Haydarpaşa Garı yangını için soruşturma başlatıldı...

Tarihi Haydarpaşa Garı’nda önceki gün çıkan yangınla ilgili olarak Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmaya başladı. Ulaştırma Bakanı Yıldırım çalışmanın izinli olduğunu söylerken Kadıköy Belediyesi, tadilat için ruhsat alınmadığını açıkladı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Haydarpaşa Garı yangını için soruşturma başlatıldı...

Haydarpaşa Garı’nın çatısında önceki gün çıkan yangınla ilgili olarak Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Cumhuriyet Savcısı Selahattin Aydoğdu tarafından yürütülen soruşturma çerçevesinde, inşaat mühendisi olan bir öğretim görevlisi, bir elektrik mühendisi ve bir yangın uzmanından oluşan 3 kişilik bilirkişi heyeti oluşturuldu. Bilirkişi heyeti dün Savcı Aydoğdu ile olay yerinde incelemelerde bulundu. Bilirkişinin ayrıntılı raporunun ardından yangının çıkışına ilişkin kusuru bulunanlar hakkında dava açılabilecek.

Tadilat işinde çalışan ve önceki akşam saatlerinde gözaltına alınan 2 işçinin yanı sıra, başka görevlilerin de ifadelerine başvurulduğu ve serbest bırakıldıkları öğrenildi. İptal edilen banliyö seferlerinin ise bugün normale döneceği açıklandı.

Muhcu: Büyük ihmal var...

Yangınla ilgili olarak birçok iddia ortaya atıldı. Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu yangında büyük bir ihmal olduğunu savunarak, “Yaşananları sadece yangına neden olan tadilat çalışmasıyla izah etmek eksik olur. 2003’ten bu yana Haydarpaşa ve çevresinin dönüştürülmesine yönelik girişimler var. Bu nedenle burası yıllarca gözardı edilmiş. İki gün önce gar içinde tadilat çalışmaları başlandı. Tadilatın restorasyon ilkelerine aykırı olduğu bina için sağlıksız olacağı belliydi” dedi.

Haydarpaşa Garı için alınması gereken en önemli tedbirlerden birinin yangından korunma tedbirleri olması gerektiğini ifade eden Muhcu, “İdare bu konu hakkında ciddi önlem almamış. Bu nedenle, yangın sonrası dışarıdan yapılması gereken müdahale sonrasında da hem gecikme hem de yöntem konularında yetersizlikler olduğu görüldü. Yangının 14.15’te çıktığı konusunda bölgede yaşayan yurttaşların bilgileri var ve yangına yaklaşık 45 dakika sonra müdahale olmuştur. Bu yangın 30 dakika da söndürebilirdi, ancak 2 buçuk saat gibi bir sürede söndürüldü” dedi

Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel de tadilatın yapılması için pazar gününün seçilmesini kuşkulu bularak, “Çalışmadan kaynaklı bir hata olduğu açık. Tadilat, neden pazar günü yapılıyor bunu bilmek lazım. Çünkü insanlar izinli, bu durum bir yangın çıkma olasılığına karşı mı alındı, şüphe uyandırıyor” diye konuştu.

İştah kabartıyor

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyesi bir grup, Haydarpaşa Tren Garı binası girişindeki otoparkında basın açıklaması yaptı. BTS 1 No’lu Şube Başkanı Hasan Bektaş, Haydarpaşa Garı’nın yatırımcıların iştahını kabartacak konumda olduğunu söyledi. Bektaş, “Garın yaklaşık sahası, Marmaray Projesi nedeni ile işlevsiz kalacağı gerekçe gösterilerek kentsel, rantsal dönüşüme tabi tutulmak istenmiştir. Bu yangını sadece ihmallerle açıklamak kamuoyunu ve beni tatmin etmiyor.” dedi. (Milliyet)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.