Herkes oturup sadece "Her şey dahil"i tartışıyor...

Biz 3 bin kilometre uzaktan turist getirmek için her şeyi yapıyoruz. Esnaf turisti otelden 3 kilometre dışarı çıkarmak için hiçbir şey yapmıyor. Hepsi oturup sadece 'her şey dahil'i tartışıyor...

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Herkes oturup sadece "Her şey dahil"i tartışıyor...
SİDE TUDER Başkanı Cengiz Haydar Barut, "Biz 3 bin kilometre uzaktan turist getirmek için her şeyi yapıyoruz. Esnaf turisti otelden 3 kilometre dışarı çıkarmak için hiçbir şey yapmıyor. Hepsi oturup sadece 'her şey dahil'i tartışıyor" dedi.
Side-Manavgat Turizm İşletmecileri Derneği (Side TUDER) Başkanı Cengiz Haydar Barut, sezonu ve esnaf derneklerinin turizme bakış açısını Turizmde BuSabah'a değerlendirdi. Doluluklar anlamında son yılların en iyi sezonunu yaşadıklarını dile getiren Cengiz Haydar Barut, artan maliyetler ve kurdaki düşüş nedeniyle kârlılıklarda düşüş yaşandığını söyledi. Barut, "Doluluklar iyi olduğu için mantıklı fiyatlarla satan tesisler para kazanıyor. Ancak fiyatlarla çok oynayan tesisler için aynı şeyi söyleyemeyiz" diye konuştu.

Son dönemde ticaret ve esnaf odalarından gelen turizm ile ilgili açıklamalara da değinen Barut, esnaf odalarının popülist yaklaşım içerisinde olduğunu savundu. Barut şunları söyledi: 

"Biz 3 bin kilometre uzaktan turist getirmek için her şeyi yapıyoruz. Esnaf turisti otelden 3 kilometre dışarı çıkarmak için hiçbir şey yapmıyor. Dükkanında oturup bekliyor. Otellerin içinde açılan mağazalara da tepki gösteriyorlar. O otellerin içersinde açılan dükkanlar da ticaret odalarının üyesi. Ticaret odaları popülizm yapıyor. Ne odalar ne de esnaf birlikleri hiçbir şey yapmıyor. Hepsi oturup sadece 'her şey dahil'i tartışıyor. Artık 'her şey dahil'i tartışmasınlar. 'Her şey dahil' olmazsa olmaz. Bodrum'da 'her şey dahil' olmadan bazı tesisleri pazarlayabilirsiniz ama bu sistem şu anda Antalya'nın vazgeçilmezi."

'Her şey dahil' sistemin turistlerin otelden çıkmasını engellediğine dair eleştirilere de yanıt veren Barut, esas sıkıntının otellerin dışında satılan ürünlerin kalitesi ile ilgili olduğunu söyledi. Barut konuyla ilgili şunları söyledi: 

"Siz turiste aynen oteldeki gibi huzurlu ve rahatsız edilmeden dolaşabileceği ortamı sağladığınız zaman turist zaten dışarı çıkıyor. Ama esnaf sayısı o kadar çok artıyor ki esnaf başına gelirde düşüş yaşanıyor. Kimse buna odaklanmıyor. Esnaf sayısı sınırlandırılacağına 'her şey dahil'e saldırılıyor. Herkes popülizm peşinde. Esnafın kalitesi, kaliteli mal satması çok önemli... Esnaf turist almıyor diye yakınıyor ama imitasyon mal satılıyor. İmitasyon mal satılmaması turiste daha kaliteli ürünlerin satılması gerekiyor artık. Türkiye olarak dünyaca tanınan, Rusya'ya, Almanya'ya, Amerika'ya kadar yayılmış markalarımız var. Turistik yerlere gidin bu markaların satıldığı mekanlar yok. Bu esnaf niye bunların satıldığı mağazaları açmaz? Bizim esnafımız bu başarılı markaları satmak yerine üçüncü sınıf taklit mal satma peşinde." (shf)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.