İSATAG'tan 'Seyahat Acentelerinde Satış Arttırma Yöntemleri ve Markalaşma' etkinliği

İstanbul Seyahat Acentaları Tanıtım ve Geliştirme Derneği (İSATAG) tarafından The Marmara Taksim Hotel'de "Seyahat Acentalarında Satış Arttırma Yöntemleri ve Markalaşma" konulu bir gelişim etkinliği düzenlendi.

26/09/2024 12:55
İSATAG'tan 'Seyahat Acentelerinde Satış Arttırma Yöntemleri ve Markalaşma' etkinliği

İSATAG Başkanı Aylin Özsavaş, "Seyahat Acentalarında Satış Arttırma Yöntemleri ve Markalaşma" konulu gelişim etkinliğinin amacını şu şekilde özetledi: “Seyahat sektörü hızla değişirken, acentelerin bu değişime ayak uydurabilmesi ve sürdürülebilir bir başarı yakalayabilmesi için gerekli olan stratejilere odaklanmaktır.

Özellikle dijital dönüşüm, müşteri beklentilerindeki değişimler ve artan rekabet gibi dinamikler, acentelerin geleneksel satış ve pazarlama yöntemlerinin ötesine geçmesini zorunlu kılıyor. Bu çalışmanın amacı, seyahat acentelerinin hem satışlarını artırmalarını sağlayacak hem de marka bilinirliklerini güçlendirecek yenilikçi yöntemler ve stratejiler üzerine farkındalık yaratmak ve sektörde uzun vadeli bir başarı sağlanmasına katkıda bulunmaktır."

"Eğer gerçekten iyiseniz, bir markaya ihtiyacınız yoktur"

İSATAG 2. Başkanı Cüneyt Tansu Demir’in açılış konuşmasında STK’larının önemine vurgu yapmasından sonra oturuma geçildi. Dr. Ada Beyza Toksoy konuşmasına, "Eğer gerçekten iyiseniz, bir markaya ihtiyacınız yoktur; kendinizi satabilirsiniz," diye sözlerine başladı. "Dolayısıyla, tüketicinin gözünde doğru bir marka algısı oluşturmamız gerekiyor. Yaratıcılık çok önemli; yani yaratıcı olmak zorundayız ve özgün olmalıyız.

Marka kimliği ve marka imajını sıkça karıştırıyoruz. Oysa, imaj kimliğin bir parçasıdır. Kimlik, bizim parmak izimiz gibidir; değişmez. Kimlik, bizim soyadımız gibidir; kalıcıdır. Ancak imajımız değişebilir. Gelenekselden moderne geçişte olduğu gibi yıllar içinde değişebilir, silinebilir, kaybolabilir, tekrar ortaya çıkabilir. Pandemi, Covid-19 ya da savaşlar imajı değiştirebilir, ama kimlik değişmez. Sağlam bir marka kimliği oluşturmamız gerekiyor, ancak bunu başaramıyoruz. Özellikle turizm sektöründe gelecekteki müşterilerinizi şimdiden kazanmalıyız" dedi.

"Marka olmak, markayı sürdürebilmek ve markayı ileriye taşıyabilmek gerekli"

Ata Eremsoy, konuşmasında, marka algısının, marka olmanın, markayı sürdürebilmenin ve markayı ileriye taşıyabilmenin önemine vurgu yaptı. The Marmara grubunun birçok güçlü marka yarattığını, aile şirketi olmasına rağmen yönetimi profesyonellere bıraktığını ve kültür-sanata da önem verdiklerini ifade etti. Sektör olarak lobi yapamadığımızı, eski SKAL Başkanı olarak derneklerin faaliyetlerini önemsediğini belirtti.

“İletişim kanallarınızı artırmanız gerekiyor. Ne kadar çok kişiyle ve mecra ile iletişim kurabilirseniz, o kadar çok veri toplayabilirsiniz. Bugün hepimiz birer veri yöneticisiyiz. Satış, pazarlama ya da hizmet sunan ekip arkadaşlarıma da söylediğim şey şu: İnsan, doğduğundan itibaren veri toplar ve bu verileri kendi süzgecinden geçirir. Günümüzde dikkat süresi 7 saniyeye düştü. Bu süre içinde mesajınızı iletebildiniz, ilettiniz; iletemezseniz fırsatı kaçırırsınız.

"Seyahat acenteleri ve otelciler için daha fazla bilgiye ulaşmak çok önemli"

Mesajın ilk 7 saniyede ulaşması gerekiyor. Teknoloji inanılmaz hızla gelişiyor. Hayat çok hızlanıyor. Örneğin, bir cep telefonu ya da yeni bir araba markasının modeli şu an belki bir buçuk senede, hatta bir seneye düşen bir süreçte yenileniyor. Bu hıza adapte olabilmek için bilgi toplayıp ileriye dönük projeksiyonlar yapabilmek, tek başınıza mümkün değil. Bunu paydaşlarınızla birlikte yapmalısınız. Seyahat acenteleri ve otelciler, daha fazla bilgiye ulaşmak için önemli paydaşlarınız olacaktır. Şunu anlatmaya çalışıyorum:

Türkiye içinde kaldığımız sürece büyük bir perspektife ulaşamayacağız, çünkü bize doğru bilgi gelmiyor. Tüm dünyada olduğu gibi 'post-truth' yani yalan haberlerle yönlendiriliyoruz. Amerika’da da Almanya’da da durum böyle; algılarımızı manipüle ederek inanmamızı sağlıyorlar ve ardından bizi bu inanç doğrultusunda sürüklüyorlar. Ancak, elle tutulur gerçekler var. İletişim, sadakat açısından baktığınızda en önemli unsurdur.

Misafirleriniz çok sadık olmayabilir, ama siz, sadakati sağlayabildiğiniz sürece kazançlı çıkarsınız. Alışkanlıklar çok hızlı değişiyor. Bu değişime adapte olup kendinizi her yeni duruma uyarlayabilmek çok önemli" dedi.

İSATAG Başkanı Aylin Özsavaş, ülkemizin marka algısının milletlere göre farklılık gösterdiğini belirterek, destinasyon markalarının ülke markasıyla uyumlu hale getirilmesi durumunda turizmde sürdürülebilirlik sağlanabileceğini ifade etti. Ayrıca sadece deniz, kum, güneş algısının ötesine geçmemiz gerektiğini, ülkemizde Kültür turları açısından çok önemli destinasyonların bulunduğunu ve bazı yanlış algıları yıkmamız gerektiğini vurgulayarak, bu konuda herkese büyük sorumluluk düştüğünü söyleyerek toplantı sonra erdi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.