Heykelde, 'Yıkacağız-yıkamazsın' kavgası...
Kars Belediyesi, Başbakan Erdoğan'ın 'ucube' dediği İnsanlık Anıtı için ‘Heykeli pasta gibi keseceğiz, heykeltıraş isterse vereceğiz’ dedi. Bakan Günay ise, 'Belediye o heykeli yıkamaz' şeklinde cevap verdi.
Kars Belediyesi, Başbakan Erdoğan'ın 'ucube' dediği İnsanlık Anıtı için ‘Heykeli pasta gibi keseceğiz, heykeltıraş isterse vereceğiz’ dedi. 'Başbakan heykele ucube demedi' şeklindeki sözleri bizzat Başbakan tarafından yalanlanan Bakan Günay ise, 'Belediye o heykeli yıkamaz' şeklinde cevap verdi.
Bakan Günay: Belediyenin yıkım yetkisi yok
Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Kars Belediye Meclisi’nin ‘İnsanlık Anıtı’ heykelinin kaldırılmasına ilişkin kararıyla ilgili olarak, “Bizim de belediyenin de bu alanda özel yetkisi yok” dedi.
Vatan Gazetesi'nden İlker Akgüngör'ün haberine göre, Başbakan Erdoğan’ın “ucube” dediği ve hakkında yıkım kararı çıkan İnsanlık Anıtı’nın nasıl yıkılacağı belli oldu. Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, heykelin mermer ocaklarında da kullanılan elmas kesme yöntemiyle parça parça kesilerek kaldırılacağını söyledi. Heykele ve sanata karşı olmadığını belirten Bozkuş, “Hedefimiz Mart ayında heykeli kaldırmak. Biz heykeli yıkmayacağız, kaldıracağız. Heykel Kars’ta başka bir yere yapılsaydı hiç ilgilenmezdik” dedi.
İşte Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş’un ağzından “ucube” polemiğindeki son gelişmeler:
“Kars’ta olması sorun değil”
“Heykel Kars’ta başka bir yerde olsaydı, kesinlikle hiç bir şekilde ilgilenmezdik. Heykel tescilli bir varlığın üzerinde yer alıyor. Tescilli varlıkların yanına, karşı yada komşu parsele bir şey yaparken bile yüksekliğini geçemezsiniz. Bu heykel ise doğrudan tescilli varlığın üstüne yapılmıştır. Kişisel olarak heykele karşı değilim. Bizim sanata karşı bir duruşumuz olmaz. Burada tescilli binalardan dolayı bir sürü mahkemelik olduğumuz yer var. Kars’ın ilk tabyası olan Temur Paşa Tabyası 1734 yılında yapılmış ve heykel onun üzerine dikilmiş. Eski fotoğraflarda görüyoruz orada kule varmış. Kulenin ayakları kalmış ancak ayaklarını yok etmişler. Tabyanın havalandırması varmış. Havalandırma yerinin üstünü kapatmışlar. Tabyanın bir kısmını tahrip etmişler.”
“Elmas sistemiyle”
“Kaldırma işlemi için önce yaklaşık maliyet oluşturuluyor. Sonra kanun gereği ihaleye çıkacağız. İhaleyi kazanan firma bizin incelettirdiğimiz bir yöntem olan elmas sistemi kullanarak heykeli kesecek. Oradaki kültür varlığına, etrafındaki mezarlıklara zarar vermeden vinç heykeli tutacak, makine de kesecek. Kesilen parçayı vinç indirecek. Bu şekilde tekrardan kesip diğer parçaları da indireceğiz. Amaç tabyaya zarar vermeden heykeli kaldırmak. Bizim burada gerçekten bir saygısızlığımız yok.”
“Mart’ta kaldıracağız”
“Hedefimiz bu ay ihaleye çıkıp Mart ayında kaldırma işlemini başlamak. Yıkmak ayrı bir şeydir. Altına bir şey koyarsınız paramparça edersiniz. Biz böyle bir uygulama içerisinde değiliz. Öyle bir sistem kullanmıyoruz. Teknik bir sistemle kaldıracağız. Heykeltraş bunu götürüp başka yerde yapacağım derse de kestiğimiz parçaları veririz. Biz burada yasal olan bir işlemi yaptığımız için sıkıntılı bir süreç olacağını sanmıyorum.”
Turgut Kazan (Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un avukatı): ‘Dava açtığımızda kamuoyu gerçeği öğrenecek’
“Hukuki olarak bizim çalışmamız hazır. Ancak Kars Belediye Meclisi’nin kararını o çalışmaya yerleştirmemiz gerekir. Kararda dayandığı bir neden varsa onu tartışmamız ve üstünde çalışmamız gerekiyor. Şimdi Kars’taki kararı almaya çalışıyoruz. Kararın gelmesinin ardından heykelin yıkılmasını önlemek için başvurumuzu yapacağız. Mehmet Aksoy’da söyledi, Kars Belediye Başkanı’nın açıklamalarının bir çoğu gerçeğe aykırı. Biz davayı açtığımızda kamuoyu bir çok gerçeği de öğrenmiş ve görmüş olacak.” (DHA)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: