'Heykel krizi' dünya basınında...

Kars’taki heykel tartışmaları, İngiliz The Economist dergisinde de yer buldu. Dergi, "İki büyük ve çirkin taş blok" başlığıyla yayımladığı makalede, "Kars’taki heykeller Recep Tayyip Erdoğan etraftaysa güvende değil" yorumunda bulundu.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
'Heykel krizi' dünya basınında...

Erdoğan’ın geçen hafta Kars’a yaptığı ziyarette “Türkler ile Ermeniler arasında uzlaşıyı desteklemek için yapıldığı söylenen anıtın yıkılması çağrısında bulunduğunun” belirtildiği makalede, Erdoğan’ın “30 metre yüksekliğindeki birbirine uzanan iki beton figürden oluşan heykelin ucube olduğunu söylediği” ifade edildi.

 

Başkan görevden ayrıldı

 
Dergi, şöyle devam etti: “Sayın Erdoğan, heykele ilişkin rahatsızlığı tamamen estetik olduğunda ısrar etti. Ancak bazıları, Haziran seçimleri öncesi milliyetçi duyguları tatmin etmesinden kuşkulanıyor. Birçok Türk, heykeli, Ermenistan’ın, 1915 yılında Osmanlı kuvvetlerince 1.5 milyon kadar Ermeni’nin katledilmesi iddiasının kabulü olarak görüyor.

2009 yılında heykeli sipariş eden dönemin belediye başkanı Naif Alibeyoğlu da, Sayın Erdoğan ve kentin yüzde 20’lik etnik Azeri nüfusu baskılarıyla görevinden ayrılmak zorunda kaldı.”

 
The Economist, Erdoğan’ın 2009 yılında Ermenistan ile imzalanan protokollerden geri adım attığını belirttiği analizde “Ancak aynı zamanda havada biraz İslami ortodoksi kokusu da var. Sayın Erdoğan’ın, Kars’daki heykele karşı sözleri, yakında gömülmüş olan İslam alimi Hasan Harakani’ye göndermeleri içeriyordu” yorumunu da yaptı. (ANKA)

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.