Gurbetçiler, esnafı hayal kırıklığına uğrattı...

Bulunduğu Avrupa ülkesinde kriz nedeniyle sıkıntı yaşayan gurbetçiler, Türkiye'de de esnafları hayal kırıklığına uğrattı. Türkiye'ye tatile gelen gurbetçiler kısıtlı harcama yapınca, bölge esnafı istediği ciroyu elde edemedi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Gurbetçiler, esnafı hayal kırıklığına uğrattı...

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EESOB) Başkanı Ekrem Birsen, küresel ekonomik kriz nedeniyle bulunduğu Avrupa ülkesinde sıkıntı yaşayan gurbetçilerin Türkiye'ye tatile geldiğinde kısıtlı harcama yapınca bölge esnafının istediğini bulamadığını söyledi.

 

Ekrem Birsen, yaz aylarında öğrencilerin memleketlerine gitmesiyle kentte ekonomik durgunluğun yaşanmaması için çeşitli çalışmalar yapıldığını belirterek, Anadolu ve Eskişehir Osmangazi üniversitelerinin yaz okulları açıp az da olsa öğrencilerin kentte kalmalarına ön ayak olduklarını kaydetti.

 

Bu yıl ülke genelindeki esnafın yurtdışından ülkeye gelen gurbetçilerden beklediğini bulamadığını ifade eden Birsen, şöyle konuştu:

 

“Eskişehir ve Afyonkarahisar, özellikle Avrupa ülkelerine en fazla işçi gönderen illerimizden olduğu için yaz aylarında kentimize tatilini geçirmek için çok sayıda gurbetçi geliyor. Gurbetçilerimiz esnaf için çok önemli. Çünkü gurbetçilerimiz tatilde oldukları için harcamalarında daha rahat oluyorlar. Ancak, bu yıl böyle olmadığını gözlemledik. AB ülkelerindeki yaşanan ekonomik kriz, o ülkelerde yaşayan gurbetçilerimizin de alım gücünü düşürmüş. Avrupa'dan ülkemizde yaşanan krizden daha kapsamlı bir kriz yaşanıyor.

 

Küresel ekonomik kriz nedeniyle bulunduğu Avrupa ülkesinde sıkıntı yaşayan gurbetçilerimiz ülkemize tatile geldiğinde kısıtlı harcama yapınca bölge esnafımız aradığını bulamadı. Gurbetçilerimiz, Türkiye'den gittiklerinde, orada yaşamlarına devam edeceklerini ve ona göre harcama yaptıklarını söylüyorlar.”

 

ESNAFIN GÖZÜ ÖĞRENCİLERDE

 

Birsen, önceki yıllarda öğrencilerin yaz aylarından kenti terk etmesinin ardından piyasanın canlılığını, gurbetçi vatandaşlarla sağladıklarını belirterek, “Gurbetçiler önceki yıllarda olduğu gibi harcama yapmayınca istenilen canlılık yakalanamadı. Gurbetçilerden beklediğimizi alamadık. Esnaf ve sanatkar, okulların açılmasıyla kente gelecek öğrencileri beklemeye başladı” dedi.

 

Öte yandan kentte, Anadolu Üniversitesi (AÜ) ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde toplam 50 bine yakın örgün, bir o kadar da AÜ Açık Öğretim öğrencisinin öğrenim gördüğü bildirildi. (HT)

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.