İklim değişikliği, turistleri etkiliyor...

Antalya Expo Center Fuar Merkezi´nde gerçekleşen ´´Uluslararası Yapex Yapı İnşaat ve Yenileme Fuarı´´ düzenlenen konferansta iklim değişikliğinin turizme etkileri masaya yatırıldı. Uzmanlar, iklim değişikliklerinin bölgesel yansımalarının turizm destinasyonlarının yanı sıra, turist davranışlarını da etkilediğine dikkat çekti.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
İklim değişikliği, turistleri etkiliyor...

Halil Öncü (Antalya) -

Yapex kapsamında düzenlenen “Karbon Nötr Tesisler ve Turizmde Çevre etiketleri ( Eko-Etiket ) konferansı”  da büyük ilgi gördü. Konferansta Otel Teknik Müdürleri Derneği Başkanı Şaban Aydoğmuş’un açılış konuşması ile başlarken, İstanbul Üniversitesinden Doç.Dr. Barbaros Gönençgil, Bureau Veritas Belgelendirme Müdürü Mahmut Genç, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kontrolörler Kurulu Başk. Yard. İrfan Akıncı, AKTOB adına Yönetim Kurulu Üyesi Yeliz Gül Ege ve Yüksek Mimar Çelik Erengezgin sunumları ile konu hakkında bilgiler verdiler

İklim değişiklikleri turizm destinasyonlarını etkiliyor...

 

Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TÜRÇEK) Yönetim Kurulu Başkanı olan İstanbul Üniversitesinden Doç.Dr. Barbaros Gönençgil İklim değişiklikleri ve Turizme etkileri ve Antalya Örneği konusunda yaptığı konuşmasında, Küresel ısınma açısından negatif bir etkisi olan Sera Gazları emisyonları üzerinde konaklama, ulaşım gibi turizm faaliyetlerinden kaynaklanan emisyonu da değerlendirmek gerektiğini ifade ederken, “ İklim değişikliklerinin bölgesel yansımaları turizm destinasyonlarını etkileyebileceği gibi turist davranışlarını da etkilemektedir. Destinasyonların her açıdan iklim değişikliklerine karşı hassas olduğu şüphesizdir.

 

Çünkü turizmin farklı türlerinin ortak özelliği iklimin etkisi altında gelişmesidir. İklim değişikliklerinin turizme etkilerini de  sırasıyla; sıcaklık artışı, kar azalışı,deniz seviyesinin yükselmesi,salgın hastalıklar,orman yangınları,orman alanlarının daralması,biyolojik çeşitliliğin azalması,yeni turizm alanlarının açılması ve turizmin akış yönü,iklim konferansları,turizm türlerinin çeşitlenmesi,turizm sezonunun uzaması olarak sıralayabiliriz. Turizmin iklim değişikliklerine etkilerini de ulaşım kaynaklı sera gazı emisyonları,aşırı yapılaşma,yeni ulaşım yollarının yapılması,konaklama alanlarındaki ısıtma veya soğutma amaçlı etkinlikler, ormansızlaştırma olarak gösterebiliriz” dedi..

 

Doç.Dr. Barbaros Gönençgil, İklim değişikliklerinin turizm destinasyonları ve onların sürdürülebilir kullanımına olan etkilerini de sıralayarak, “İklimin doğrudan etkisi, iklim değişiklikleri neticesinde oluşacak çevresel değişikliklerin dolaylı etkileri, turist tercihlerindeki değişkenlik üzerine iklim değişikliği ile mücadele politikalarının etkisi, toplumlarda oluşan sosyal değişiklikler üzerine olan dolaylı etki,hassas olan “Sıcak Nokta” destinasyonları,destinasyonların iklim değişikliklerine adaptasyonları iklim değişikliklerinin turizm destinasyonları ve onların sürdürülebilir kullanımına olan etkileri olarak sıralayabiliriz.”dedi.

