Haydarpaşa yıkılsın diye bekliyorlardı...

Demiryolu çalışanları, Haydarpaşa’nın otel ya da park yapılmak istenen birçok tarihi binayla aynı kaderi paylaştığını vurguluyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Haydarpaşa yıkılsın diye bekliyorlardı...

Demiryolu otel ya da park yapılmak istenen birçok tarihi binayla aynı kaderi paylaştığını vurguluyor, Ulaştırma Bakanı yangının çatı onarımı sırasında çıktığı konusunda ısrarlı. Yangınla gçalışanları, Haydarpaşa’nın ündeme gelen ayrıntılar ise Haydarpaşa’ya yıllardır yapılan işkenceyi anlatıyor:

 

İtfaiyeciler yapıyı tanımıyordu, önce 30 metrelik merdiven dayadılar, yetmeyince 50 metrelik merdiven getirdiler, yangını söndürmek için sıkılan deniz suyu Haydarpaşa’ya büyük zarar verdi, binanın 3 katının zemini PVC ile kaplanmıştı, restorasyon çalışmaları izinsiz yapılıyordu.

 

Demiryolu çalışanları İstanbul’da otel veya otopark yapılmak istenen birçok tarihi binanın önce yakıldığına, sonra da kaderine terk edilerek yıkılmaya bırakıldığına dikkat çekerek yangını “ihmalle” açıklamanın tatmin edici olmadığını vurguladı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise yangının çatıdaki onarım çalışması ve tesisat kaçağı sorunu giderildikten sonra çıktığını belirtti.

 

‘Bizden izin almadılar’

 

Öğlen saatlerinde Haydarpaşa gar binasına inceleme yapmaya gelen Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, yangına ilişkin iki tez bulunduğunu belirtti. Öztürk “Ya bizden izin almadan, ruhsat almadan bu büyük onarıma başladılar. Ya da bina su aldığı için kendi başlarına yalıtım malzemesi sermeye başladılar. Her ikisinin de Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin almadan, bizden ruhsat alınmadan yapılması mümkün değil” diye konuştu.

 

‘Deniz suyu yapının anasını ağlattı, itfaiye binayı tanımıyordu’

 

Bir dönem İstanbul İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nda yöneticilik de yapan CHP İl Genel Meclis Üyesi Ali Demir, “İtfaiyeciler önemli binaları tanımak zorundadır, 30 metrelik merdiven dikiyorlar, yetmiyor 50 metrelik merdiveni dikiyorlar, ihmalin büyüğü burada” diyerek tepkisini gösterdi. Demir, söndürmek için kullanılan deniz suyunun tarihi yapıya çok zarar verdiğini vurgulayarak “Deyim yerindeyse binanın anasını ağlattılar” diye konuştu.

 

Olaya ilişkin değerlendirme yapan Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, “Yaşananları sadece yangına neden olan tadilat çalışmasıyla izah etmek eksik olur. 2003 yılından bu yana Haydarpaşa ve çevresinin dönüştürülmesine yönelik girişimler var. Bu nedenle Haydarpaşa ve çevresi yıllarca göz ardı edilmiş. İki gün önce gar içinde tadilat çalışmalarına başlandı. Tadilat çalışmalarının restorasyon ilkelerine aykırı olduğu, bina için sağlıksız olacağı belliydi. Onarım ruhsatı için izin alınmaması nedeniyle dava açıldı ve süreç devam ediyor” dedi.

 

Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel, tadilatın yapılması için pazar gününün seçilmesini kuşkulu bularak “Çalışmadan kaynaklı bir hata olduğu açık. Tadilat neden pazar günü yapılıyor, bunu bilmek lazım. Çünkü insanlar izinli, bu durum bir yangın çıkma olasılığına karşı mı alındı, şüphe uyandırıyor” dedi. (Cumhuriyet)

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.