İflas furyası, yeni ülke ve firmalara yayılıyor...

Hollanda’da başlayıp İngiltere’ye, oradan da Polonya’ya yayılan seyahat pazarındaki şirket iflasları Almanya’ya sıçradı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
İflas furyası, yeni ülke ve firmalara yayılıyor...

Geçtiğimiz günlerde Almanya’nın 65 yıllık geçmişe sahip firmalarından Olimpia Reisen’in iflasını açıklaması başka iflasların da olacağı endişelerini artırıyor. Avrupa seyahat endüstrisi pazarındaki sıkıntıların neden olduğu şirket iflaslarına hergün yeni bir ülke ve şirket daha eklenerek devam ediyor.Yıl başında Hollanda’da başlayan şirket iflasları daha sonra İngiltere’ye oradan da Polonya’ya sıçramıştı. Seyahat pazarındaki şirket iflaslarının son dönemde Almanya’da yaşanmaya başlaması, iflas rüzgarının Avrupa’da giderek genişleyen bir yelpazeye açılması olarak endişeyle izleniyor.

 

Kırmızı alarm...

 
Bu arada İngiliz Yatırım Reyting ve Danışmanlık şirketi Begbies Traynor’un yayınladığı ‘Red Flag Alert' (Kırmızı Bayrak Alarmı) başlıklı raporunda İngiltere’de 6.500 turizm şirketinin ciddi ödeme zorluğu içinde ve kritik bölgede bulunduğuna ilişkin değerlendirmelere yer vermesi, Avrupa seyahat pazarında yaşanan iflaslar endişelerini artırdı.

Begbies Traynor’un raporunun açıklanmasından birkaç gün sonra İngiltere’de ikisi de Türkiye ile çalışan iki acente iflaslarını açıkladı.

 
İngiltere’de iflaslarını açıklayan iki firmadan biri Manchester merkezli Locations Travel Company ve Tartan Travel olarak da faaliyet gösteren Caledonia Travel oldu.

İngiliz Seyahat Acenteleri Birliği (ABTA) iki firmanın iflas taleplerini kabul etti.

 

Avrupa’da yayılan ve sektörü endişelendiren şirket iflasları ile ilgili olarak son dönemde yaşanan gelişmeler şöyle:

 

Almanya

 

* Schumann Reisen iflas etti, şirkete kayyum atandı. Almanya’nın Thüringen Eyaletinin en büyük bağımsız tur şirketi olan Schumann Reisen, içinde bulunduğu mali sıkıntıları aşamayarak, iflasını istedi. Şirketin sahibi Thomas Schumann, 2008 yılında başlayan nakit sıkıntısına karşın, aile serveti olan 1.5 milyon Euro’yu da şirket ödemeleri için kullandıklarını ama krizden çıkamadıklarını söyledi.

Şirketin kayyuma devri için mahkemeye başvuran Thomas Schmunann, kayyumların şirketi kurtarmalarından umutlu olduğunu söyledi. Şirketin mali bakımdan zor duruma düşmesi nedeniyle elemanlarına 2009 yılı sonundan beri maaş ödeyemiyordu. 1990 yılında kurulan Schumann Reisen önceleri Uzakdoğu ve Çin pazarında uzmanlaşmıştı.

 

* 65 yıllık geçmişi olan Olimpia Reisen Rusya’ya ençok turist gönderen firmaydı. Almanya’da iflas eden firmalardan biri de 65 yıllık geçmişe sahip olan Olimpia Reisen oldu.

Bonn merkezli olan Olimpia Reisen, Alman-Rus ortaklığıyla dokusunu 10 yıl önce değiştirmiş ve Nehir Turları alanında uzmanlaşmıştı. Şirketin Genel Müdürü Vladimir İlin, bir ara iflas taleplerini erteleyeceklerini söylediyse de sonunda bu talebi dile getirdi.

 

* Kruvaziyerci tur operatörü Delphin de iflas etti. Bu arada Frankfurt´a yakın Offenbach kentinde onlarca yıldan beri faaliyet gösteren Delphin Kreuzfahrten GmbH şirketi, iflas başvurusunda bulundu.

 

* Kultours da artık yok. Almanya’da yayılan şirket iflaslarına Kassel merkezli Kultours da eklendi. Merkezi Almanya’nın Kassel kentinde bulunan ve Almanya’nın genelinde çok sayıda şubesiyle faaliyet gösteren,  Kultours, yerel iflas mahkemesinden resmen iflasını talep etti.

 

* Hamburg HHI de iflas ettti. Almanya’da iflas eden firmalara bir de havayolu şirketi eklendi. Hamburg International (HHI) havayolu şirketinin mali çıkmaz nedeniyle iflas talebiyle mahkemeye başvurdu. HHI havayolları ağırlıklı olarak TUI, Thomas Cook ve Alltours yolcularını taşıyordu.

 

İngiltere

 

* Lokaction ve Caledonia iflas etti. İngiltere’de son olarak geçen hafta sonunda ikisi de Türkiye ile çalışan firma olan Manchester merkezli Locations Travel Company ve Tartan Travel olarak da faaliyet gösteren Caledonia Travel pasif borçları nedeniyle iflas istemiyle ABT’ya başvurdu. İki firmanın da iflas talipleri kabul edildi.

 

Polonya

 

* Polonya’nın en büyüğü Orbis iflas etti. Hollanda, İngiltere ve Almanya’daki iflaslar devam ederken Polonya’dan iki iflas haberi geldi. Polonya’nın en eski ve en büyük tur operatörü Orbis iflasını açıkladı. Orbis’i 14 yıllık tur operatörü Selectours izledi.

 

İflas etmeyenler de zorda

 

Avrupa seyahat endüstrisi pazarı aktörlerini endişelendiren bu gelişme, iflas düzeyinde gelişmelerin yaşandığı ülkelerin artışı yanında iflas düzeyinde olmasa da büyük grupların da mali yönden zor durumda olmaları olarak gösteriliyor. (TUYED)

  

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.