Hakan Saatçioğlu: Kış sezonundan karamsar değiliz

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Saatçioğlu, enflasyondan dolayı maliyet artışı ve kur baskısı olmasına rağmen turizmde yaz sezonunda olumsuz bir durumla karşılaşmadan tamamladıklarını söyledi. Saatçioğlu kış sezonundan karamsar olmadıklarını da sözlerine ekledi.

07/10/2024 14:40
Hakan Saatçioğlu: Kış sezonundan karamsar değiliz

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Saatçioğlu, enflasyondan dolayı maliyet artışı ve kur baskısı olmasına rağmen turizmde yaz sezonunda olumsuz bir durumla karşılaşmadan tamamladıklarını söyledi. 

Sektörün kış sezonuna hazırlandığını, Avrupa’dan rezervasyonların iyi gittiğine dikkat çeken Saatçioğlu, "Birçok otel kış aylarında yüzde 50 daha fazla personel istihdam edecek gibi görünüyor. Ancak sektörde çok ciddi personel sıkıntısı var. Birçok otelci kış aylarında ne olursa da olsun mevcut personelini korumaya çalışacak. Gelecek yıl personel sıkıntısı yaşamak istemiyoruz. Bu nedenle kış sezonunda yüzde 50-60 daha fazla personel çalıştırmayı düşünüyoruz’’ dedi.

Gelecek yıla hazırlanan turizmci temkinli

Kasım ortasına kadar otellerin tatmin edecek kadar dolu göründüğünü ifade eden Saatçioğlu, "20 Aralık / 10 Ocak 2025 arası da haraketli geçecektir ve büyük olasılıkla 17 milyon yabancı misafiri Antalya’da ağırlamış oluruz. Geçen yıl kışın kapalı olan oteller bu kış sezonunda da kapatacaktır. Kış aylarında otellerin yüzde 40-45’i açık tutacaktır’’ diye konuştu.

Her yıl yaşanan istihdam sorununu hafifletmek için otellerin büyük bir bölümünün kış aylarında korumaya gideceğini vurgulayan Saatçioğlu, Ekonomim'de yer alan haberde, şunları kaydetti:

"Kur baskısı bu şekilde devam etmesi durumunda otelciler renovasyon ve tadilat çalışmalarına temkinli davranıyor. Ocak / nisan 2025 aylarında yine doğa, futbol grupları ve toplantı grupları devam edecektir. Hedefimiz bu yıl ki Ocak / Nisan doluluklarını yakalamaktır. Fiyat artışlarını enflasyondan dolayı bir kısmını sınırlı yansıtmak durumundayız. Bölgeden gelen fiyat artışları döviz bazlı yüzde 5-8 civarında olacak gibi. Dövizin bu şekilde seyretmesi, enflasyonun yüzde 40-50 devam etmesi durumunda, otellerin doluluğu yüksek olsa bile turizmcinin yüzünü güldürmeyecek gibi görünüyor.’’

FTI’nin yeri nasıl dolacak?

Esasında kış sezonundan karamsar olmadıklarını anlatan Saatçioğlu, "Geçen yılki rakamları yakalarsak çok iyi. Çünkü Avrupa’nın en büyük tur operatörü FTI’nin geçen Haziran ayında batması nedeniyle sıkıntılı bir süreç yaşandı. Çünkü FTI ciddi anlamda Antalya’ya konsantre olan bir tur operatörü idi.  Maalesef battı. Düşük kar marjları ile çalışan ve pax yapan bir tur operatörü idi. Şimdi yerine kim alacak göreceğiz. Ama kış sezonundan karamsar değiliz." dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.