9 hazine arazisi turizme açıldı

Afyonkarahisar, Antalya, Aydın ve Muğla’da dokuz kamu taşınmazı turizm amaçlı yatırım yapılmak üzere tahsis edilecek. 5 yıldızlı otel, günübirlik tesis, özel konaklama tesisi, personel lojmanı amacıyla 49 yıla kadar tahsisi yapılacak taşınmazlar için girişimciler, 11 Ekim günü mesai bitimine kadar başvuruda bulunabilecek.

23/09/2024 12:13
9 hazine arazisi turizme açıldı

Yerli ve yabancı girişimcilere dört ildeki dokuz kamu taşınmazı, turizm yatırımı amaçlı tahsisi edilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ilanına göre Afyonkarahisar, Antalya, Aydın ve Muğla'daki hazine arazilerinin, otel, günübirlik tesis, özel konaklama tesisi, personel lojmanı yatırımları için 49 yıla kadar tahsisi yapılacak. Bu tahsisler sonrası 300'ü personel lojmanı olmak üzere 3 bin 900 yatak turizme kazandırılacak.

Antalya'nın Muratpaşa İlçesi Tuzcular Mahallesi'nde özel konaklama tesisi amaçlı ilana çıkarılan 910,86 metrekare yüzölçümlü Hazine taşınmazında, yatak kapasitesinin restorasyon projesine göre belirlenmesinin ardından bu sayı artacak. Para Dergisi'nde yer alan habere göre, kamu taşınmazı şartnamesine göre yapılacak bu yatırım tahsisleri sonrasında, hayata geçirilecek toplam yatırım maliyeti yaklaşık 2.8 Milyar Lira olacak.

BİRDEN FAZLA TAŞINMAZ İÇİN BAŞVURULABİLECEK

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Turizm Yatırımcılarına Kamu Taşınması Tahsis Şartnamesi'ne (2024/2) göre, girişimciler dört ildeki dokuz kamu taşınmaz için 11 Ekim günü mesai bitimine kadar başvurabilecek. İstenilen bilgi ve belgeler, Bakanlık genel evrakına (Çankaya-Ankara) elden teslim edecek. Bu tarihten sonra veya posta yoluyla yapılan başvurular dikkate alınmayacak. Girişimciler, talep edilen her taşınmaz için ayrı tahsis şartnamesi bedeli ödemek şartıyla birden fazla taşınmaz için başvuruda bulunabilecek.

Başvurular, ilgili yönetmelik ve tahsis şartnamesinde belirlenen hususlar kapsamında mali yeterlilik açısından değerlendirilecek. Başvuru yapılan taşınmazlar için, başvuruları yeterli görülen girişimciler arasında Bakanlık tarafından belirlenecek usul ve esaslara göre sosyal ve teknik altyapıya katılım payını (STAKP) belirleme amaçlı müzakere yapılacak. Başvuru teminatı, başvuru sırasında diğer belgelerle, müzakere teminatı ise müzakere sırasında diğer belgelerle birlikte teslim edilecek. Tahsis şartnamesi ücreti 50 Bin Lira olacak.

AÇIK ARTIRMADA ALT LİMİT 3 MİLYAR LİRA

Turizm yatırımcılarına tahsis edilmek üzere ilana çıkarılan taşınmazlardan biri Muğla Bodrum Yalıkavak Gündoğan Göltürkbükü Turizm Merkezi'ndeki hazine (orman) arazisi. Muğla'nın Bodrum İlçesi Göl Mahallesi'ndeki 76 bin 927 metrekare yüzölçümlü taşınmaz, 900 yataklı 5 yıldızlı otel yatırımı yapılmak üzere 49 yıllığına tahsis edilecek. Yatak sayısı, tesisin sınıfı gibi faktörler dikkate alınarak 2024 yılı birim maliyetleri çerçevesinde yapılan hesaplamalara göre öngörülen toplam yatırımın maliyeti 629.3 Milyon Lira olarak hesaplandı.

Kamu taşınmazı tahsis şartnamesine göre Bodrum ilçe merkezine kuş uçuşu 10 km uzaklıkta bulunan tahsise konu taşınmazın müzakere başlangıç bedeli 3 milyar lira olacak. Taşınmaza ilişkin yapılacak müzakereye katılım için getirilmesi gereken kesin ve süresiz müzakere teminat mektubu tutarı 600 Milyon Lira, başvuru teminat mektubu tutarı 150 Milyon Lira olarak uygulanacak.

DİDİM'DE BİNER YATAKLI İKİ OTEL İNŞA EDİLECEK

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ilana çıkardığı hazine taşınmazlarından ikisi Aydın'ın Didim İlçesi Mavişehir Mahallesi'nde. Biner yataklı, 5 yıldızlı otel yatırımı yapılacak bu arazilerin yüzölçümleri 132 bin 978,95 metrekare ve 143 bin 30,75 metrekare. 49 yıllığına tahsisi gerçekleştirilecek bu iki hazine taşınmazı için müzakere başlangıç bedeli 1 Milyar Lira olarak belirlendi. Açık artırmaya bu miktar üzerinden başlanacak. Tahsise konu bu iki taşınmaza ilişkin müzakere teminatı tutarı 200 Milyon Lira, başvuru teminatı tutarı ise 50 Milyon Lira olacak. Toplam yatırım maliyeti her iki taşınmaz için de 699.2 Milyon Lira olarak öngörüldü.

