İshak Paşa Sarayı'nı, 6 ayda 50 bin kişi ziyaret etti...

Doğubayazıt ilçesindeki İshak Paşa Sarayı'nı 6 ayda 50 bin 422 kişi ziyaret etti. Ağrı Kültür ve Turizm İl Müdürü Muhsin Bulut, saray yapısının, çocuklarına bırakacakları en büyük kültürel miraslardan biri olduğunu belirtti.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
İshak Paşa Sarayı'nı, 6 ayda 50 bin kişi ziyaret etti...

Bulut,  ''İshak Paşa Sarayı ve Yakın Çevresini Koruma-Geliştirme Projeleri, 2006 yılında tamamlanarak, Erzurum Bölge Koruma Kurulu Müdürlüğünce onaylanmıştır. Bu planın uygulanması çerçevesinde, 2007–2009 yılları arasında 5 milyon 156 bin TL harcanarak birinci aşama restorasyon çalışması tamamlanmıştır. İstanbul ve Ankara Röleve Müdürlüklerince hazırlanan ikinci aşama restorasyon için çalışmalarımız devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğümüz koordinesinde saraydaki eksikliklerin giderilmesine çalışılmaktadır. Bu yılın ilk 6 ayında sarayımızı 50 bin 422 kişi ziyaret etti. Ziyaretçi sayısının, yıl sonuna kadar 150 bine ulaşmasını bekliyoruz'' dedi.

 

-İSHAK PAŞA SARAYI-

 

İshak Paşa Sarayı, Ağrı Dağı'nın yakınında, Doğubeyazıt'ın 5 kilometre uzağında eski Doğubeyazıt yanında sarp kayalar üzerine kurulmuştur. Kartal yuvasını andıran 336 odalı bu saray aslında türbesi, camisi, surları, iç ve dış avluları, divan ve harem salonları, koğuşları ile bir bey kalesidir.

 

Sarayın yapımını 1685'de Doğubeyazıt Sancak Beyi Çolak Abdi Paşa başlatmış, saray, oğlu Çıldır Valisi İshak Paşa ve torunu Mehmet Paşa tarafından 1784'te bitirilmiştir.

 

Türk mimarisinin en güzel örneklerinden olan İshak Paşa Sarayı, Türkistan, Selçuklu ve Osmanlı mimari özelliklerini birleştiren bir yapıdır. Caminin kubbeleri Türkistan kubbeleri gibidir. Topkapı Sarayı'nı andıran İshak Paşa Sarayı'nın kapıları Selçuklu stilindedir. (AA)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.