Gökçeada'da yaşanan ayıp, barışa ve turizme darbe vurabilir...

Gökçeada’da harekete geçen karanlık eller, insanlığa, Türk-Yunan dostluğuna ve bölgenin turizm gelişmesine darbe indirdi. Radikal gazetesi için yazan Dinçer Gökçe, “Gökçeada'daki Panagia Rum Ortodoks Mezarlığı'na gece yarısı saldıran kimliği belirsiz şahıslar 78 mezar taşını tahrip etti” dedi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Gökçeada'da yaşanan ayıp, barışa ve turizme darbe vurabilir...

Çanakkale’ye bağlı Gökçeada ilçesindeki Rum mezarlığı, 28 Ekim’i 29 Ekim’e bağlayan gece tahrip edildi. Kimliği belirsiz kişi veya kişiler 78 mezar taşını kırdı. Mezarlara yönelik saldırı ilçede tedirginlik yaratırken, Dışişleri Bakanlığı saldırıyı kınadı.

 

29 Ekim sabahı Gökçeada’nın merkezinde bulunan Panagia Rum Ortodoks Mezarlığı’ndaki manzarayı gören adalılar şoke oldu. Onlarca mezar tahrip edilmiş, haç şeklindeki mezar taşları kırılmıştı. Olay kısa sürede tüm ilçede duyuldu. Adada paniğe neden olan saldırıyla ilgili emniyet inceleme başlatırken saldırı, sayıları 300’ü bulan Rumlarda tedirginlik yarattı. Yapılan incelemede 78 mezarın zarar gördüğü anlaşıldı.

 

Merkezi Atina’da bulunan İmrozlular Derneği de basın açıklaması yayımlayarak olaylardan ‘hiddet ve infial duyulduğunu’ belirtti. İmrozlular Derneği, Türk hükümetinden bir an önce sorumluların bulunmasını istedi.

 

‘Geri dönüşleri engellemek istiyorlar’...

Radikal’e konuşan İmrozlular Derneği Onursal Başkanı Michalis Mavropoulos, “Bu tür olayları Rumları korkutmak amaçlı yapıyorlar” dedi. Adada son dönemlerde bir canlanmanın olduğunu, geriye dönüşlerin yaşandığını bildiren Mavropoulos, “Bazı kişi veya gruplar geriye dönüşlerin önüne geçmek için bu türden şeyler yapıyor. Korkutma amaçlı yapılıyor bu tür saldırılar. Gökçedada’da yaşayan Rumların hemen hepsi benzer olayları daha önce de yaşadı. Dolayısı ile bu türden saldırılarla yaşanan tramvalar yeniden canlandırılmış oldu” şeklinde konuştu.

Ada ekonomisinin yerlerinden edilen Rumlar eli ile hareketlendiğini söyleyen Mavropoulos, “Kendi topraklarımızda yaşadığımız bu tür olaylar çok acı” diye isyan etti. Ada sakini Rumların kaygı içinde olduğunu söyleyen yerel Gizemya gazetesinin sahibi Naci Kaynar ise şunları söyledi: “Güvenlik güçleri olay ile ilgili sıkı bir inceme yapıyor. Tahribatın büyüklüğüne bakılırsa olaya birden fazla kişinin karıştığını söylemek mümkün. Kimlerin yaptığı konusunda ise şimdilik ancak yorumda bulunubilinir. Burası küçük bir yer; kimin yaptığı çok kısa sürede ortaya çıkarılabilir. Ancak provokatif bir grubun işi gibi görünüyor. 20 yıldan bu yana adada yaşıyorum. Olay Gökçeada’da yaşayan Rumlarda korkuya yol açtı.”

 

Dışişleri Bakanlığı kınadı...

Saldırıyı Dışişleri Bakanlığı kınadı. Bakanlıktan dün yapılan yazılı açıklamada, ‘Gökçeada’da Rum Ortodoks vatandaşlara ait bir mezarlıktaki birçok mezar taşının 28 Ekim gecesi tahribata maruz kaldığının üzüntüyle öğrenildiği’ bildirilerek, saldırının şiddetle kınandığı kaydedildi. Gökçeada Metropoliti tarafından olayın savcılığa bildirilmesi üzerine faillerin yakalanıp cezalandırılması için derhal soruşturma başlatıldığı hatırlatılan açıklamada, bu türden olayların tekrarını önlemek için gerekli tedbirlerin ilgili makamlarca alındığı belirtildi.

Gümülcine’deki saldırıyı hatırlattı...

Gökçeada’da Rum mezarlığına yapılan saldırının bir benzeri geçen ağustos ayında Yunanistan’ın Gümülcine kentinde yaşanmıştı. Gümülcine’deki Türk mezarlığına 14 Ağustos gecesi yapılan saldırıda 20’den fazla mezar tahrip edilmişti. Provokasyon olarak nitelenen saldırıdan sonra mezarlığın duvarlarına ‘Konsolosluk Defol’, ‘Altın Şafak Örgütü’ yazıları yazılmıştı. Gümülcine kentinin nüfusunun yaklaşık yüzde 40’ını Türkler oluşturuyor.

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.