Turizm yatırımcılarına 49 yıllığına turizm yatırımı amaçlı tahsis edilecek taşınmazlardan bir diğeri ise Afyonkarahisar Ömer Gecek Termal Turizm Merkezi'nde. Afyonkarahisar'ın Merkez İlçesi Sadıkbey Mahallesi'ndeki 52 bin 893,81 metrakere yüzölçümlü taşırmaz, 750 yataklı 5 yıldızlı otel yatırımı yapılmak üzere tahsis edilecek. Müzakere başlangıç bedeli 55 Milyon Lira olarak belirlenen hazine arazisinin, müzakere teminat tutarı 11 Milyon Lira, başvuru teminatı tutarı 2 Milyon 750 Bin Lira. 750 yataklı 5 yıldızlı otel yatırımı için öngörülen toplam yatırım maliyeti ise 524.4 Milyon Lira.

ANTALYA'DA BEŞ TAŞINMAZ İLANDA

Turizm yatırımcılarına tahsis edilmek üzere Antalya'da beş taşınmaz ilana çıkarıldı. Antalya'nın Manavgat İlçesi Kızılağaç Mahallesi'nde 33 bin 790,54 metrekare yüzölçüme sahip hazine (orman) arazisi, 250 yataklı 5 yıldızlı otel yapılmak üzere tahsis edilecek. Tahsise konu taşınmazın müzakere başlangıç bedeli 400 Milyon Lira, müzakere teminatı tutarı 80 Milyon Lira, başvuru teminatı tutarı 20 Milyon Lira olarak belirlendi. Toplam yatırım maliyeti ise 174.8 Milyon Lira olarak öngörüldü.

Antalya'nın Aksu ilçesi Kemerağzı Mahallesi'ndeki 6 bin 810 metrekare yüzölçümlü hazine taşınmazı, bin 362 metrekare kapalı alana sahip günübirlik tesis yapılmak üzere 20 yıllığına tahsis edilecek. Müzakere başlangıç bedeli 100 Milyon Lira, müzakere teminatı 20 Milyon Lira, başvuru teminatı 5 Milyon Lira olarak belirlendi. Toplam yatırım maliyeti ise 61.9 Milyon Lira olarak öngörüldü.

Antalya'nın Muratpaşa İlçesi Tuzcular Mahallesi'nde özel konaklama tesisi yapılmak üzere tahsis edilecek 910,86 metrekare yüzölçümlü taşınmazın müzakere başlangıç bedeli 250 Milyon Lira; müzakere teminatı 50 Milyon Lira, başvuru teminatı 12.5 Milyon Lira olarak öngörüldü.

Antalya Side Turizm Alanı Tevsii alanı içinde ise iki taşınmaz 150'şer yataklı personel lojmanı yapılmak üzere tahsis edilecek. 4 bin 352 metrekare ve 4 bin 280 metrekare yüzölçümlü iki taşınmaz 90'ar Milyon Lira müzakere başlangıç bedeli ile ilana çıkarıldı. Her iki taşınmaz için de müzakere teminatı 18 Milyon Lira, başvuru teminatı 4.5 Milyon Lira olarak belirlendi. Personel lojmanı için tahsis edilecek taşınmazların tahsis süresi, Bakanlıktan tahsisler için asıl alanın tahsis süresini geçemeyeceğini de not düşelim.

Orman Köylüleri Kalkındırma Geliri

Tahsis edilen taşınmazın orman vasıflı olması durumunda ilgili mevzuata göre bütçeye gelir kaydedilmek ve bir defaya mahsus olmak üzere "Orman Köylüleri Kalkındırma Geliri" alınıyor. Orman Köylüleri Kalkındırma Geliri toplam yatırım bedelinin orman sahasına isabet eden kısmının yüzde 3'ü oluyor.

Bu bedel kesin tahsis tarihini takip eden üçüncü yıldan itibaren beş yıl vade ve beş eşit taksitle ödeniyor. Tahsis edilen taşınmaz orman vasıflı olduğunda; mevzuat gereğince turizm yatırımı için tahsis edilen orman alanının üç katı kadar alanın ağaçlandırma bedeli ve bu alanın üç yıllık bakım bedeli, ön izin döneminde yatırımcı tarafından Orman Genel Müdürlüğü hesabına yatırılıyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden konut satışı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kayseri'de Melikgazi'de "mesken" vasıflı 23 taşınmazın satışını yapacak. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Resmi Gazete'de yayımlanan ilanına göre, Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Melikgazi Altınoluk Mahallesi, Akdeniz Caddesi'nde bulunan 23 konut vasıflı taşınmaz 4 ile 4.2 Milyon Lira arasında değişen muhammen bedeller üzerinden 24 Eylül 2024 günü saat 10.30'da açık teklif usulü ile satılacak.

Taşınmazlar için teminat bedeli 120 Bin ile 126 Bin Lira arasında değişecek. İhaleye, ilk sıradaki taşınmazdan başlanarak, sırasıyla ihale tamamlanacak. İhaleye katılmak isteyen taliplilerin tüm belgelerini ihale tarih saatine kadar Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne teslim etmeleri gerekecek. İhaleye çıkarılan taşınmazların satışı ile ilgili her türlü vergi, resim, harç, taşınmazın satış bedeli üzerinden doğacak KDV tutarı ile tapudaki ferağ işlemlerinden doğacak her türlü masraf alıcıya ait olacak.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.