İlk Alman turistler Osmanlı zamanında gelmiş...

Birinci Dünya savaşı sırasında Osmanlı ile Almanya arasında kurulan ittifak, turizmin başlamasında da etkili olmuş. Her sene farklı yerler görmek ve hava değişimi için Avrupa’nın diğer ülkelerine giden Almanlardan bir turist kafilesi 1916’da İstanbul’a gelmiş.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
İlk Alman turistler Osmanlı zamanında gelmiş...

Bu turistlerden biri olan Ernest Erman, Babıali’ye bir mektup göndererek Osmanlı coğrafyasının doğal güzellikleri barındırdığı ve önemli tarihi eserlerin bulunduğunu söylemiş ve turizmin geliştirilmesi tavsiyesinde bulunmuş.

 

İstanbul valiliği ve şehremininin ortak yaptığı bir çalışma ile tarihi eserlerin çevresinde otel ve eğlence mahallerin kurulması gerektiği, bu mekanlara giden yolların iyileştirilmesi gerektiği, kaplıcaların ıslah edilmesi üzerinde durulmuş. Avrupalı turistleri çekebilmek için vali yardımcısı başkanlığında bir turizm heyeti oluşturularak bu heyetin yaptığı çalışmaları Dahiliye Nezareti’ne bildirilmesi istenmiş.

 

İttihat ve Terakki yönetimi Alman ve Avusturya gazetelerinde İstanbul’u anlatan reklamlar da yayınlatmıştır. Bu reklamlarda fotoğraf olarak Sultanahmet Camii ve Galata Kulesi kullanılmıştır.

 

Turizm alanı olarak ta Bakanlar Kurulu’nun kararıyla Beyazıt, Adalar, Alemdağ, Yuşa Tepesi, Çamlıca, Boğaziçi, Pera seçilmiştir.

 

Deniz banyoları için yalnız erkeklere mahsus Kilyos ve Bostancı sahilleri hizmete açılmış, Belgrat ormanları piknik yeri olarak düşünülmüş.

 

İttihatçıların turizmi geliştirme çabaları savaş nedeniyle ülkeye turist çekmese de işgal sırasında yabancı misyon şeflerinin günlerini geçirdikleri bir mekana dönüşmüştür İstanbul.  İşgal sonrasında ise Cumhuriyetin yeni oluşturduğu elit tabaka İstanbul’un turizm mekanlarından  -vatandaş istifa edemese de- yararlanabilmişlerdir. (HT)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.