İspanya’dan Booking.com’a rekor para cezası

İspanya'nın antitröst gözlemcisi, haksız koşullar ve rakipleri kısıtlama nedeniyle Booking.com'a 450 Milyon Dolar ceza verdi. Booking.com, çevrimiçi seyahat acenteleri tarafından otellere çevrimiçi rezervasyon aracılık hizmetleri sağlanması konusunda İspanya'daki pazarın yüzde 70 ila yüzde 90'ı arasında bir paya sahip.

01/08/2024 14:55
İspanya’dan Booking.com’a rekor para cezası

Dünyaca ünlü çevrimiçi seyahat uygulaması Booking.com’a İspanya’dan 450 Milyon Dolarlık ceza. İspanya'nın rekabet kurumu, Booking.com’un son beş yılda pazardaki hakim konumunu kötüye kullandığını tespit etti. CNMC, İspanyol Otel Yöneticileri Birliği ve Madrid Bölgesel Oteller Birliği'nin şikayetleri üzerine Ekim 2022'de Booking.com hakkında bir soruşturma başlattı.

Gözlemcinin soruşturması, Booking'in otellere adil olmayan şartlar ve koşullar getirdiğini doğruladı ve otorite, bunun rakip seyahat acentelerinin rekabetini zorlaştırdığını söyledi. BloombergHT'de yer alan habere göre Booking.com, söz konusu dönemde çevrimiçi seyahat acenteleri tarafından otellere çevrimiçi rezervasyon aracılık hizmetleri sağlanması konusunda İspanya'daki pazarın yüzde 70 ila yüzde 90'ı arasında bir paya sahip.

"Booking, adil olmayan bir fiyat hükmü uyguladı"

Yetkili, Booking'in, platformunu kullanan otellere, kendi web sitelerinde odalarını Booking.com'da teklif edilen fiyattan daha düşük bir fiyatla sunmalarını engelleyen adil olmayan bir fiyat hükmü uyguladığı, platformun otel fiyatlarını tek taraflı olarak düşürme hakkını saklı tuttuğu sonucuna vardı.

Buna ek olarak, araştırma bulguları, otellerin daha yüksek komisyon ücretleri ödemeleri veya bazı odalarını indirimli olarak sunmaları karşılığında platformun varsayılan sıralamasındaki konumlarını iyileştirmelerine olanak tanıyan bir dizi abonelik ürünü aracılığıyla rezervasyonun otellere sağladığı değer konusunda şeffaflık eksikliğine dikkat çekiyor.

Şubat ayında Booking.com'a 486 milyon dolar tutarında geçici bir ceza hazırlayan CNMC, kararın önümüzdeki birkaç ay içerisinde netleşeceğini açıklamıştı. Yapılan açıklamaya göre CNMC, Booking.com'un otellere ve diğer konaklama sağlayıcılara dayattığı koşulların rekabeti sınırladığına karar kıldı.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.