Haluk Özsevim: 12 ay turizm, sorunların büyük bir kısmını çözecektir

Turizm Yazarları ve Gazetecileri (TUYED) Başkanı A. Haluk Özsevim, yayımladığı mesajla Turizm Yazarları ve Gazetecileri (TUYED) Başkanı A. Haluk Özsevim, yayımladığı mesajla “Dünya Turizm Günü’nü” kutladı. Turizmin ülke ekonomisine sağladığı katkılara değinen Özsevim, sektörün özel kanunlarla korunması gerektiğini ileri sürdü.

27/09/2024 18:03
Haluk Özsevim: 12 ay turizm, sorunların büyük bir kısmını çözecektir

Haluk Özsevim’in açıklamaları şöyle:

“Milyonlarca insana iş imkanı sunan, ülkelere döviz kazandıran ve en önemlisi dünyada hoşgörünün en önemli temsilcisi olan turizm, tek bir kelimeden öteye, çok büyük ve önemli bir anlama sahip. Ülkelerin yurt dışına açılan penceresi turizm, Pandemi ile birlikte dünya ekonomisi için ne kadar önemli bir sektör olduğunu bir kez daha gözler önüne koydu. Gördüğünüz üzere pandemi sonrasında turizmle yakından uzaktan alakası olmasan destinasyonlar turizme sarıldı. Evet, turizm aslında çok şey ifade ediyor. Böylesi önemli bir sektörün, özel kanunlarla korunması gerektiğini yıllardır söylüyoruz.

Turizmin, Türkiye’nin lokomotif sektörü olduğunu da yıllar öncesinden dile getirmiştik. Ancak son 5 yılda bu bilinç oluşmaya başladı. ‘Zararın neresinden dönersen kardır’ derler. Bundan sonra turizm için yapılması gerekenler ortada. Türkiye’de turizm öncelikle çeşitlendirilmeli ve 12 aya yayılmalı. Bu iki unsuru gerçekleştirdiğimiz zaman Türkiye’de turizm çok farklı bir boyuta ulaşacaktır. Bu iki unsurun gerçekleşmesi ile turizmin önündeki birçok sorun çözüme kavuşacaktır. Bu noktada bir devlet politikasına yani bir yol haritasına ihtiyacımız var. Günümüzde her destinasyon ve turizm merkezi kendi bacağından asılıyor. Bireysel çabalar, turizmcilerin koşuşturması ile yol alabiliyoruz. İşte plansız büyüme bir takım sorunları da kronik hale getiriyor. Bu noktada yıllardır konuştuğumuz master planın ne kadar önemli olduğunu görüyoruz.

Türkiye, içinde bulunduğu jeopolitik konumuna rağmen turizmde çok iyi bir noktaya geldi. Krizlerin eksik olmadığı bu topraklarda hala turizmi konuşabiliyorsak turizmcilerimize minnet duymalıyız. Bundan sonra da turizmcilerin yalnız bırakılmaması gerekiyor. Kanun, teşvik vb her ne varsa önlerine sermemiz gerekiyor. 56 alt sektörü destekleyen bu sektör Türkiye’nin gerçek anlamda petrolüdür. Ancak şu da unutulmamalıdır: Turizmi önce kendi halkımız için yapmalıyız. Yani kendi zenginliğimizi önce kendi halkımıza sunmalıyız. Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu da kontrolsüz turizmdir. Turizmin belli kurallar çerçevesinde yapılması taraftarıyız. Kontrolsüz turizm yapıldığı bölgeye yarardan çok zarar verir.

Turizmi çeşitlendirmek için kamunun yaptığı başarılı çalışmaları yakinen takip ediyoruz. Gece Müzeciliği, Kültür Yolu Projeleri, arkeolojideki hamleleri başarılı buluyor ve bu çalışmaları destekliyoruz. Ancak yerel halkı turizme katmak ve bölgeleri kalkındırmak için güçlü bir seferberliğe ve eğitime ihtiyaç olduğu da bir gerçek. Ayrıca tanıtım ne kadar önemliyse turizm için araştırma-geliştirme (Ar-Ge) de o kadar önemli. TUYED olarak Turizm Şuraları’nda ortaya konan hedeflere ulaşmak ve yeni projeleri hayata geçirmek için yapılacak çalışmaların artırılmasının önemli olduğunu düşünüyor, birbirinden değerli ve turizm alanında tecrübeli üyelerimizin bu konuda her türlü yardıma hazır olduğunu ayrıca vurgulamak istiyorum.

Bu vesile ile başta turizm çalışanları olmak üzere herkesin Dünya Turizm Günü’nü kutluyoruz.

Sevgi ve Saygılarımla”


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.