Hasankeyf Kalesi, turizm gezilerine kapatıldı...

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde 9 bin yıllık uygarlığın izlerinin bulunduğu Hasankeyf Kalesi'nin bir bölümü bakımsızlıktan 3 hafta önce yıkılırken, Kültür ve Tabiatları Varlıkları Koruma Kurulu, can güvenliği nedeniyle tarihi kaleyi ziyarete kapattı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Hasankeyf Kalesi, turizm gezilerine kapatıldı...

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca oluşturulan Bilim Komisyonu Hasankeyf için acil önlem projesi geliştirmek için 8 Ağustos'ta kalede incelemelerde bulunacak. Tarihi kaleden düşen kayanın yılda 1 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Hasankeyf'i yasa boğduğunu belirten Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, can ve mal güvenliği nedeniyle tarihi mağara ve kalenin gezilere kapatıldığını söyledi. Kalenin onarımı için Kültür Bakanlığı nezdinde görüşmelerin devam ettiğini dikkat çeken Kusen, aslına uygun acil restorasyon yapılmaması halinde yeni çökmelerin yaşanabileceğine ileri sürdü.

 

Ilısu Barajı çalışması nedeniyle tehlike çanların çalmaya başladığını belirten Kusen, "Umarım Kale bölgesi en kısa zamanda onarılıp yeniden hizmete açılır. Ilısu Barajı yapılırsa Hasankeyf'in tamamen su altında kalacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle TOKİ ilk etapta 600 konut inşası için çalışmalara başladı, ancak halkın tek geçim kaynağı turizm olduğu için vatandaşlar Hasankeyf'in yeni yerleşim çalışmasına sıcak bakmıyor" dedi.

 

Hasankeyf Kazı Başkanı Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, 13 Temmuz'da kaya düşmesi sonucu durdurulan kazı çalışmalarının 120 kişilik ekiple yeniden başlayacağını söyledi. Hasankeyf'in turizm gezilerine kapatılması esnafı da mağdur etti. Tarihi kale bölgesinde yaşayan esnaf, kalenin ve Dicle nehri kenarında kurulan çardakların turizme açılmasını istiyor. (AHT)

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.