GÜMTOB'u, Bursa'daki arz fazlası korkutuyor...

Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GÜMTOB) Başkanı Başkanı Haluk Beceren, "Bursa'da yapımı devam eden 11 otel sektöre katıldığı zaman ortaya arz ve yatak fazlası çıkacak. Bunu nasıl kapatacağız bilemiyorum" dedi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
GÜMTOB'u, Bursa'daki arz fazlası korkutuyor...

Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GÜMTOB) Başkanı Haluk Beceren, kriz nedeniyle zor bir yıl geçiren turizm sektörünün, sanayinin bir an evvel toparlanmasını beklediğini söyledi. Bursa’da 11 tane yeni otel projesi olduğunu ifade eden Beceren, bunlardan bir tanesinin faaliyete geçtiğini, dört tanesinin de yakın zamanda devreye gireceğini hatırlattı. Beceren, yeni otellerle birlikte, daralan pastanın iyice küçüleceğini ve Bursa turizm sektöründe arz fazlasının oluşacağını vurguladı.

DOLULUK ORANI DÜŞTÜ...

“Bursa’da turizm sektörü, 2009 yılında krizden dolayı çok büyük kayıp yaşadı. Otellerimizdeki doluluk oranları yüzde 30’a kadar geriledi. Bunun sebebi de, sanayideki gerilemenin ve oraya gelecek olan kurumsal müşterilerin Bursa’ya gelmemesi. Çünkü Bursa’da otelcilik sektörü tamamen kurumsal müşterilere bağlı yürüyor. Biz buraya direkt yurtdışından müşteri getirmiyoruz. En fazla, günü birlik gelen grupları ağırlıyoruz. Bu da eskisi gibi yok. Doluluk oranlarında yüzde 50’lere bile çıkamadık.

 

Bu yıl tabii ki daha iyi bir sezon geçirmeyi umuyoruz. Bu da tamamen sanayideki gelişmeye bağlı olacak. Sanayide bir gelişme olacak ki, üretim artacak ki, buraya gelen kurumsal müşteri sayısı artsın. Haliyle sanayinin hareketlenmesine paralel biz de daha fazla iş yapacağız. Bunun dışında bir beklentimiz yok. Aslında 2009 yılının son çeyreğinden itibaren sanayi verilerinde bir düzelme var. Ancak henüz bize yansıyan olumlu bir gelişme yok. Çelik Palas kapalı olmasına rağmen diğer otellerde herhangi bir artış başlamadı.

 

11 TANE YENİ OTEL PROJESİ

Bursa’da 11 tane yeni otel projesi var. Açılanlar oldu, inşaatı devam eden var, bitmek üzere olanlar var. Dört tanesinin inşaatı devam ediyor, Baia açıldı... Bu projelerin tamamı realize olduğu zaman, onlar da sektöre katıldığı zaman ortaya arz ve yatak fazlası çıkacak. Bunu nasıl kapatacağız bilemiyorum

TANITIM ATAĞI...

Bursa Valiliği bünyesinde turizm tanıtım birliği kuruldu. Bu birlik ile beraber GÜMTOB ve TÜRSAB olarak yurt içi ve yurt dışındaki sektörel fuarlara katılmaya başladık. İzmir’deki fuara katıldık. İkincisi İstanbul’daki EMIT Fuarı olacak. Sonra Berlin Fuarı’na, ki Avrupa’nın en büyük fuarıdır, ona katılacağız. Dubai Fuarı’na katılım da söz konusu. Bakanlığımızın iştirak ettiği her fuara katılmak arzusundayız.

KONGRE MERKEZİ GEÇ KALDI...

Bursa’da turizm sektöründe yaşanan sıkıntılar, Kongre Merkezi’nin faaliyete geçmesiyle büyük ölçüde bitecek gibi görünüyor. İşin rengi o zaman değişecek. Fakat bu konuda geç kalındı. Bu iş tamamen Büyükşehir Belediyesi’nin uhdesinde... Belediye’nin zaman kaybetmeden Kongre Merkezi’ni işletmek üzere bir firma ile anlaşması lazım. Çünkü bu işin pazarlaması hemen olmuyor. En az iki yıl önceden pazarlama faaliyetlerine başlanması gerekiyor. Demek ki biz bu konuda en az iki yıl kaybettik.”

'SKAL BURSA’da genel kurul heyecanı

 

Turizm sektöründe faaliyet gösteren işadamı ile profesyonellerin buluşma noktası Skal International Bursa’nın olağan genel kurulu 8 Şubat 2010’da yapılacak.

 

Geçen dönem Rüştü Dilmen’in istifasıyla boşalan Skal Bursa’da başkanlık koltuğuna, ‘genel kurula kadar’ şartıyla oturan Halil Güleç, 8 Şubat’ta yapılacak seçimde görevini devretmek istediğini söyledi.

 

Başkan adayı olmak isteyenlere ‘hazırlanın’ çağrısı yapan Güleç, turizm sektörünün gelişimi adına iyi bir çalışma dönemi geçirdiklerini ifade etti. Güleç, 8 Şubat’ta başkan adayı çıkmaması halinde görevine devam edebileceğini de kaydetti. (EKOhaber – Seyit Ersöz)

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.