Gözümüz aydın… ‘Yurt Dışı Harcı’nda yine başa döndük

Gözümüz aydın… Zaten vize gibi bir engel rakip ülkelerin vatandaşları elini kolunu sallayıp ülkemize girip, bizimle hiçbir engelle karşılaşmadan ticaret yapabilirken biz, özellikle yurt dışından Türkiye’ye turist getiren seyahat acentaları olarak çalışan ve sahipleri vize engelini aşmak için elli çeşit belge ve banka hesap dökümlerini (ticari sır diye bir şey bırakmadılar her türlü banka bilgilerimize sayemizde ulaşarak) hazırlayarak bazen sadece gideceğimiz ülkede kaç gün kalacaksak ancak o kadar, bazen bir lütuf gibi 3, bilemedin 6 ay süreli vize vererek işlerimizi yürütmeye çalışıyoruz.

Deniz Tüfekçi Deniz Tüfekçi 20/06/2024 15:52
Gözümüz aydın… ‘Yurt Dışı Harcı’nda yine başa döndük

Bu engeller yetmiyormuş gibi, ANAP hükümetinin son döneminde koyulan 100usd değerindeki yurt dışı çıkış vergisi, uzun uğraşılarımız sonucu turizmcileri bundan muaf tutmayı başarmış, acenta sahip ve personeli sanırım 1995 yılında alınan bir kararla bu harçtan muaf tutulmuş, daha sonra yolcularımız ve de halk için çıkış vergisi kaldırılmıştı.

Yine döndük başa. 30 yıl önce yazdıklarım bugün yazacaklarımın tıpa tıp aynısı.

Yurt dışından Türkiye’ye turist getirmek, ülkeyi ve ürünlerimizi tanıtmak, ülkeye döviz kazandırmak için uğraşıp didinen seyahat acentalar, bir yandan vize sorunları ile uğraşırken, diğer yandan getirdiği dövizin gerçek değerinden işlem görmesi hükümetin maliye ve para politikaları nedeniyle engellenirken, şimdi de yurt dışına iş amacıyla gidecek seyahat acentalarına yeni bir maliyet artırıcı, caydırıcı engel çıkartmaktadır.

Lafta turizmcileri bu hükümet destekliyor. Bunun lafta kalmaması için evvel emirde bu harcın seyahat acentaları personeli ve sahipleri için kaldırılması gerekir.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu konuyu ivedilikle maliye bakanı ile görüşmesinde yarar var. Düşük kur politikası, ya da değerli TL politikası nedeniyle hükümet turizm işletmelerinin kazandırdığı dövizi en ucuz fiyattan elinden alarak cezalandırma yoluna giderken, ihracatı olduğu gibi turizmi de belinden vurmaktadır.

Bu zor şartlarda emek verip döviz kazandırıp yaşamlarını maliyet artışlarındaki % 700’lere varmış fiyat artışını, yılda sadece % 40 değer kazanmış döviz kuru ile yapamazken, şimdi de işimizi zorlaştıracak adımları maliye bakanlığı atmaktadır.

Sektörün temsilcileri bu konuda gerekli uyarıyı ilgili bakanlıklara yapar. Kültür ve Turizm Bakanlığı umarım, buna seyirci ve sessiz kalmaz.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.