 

Gönençgil ayrıca, küresel turizm hareketlerinin 2005 yılında neden olunan Sera Gazı salınımlarının dünyadaki toplam emisyonun %5´ine karşılık geldiğini de ifade ederek, bu oranda en çok payı olan alt sektörlerin sırasıyla havayolları, diğer ulaşım araçları, konaklama geldiğini söylerken, havayolları taşımacılığının toplam oranın %40´ını oluşturması havayollarının küresel ısınma ve turizm konusu üzerine etkisini daha da önemli kıldığını da dile getirdi.

 

Bakanlığın çevre hassasiyeti “ Yeşil Yıldız”...

 

Bureau Veritas Belgelendirme Müdürü Mahmut Genç, Karbon Ayak İzi ve Katbon ayak izi ile ilgili Uluslarası standartlar hakkında bilgiler verirken, ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Kontrolörler Kurulu Başk. Yard. İrfan Akıncı YeşilYıldız Projesi hakkında bilgiler verdi. Akıncı verdiği bilgide, “Kültür ve Turizm Bakanlığının turizm konusundaki vizyonu sürdürülebilir turizm yaklaşımını benimseyerek,  uluslar arası pazarda turist sayısı ve turizm geliri bakımından ilk 5 ülke arasında yer almak ve marka haline gelmektir.

 

Vizyona ilişkin en önemli ilkelerinden birisi de turizmin gelişiminin sürdürülebilir çevre politikaları ile desteklenmesini sağlamaktır. Bakanlığımız konaklama tesislerini mevzuatın gerektirdiği zorunlu kriterlerin de üzerinde, daha fazla çevreye duyarlı olmaları konusunda teşvik etmeyi, bilinçlendirmeyi ve yönlendirmeyi amaç edinmiştir. Yeşil yıldızın amacı, Turistik konaklama işletmelerindeki yapılaşmanın, işletmecilik özelliklerinin ve diğer yönleriyle çevreye olan olumlu katkılarının teşvik edilmesi ve çevre bilincinin geliştirilmesi, çevrenin korunması ve çevreye duyarlı turistik tesislerin sayılarının artırılmasıdır.”diye konuştu.

 

Yeliz Gül Ege,“Beyaz Yıldız Çevre Projesi”ni anlattı...

 

AKTOB Yönetim Kurulu Üyesi Yeliz Gül Ege ise “Beyaz Yıldız Çevre Projesi” hakkında bilgiler verdi. Neden Beyaz Yıldız Çevre Projesi ? sorusunu sunumunda cevaplayan Yeliz Gül Ege, “ Tüm dünyada artan çevre bilinci ile, konaklama sektörünün çevre konuları ile karşı karşıya kalan sektörlerden biri olması, destinasyon seçiminde turistlerin Yeşil / Çevreye Saygı Gösteren ülkelere ve otellere yönelmesi, Türk Konaklama sektörünün küresel rekabette yeni rekabet fırsatları yaratma çabasına yardımcı olma, Türk otellerinin kendisini “Yeşil Otel” konseptinde pazarda ve müşteri gözünde konumlandırması için fırsatlar yaratmak ve çevreye duyarlı uygulamalarla su ve enerji kullanımı konusunda tasarruflar sağlamak amacıyla beyaz yıldız çevre projesi hayata geçti.”dedi.

 

Beyaz Yıldız Projesinin amaçlarını da sıralayan Ege, “Doğaya ve çevreye olan zararın minimize edilmesi,  tüm canlılar için daha temiz ve daha yaşanabilir bir çevre yaratmak, otellerin çevreye duyarlı uygulama geliştirmesine yardımcı olmak, operasyonel verimliliği artırarak, değer katmayan maliyetlerin ortadan kaldırılması, su ve enerji maliyetlerin optimize edilmesi ,Türk turizmini, uluslararası pazarda “ Çevreye Duyarlı Yeşil Destinasyon” haline dönüştürmek ve rekabet avantajı sağlamak bu projenin amaçlarıdır.”diye konuştu.

 

Yeliz Gül Ege, TÜROFED’in de desteklediği bu proje ile Beyaz Yıldız denetiminin, otel büyüklüğüne göre 1-1,5 gün sürdüğünü ve otelin 6 ayda 1 olmak üzere yılda 2 kez denetlendiğini de söyledi.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.