İnternet, Türk tüketicisinin tatil kararını vermesinde en etkili güç...
Google Türkiye Turizm Sektörü Müdürü Ali Yılmaz, "Online Dünya ve Turizm" konulu yazısında, internetin son yıllarda Türk tatilciler arasında karar vermedeki en belirleyici güç olduğunu vurguladı.
2008'de yaklaşık 25 milyon turist ile toplam geliri 22 milyar doların üzerinde olan turizm sektörünün Türkiye ekonomisine kattığı değer her geçen gün artarak büyüyor. Türkiye; konumu, iklimi, binlerce yıllık tarihi ve gezilecek turistik alanların sayısı göz önünde bulundurulduğunda, hem yerli hem de yabancı turistler için yüksek potansiyeli olan önemli bir çekim noktası konumunda. Bilindiği gibi turizm sektörünün gelişimini sağlayan en önemli faktörlerden bir tanesi tanıtım ve pazarlama çalışmalarıdır.
Bir ülkenin varolan turizm potansiyelini, hem yerli hem de yabancı turistler için, ortaya çıkarmanın ve gelire dönüştürmenin belki de en etkili yolu doğru tanıtım ve pazarlama stratejilerini uygulamaktan geçiyor. İnternet, diğer bir deyişle "online dünya", turizm sektörünün potansiyel gücünü ortaya çıkarmak için eşsiz fırsatlar sunuyor. 2008 yılında 246 milyar euro gelire sahip olan Avrupa turizm sektörünün yaklaşık %29'unu internetten gerçekleştirilen satışlar oluşturdu. Avrupa ülkeleri ile karşılaştırdığımızda “online seyahat” ile biraz daha geç tanışmış bir ülke olan Türkiye'nin turizm potansiyelini göz önünde bulundurduğumuzda, bu alanda daha gidebilecek oldukça fazla yolunun olduğunu görmek çok zor olmayacaktır.
İnternetin tüm dünyada yaygınlaşmasının belki de en önemli ve göze çarpan sonucu, bilinçli tüketici sayısının artması oldu. Geçtiğimiz ay Google'ın Türkiye'de Nielsen araştırma şirketi ile ortaklaşa gerçekleştirdiği “Online Tatil” araştırması sonuçları da bu durumu kanıtlar nitelikte. Türkiye çapında gerçekleştirilen araştırmaya göre; Türkiye'de tatilseverlerin paket tatil alımlarında, %61'i interneti gidecekleri tatil ile ilgili bilgi toplamak için önemli bir kaynak olarak görüyor, %37'si ise tatil paketi tercihinde son kararlarını vermek konusunda internetin etkili bir araç olduğunu belirtiyor.
İnternetin karar mekanizmasındaki etkisinin bir diğer göstergesi de tatil araması gerçekleştiren kişilerin yaklaşık %40'ının, 3-5 web sitesini gezerek bilgi topluyor ve gideceği otele karar veriyor olması. Bu noktada, Türkiye'de tatilseverler için tatil planı yaparken, internetin bilgi toplamada, faklı alternatifleri karşılaştırmada ve son kararı vermede etkili ve önemli bir yere sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Türkiye'de tatil araştırmalarının bu kadar yoğun olduğunu gördükten sonra, internetin turizm sektörünün potansiyelini ortaya çıkarmak için mükemmel bir araç olduğunu söylemek abartılı olmayacaktır. Turizm sektörünün, iş potansiyelini büyütmek açısından internette varolması, artık kaçınılmaz hale geldi. Günümüz ekonomik kriz döneminde turizmciler, tanıtım için harcadıkları her kuruşun geri dönüşünü, haklı olarak, almak istiyorlar.
Online dünyada var olmak, turizimcilerin sadece operasyonel maaliyetleri düşürme konusunda destek sağlamıyor, bunun ötesinde, onlara pazarlama ve tanıtım bütçelerine gerçekleştirilen harcamaların en yüksek geri dönüşünü alma fırsatı da sunuyor. Eskiden sadece basit tatil rehberlerinde ya da sektörel yayınlarda reklam verebilen oteller, artık internetle tüm dünyaya ucuz ve etkili bir biçimde rahatça ulaşabiliyor.
Kullanıcılar açısından bakıldığında, Türkiye'de ve tüm dünyada online ve offline satışlar arasında bir geçiş süreci içindeyiz. Bu durum, turizm sektörü için geçerli olduğu kadar tüm diğer sektörler için de geçerli. Kullanıcı tercihleri internet ile beraber büyük bir değişime uğradı. Türkiye'de turizm sektörü açısından internet, bilgi toplamada bu kadar etkili olmasına rağmen, satın alımlar açısından Avrupa ile karşılaştırıldığında geride kalıyor.
Yine araştırma sonuçları bu durumu kanıtlar nitelikte; Türkiye'de tatil severlerin yaklaşık %50'sine neden online tatil alımı gerçekleştirmedikleri sorulduğunda, bir tur operatörü ile telefon görüşmesi gerçekleştirmek istediklerini belirtmişler ve hala geleneksel yöntemleri tercih ettiklerini söylemişler. Aslında, internette gerçekleştirilen aramaları göz önünde bulundurduğumuzda, bu durumun çok kısa bir sürede değişime uğrayacağını söylemek mümkün olabilir.
Kullanıcılar açısından internet, gidecekleri otel hakkında daha ayrıntılı bilgi bulma, kalacakları odanın ya da otelini resminlerini görme ve otelden alacakları hizmeti ayrıntılı bir biçimde anlama açısından büyük önem taşıyor. Bilgi toplamanın bir diğer boyutu ise, tatili tecrübe etmiş kişilerin yorumlarını okumaktan geçiyor. Artık kalacağınız otelin tüm servisleri ile ilgili bilgileri çeşitli tüketicilerden dinleme fırsatına sahipsiniz; bu da eş dost tavsiyesi mantığının artık daha geniş bir yapı altında işlediğinin bir göstergesi...
Tüm bunların yanında, online tatil siteleri farklı alternatifleri bir arada sunarak kullanıcıların tercihlerini daha bilinçli yapmalarını sağlıyor. Tüketiciler açısından bir önemli boyut ise, internet üzerinden gerçekleştirilen kampanyalar ve fiyat olanakları olarak karşımıza çıkıyor. Artık, offline olarak bulunamaycak tatil kampanyaları, online dünyada tüketicileri bekliyor ve sadece birkaç “tık” uzakta... Google'ın yaptığı araştırmaya göre; Türkiye'de tatil severlerin plan yaparken en çok dikkat ettikleri kriterlerin en önemlilerinden birisi fiyat. Bu noktada internet, hem tüketiciler, hem de iş sahiplerini buluşturmak için eşsiz bir platform konumunda.
Türkiye'de online turizm sektörünün büyüme potansiyeli umut verici. Uzun vadede büyümeyi garanti edebilmek için kriz dönemlerinde yatırımı kesmemek, belki de eski ekonomik krizlerin ardından şirketlerin aldığı en önemli dersler arasında yer alıyor. Bunun ışığında, günümüz ekonomik koşullarında değişen tüketici davranışlarını ve yeni fırsatları değerlendiremeyen turizmciler, bu zorlu yarışta rakiplerinin daha da gerisine düşme riskiyle karşı karşıyalar. Buna karşılık, internete yatırım yapan ve online dünyada varlığını artıran turizm sektörü, ekonomik yavaşlamaya rağmen yeni müşteriler bularak, uzun dönemli büyümeye devam edebilecektir.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: