora girince, daha önce çok eleştirdikleri Türkiye formülüne sarıldı. İki ülkede düşük fiyat ve her şey dahil sistemi gündemde.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
İspanya ve Yunanistan, Türkiye formülüne sarıldı...

Küresel ekonomik krizin dünya ekonomisinde en fazla etkilediği sektörlerin başında gelen turizm sektörü Avrupa'da dengelerini değiştirdi. Avrupa'nın şımarık çocukları İspanya ve Yunanistan turizmde geriye doğru gitmeye başladı. Geçen yıl iki ülkede de turizm gelirleri yüzde 10'a varan oranlarda düştü. Tanıtım kampanyalarının etkisi ve ekonomik fiyat avantajı ile Türkiye ve Mısır yükselişe geçti. Türkiye ve Mısır'daki yükseliş bir dönem Avrupa'nın turizm liderleri olan İspanya ve Yunanistan'ın araştırma yapmasına neden oldu.

 

 

TÜRKİYE ARAŞTIRMASI...

 

Avrupa Türkiye Turizm Konseyi Başkanı (ETTC) Hüseyin Baraner, bu araştırmaların Türkiye odaklı olduğunu 'Biz neden düşüyoruz, Türkiye neden yükseliyor' başlığı altında yapıldığını belirterek, "Araştırma sonucunda ortaya çıkan Türkiye= Üstün hizmet+ yüksek kalite+ ödenebilir fiyat sonucunu benimsediler ve yeni politikalar geliştirdiler" dedi. İspanya 2011 yılına 'İspanya'ya ihtiyacın var (You need Spain) gibi duygusal bir sloganla hazırlanırken, fiyatını makul seviyeye indirmeye ve herşey dahil sistemine geçmeye hazırlanıyor. Ekonomisi çökme noktasına gelen Yunanistan ise butik turizme odaklanmanın hesaplarını yapıyor.

 
Kısa vadede olmasa da Yunanistan'ın bir süre sonra fiyatlarını düşürme ve Türkiye gibi komşu ülkelere vizeleri kaldırma yoluna giderek ülkenin önemli gelir kaynağı olan turizmi canlandırma yoluna gideceği biliniyor. Bunun için iki ülke AB'ye de baskı yapıyor. AB, 2011'de birlik içindeki turizmi zenginleştirmek, birliğe daha fazla turist çekmek ve AB vatandaşlarının da birlik içinde seyahat etmelerini teşvik etmek için 14 milyar euroluk bir turizm fonu getirmeye hazırlanıyor.

 

GELİRLER DÜŞECEK...

 

İspanya ve Yunanistan 2009'da turizmde kan kaybetti. İspanya'nın turizm gelirleri yüzde 10.6 oranında düştü. 2008'de 48 milyar dolar olan turizm geliri, geçen yıl 37 milyar dolar oldu. Bu yılda yüzde 2.4 düşüş bekleniyor. Krizden etkilenen Yunanistan'da da turizm sektörü 2009 yazına göre bu yıl yüzde 10 daha az rezervasyon aldı.

 

'İki ülke de artık bize tehdit değil'...

 
Timur Bayındır TUROB Başkanı: "Memnuniyeti ve ekonomik fiyatla kazandık' Türkiye ve Mısır yeni trend ülkeler. Bu sene Yunanistan'daki kriz insanları ürküttü. İspanya'nın fiyatlarının yüksek kalması turistleri etkiledi. İspanya her şey dahil sistemini yeniden getirse bile eski haline dönemez. Bu nedenle de bizi tehdit etmez."

 

"AB'ye baskı yapıyorlar"...

 
Hüseyin Baraner Avrupa- Türkiye Turizm İş Konseyi (ETTC Başkanı):  "Ülkede turizmde ciddi bir düşüşe uğradılar. Türkiye odaklı araştırmalar yaptılar. Neden biz düşüşe geçtik Türkiye yükselişte şeklinde. Avrupa zarar gören turizm sektörünü desteklemek için 14 milyar Euro'luk fon getiriyor. Bu ülkeler de AB'ye baskı yapıyor."

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.